Hverdagstips

En mann og en dame som løper ute i skogen
Bruk naturen og jogg, løp eller gå deg en tur.

Dagene er krevende for svært mange av oss. Heldigvis er det ting du kan gjøre for å hjelpe deg selv og din familie gjennom unntakstilstanden.

Vi mennesker fungerer best når vi har rutinene våre. Å holde ved like mest mulig av hverdagen, hjelper oss både fysisk og psykisk.

10 tips for å holde tak i rutinene:

 1. Holde døgnrytmen
  Sett på vekkerklokka om morgenen. Ikke sov om dagen. Og legg deg til vanlig tid.
 2. Stimuler hjernen
  Bruk tiden fra du står opp på meningsfulle aktiviteter. Gjør noe som stimulerer hjernen, enten om det er jobb eller andre aktiviteter.
 3. Spar seriene til kvelden
  Netflix og annen underholdning kan være godt å ty til, men spar det gjerne til kvelden, som du ville gjort på en vanlig dag.  
 4. Reduser mengden nyhetssendinger
  Gi deg selv faste tidspunkter for når du oppdaterer deg, og skru av resten av tiden. Ikke la deg bekymre av det du leser.
 5. Hold kontakten med folk
  Snakk med folk rundt deg, på telefon eller via videoløsninger. Snakk gjerne om andre ting enn nyheter og vanskeligheter. Gi deg selv litt pusterom.
 6. Hold måltidsstrukturen du har til vanlig.
 7. Vær fysisk aktiv!
  Gå en tur ut om du kan, og gi på litt ekstra i bakkene. Bli litt varm og svett. Hva med noen styrkeøvelser hjemme? Kroppen vår trenger å bli brukt, og bevegelse og dagslys hjelper oss å sove godt om natten.
 8. Gi hverandre pauser
  Det kan være slitsomt å være hjemme sammen med familien over tid. Det er ikke uvanlig å bli irritabel. Kanskje bør man bli enige om noen spilleregler? Gi hverandre pauser. Hva med å avtale stilletid hvor alle går hvert til sitt en stund i løpet av dagen?
 9. Barn trenger struktur
  Barna trenger også å opprettholde struktur og mest mulig vanlig hverdag. Svar på de spørsmålene de har på en måte som de kan forstå. Skjerm de yngste fra nyhetssendinger på TV. Gjør uteaktiviteter i hagen om det er mulig. Tilgi deg selv om det ikke ble helt som du hadde tenkt.
 10. Vær litt streng med alkoholinntaket
  Det kan være fristende å drikke litt mer alkohol enn vanlig når man uansett sitter inne og dagene ikke er så lette å komme igjennom. Alkohol hjelper kanskje i øyeblikket, men det hjelper ikke over tid. Vær streng med deg selv.

Du er en del av et større felleskap og vi står nå sammen for å nå et større mål. Hold ut og hold sammen!

 • Er du et barn som nå har det vanskelig hjemme? Kontakttelefon for ban og unge er åpen som vanlig. Nummeret er 116 111.
 • Blir du utsatt for vold hjemme? 116 006 er en hjelpelinje for deg som opplever overgrep eller vold i nære relasjoner
 • Du kan også henvende deg til Blå Kors Chat ved SnakkOmPsyken.no, for å chatte med en fagkyndig om dine bekymringer eller utfordringer.