Den internasjonale ungdomsdagen 12. august markerer ungdommens viktige deltagelse i samfunnet. Gjennom internasjonalt arbeid i Blå Kors får unge en mulighet til å engasjere seg over landegrensene, og sørge for at barn og unge opplever en trygg og god fritid.
Blå Kors Ung i Norge og Sveriges Blåbandsungdom er ungdomsorganisasjoner innen den internasjonale Blå Kors-bevegelsen, og jobber for unges rett til fritid og en oppvekst som ikke er preget av rusproblemer.
De unges arena
Blå Kors Ung Åkra ungdomsklubb holder åpent 7 dager i uka med ulike aktiviteter som bowling og kino. Det serveres mat 2 ganger i uka. De unge er med å bestemme og lage maten.
Som styremedlem har Amy Tangen (21) fått være med å bestemme hvordan ungdomsklubben «Fabrikken» skal drives. Nå vil hun lære mer om hvordan Sveriges Blåbandsungdom driver fritidsklubber i Sverige.
Unge mennesker har rett til å engasjere seg i saker som angår dem selv, i deres hverdag og verden for øvrig. Blå Kors Ung og Sveriges Blåbandsungdom har lange tradisjoner for å tilby åpne møteplasser, der ungdom har stor medbestemmelse og kan dyrke egne interesser.
Gjennom en rekke lokale fritidstilbud får barn og unge i begge land ta i bruk sine talenter, og nå sitt fulle potensiale som bidragsytere i deres lokalmiljø.
Internasjonalt samarbeid
Blå Kors Ung og Sveriges Blåbandsungdom skal nå dra nytten av hverandres erfaringer og kunnskap.
– Det internasjonale samarbeidet på tvers vil gi våre ungdomsledere og medlemmer i begge land gode muligheter til å delta på sammenkomster og studieturer, som vil gi medlemmene erfaringer, kunnskap og kontakt med ungdom fra andre land, forteller Monita Skaali, som er daglig leder i Blå Kors Ung.
Målet er også å utveksle kunnskap og erfaring som kan gi viktige bidrag til utviklingen av Blå Kors Ung’s forebyggende barne- og ungdomsarbeid i Norge.
– I tillegg til å drive ungdomsstyrte fritidstidsaktiviteter har Sveriges Blåbandsungdom et sterkt ruspolitisk engasjement for en mer edru verden, som vi kan dra nytte av, poengterer Skaali.
Utfordringer
I internasjonal sammenheng har barn og unge i Norden trygge og gode liv. I Norge og Sverige deltar nesten 2/3 av barn og unge regelmessig i organiserte fritidsaktiviteter.
Likevel opplever mange unge økt press eller utenforskap. I begge landene er det særlig sårbare grupper som er utsatt, som barn og unge med foreldre som sliter med rus eller psykiske lidelser.
– 400 000 barn og unge i Sverige vokser opp i hjem med risiko- eller misbruk av alkohol, sier Caroline Zakariasson som er förbundsordförande i Sveriges Blåbandsungdom (SBU).
Har rett på fritid
Skaali og Zakariasson er enige om at deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter bidrar til positive effekter for barn og unges livskvalitet. Det kan være samvær med andre og deltakelse i et fellesskap, mulighet for å utvikle vennskap og oppleve mestring.
– Alle unge har rett til avkobling fra utfordringer, prestasjoner, plikter og foreldre. Sosiale aktiviteter på fritiden er viktig for å ha et godt liv og bremse risikoprosesser i oppveksten, forteller Skaali, som nå ser fram til økt samarbeid og reisevirksomhet.