Hvordan snakke med barn om følelser?

Bli kjent med hva barnet føler og tenker. Vi gjør det enklere for deg med e-boken «Sommerfugler i magen».

Fredag 13. mars fikk skoleelever i hele Norge beskjeden om at skolen stenger på ubestemt tid på grunn av koronaepidemi. Bøker ble pakket ned i sekkene, og klærne tatt med hjem. Ukene har gått, hjemmeskole har blitt praktisert og fritidsaktiviteter avlyst. Hvordan har barnet opplevd dette?  
 
Barn har opplevd å være mer eller mindre isolert, og har sett de fleste vennene sine digitalt. I starten var det kanskje topp for mange barn å være hjemme, mens for andre var det vondt. Følelsene har vært varierte, og kanskje ikke lett å sette ord på?  

Hva føler barnet om å komme tilbake til skolen?

Nå åpner skolene og barnehagene igjen, og tanker og følelser er blandet hos både voksne og barn. Kanskje barnet kjenner på frykt? Lurer hun på om skolen vil være den samme? Vil barnet kjenne på en vond klump i magen når hun møter opp? 

Eller vil barnet kjenne på følelser som glede og spenthet? En lykkefølelse over endelig å være tilbake på skolen og se igjen både lærere og venner.

Se animasjonsfilmen for å bli kjent med Alex og Giraff i boken «Sommerfugler i magen».

Våre behov setter i gang følelser, som igjen setter i gang handlinger. Klarer vi alltid å se følelsene bak handlingen? Eller behovene bak følelsen? Nei, det gjør vi nok ikke. Klarer vi egentlig å finne de riktige ordene for å sette ord på følelser ovenfor barnet? Følelser er jo så vanskelig, ikke bare for barn, men for voksne også.

Den store klumpen i magen

Du er sikkert kjent med folkeeventyrene om «Askeladden». Eventyrene har ofte en moral vi kan lære noe av. Derfor er eventyr noe barn kan kose seg med, men også lære noe av. Blå Kors ønsket å lage en fortelling som skulle hjelpe barn til å sette ord på sine følelser.

Bamsen Alex sitter i et tre og er lei seg. Det kommer en ugle, giraff og kanin bort til treet

I boken «Sommerfugler i magen» møter vi den kloke og trygge giraffen og den lille bamsen Alex. Giraffen prøver å møte Alex på sine følelser, som er for liten til å forstå hva følelser betyr. Alex sitter i et tre og er lei seg. Han har fått en stor klump i magen.

Den rolige og voksne Giraff prøver å hjelpe Alex til å sette ord på hva klumpen i magen betyr. Han later som at Alex har et garnnøste inni magen – med tråder i ulike farger – som har viklet seg inn i hverandre. Hver og en tråd betyr noe. Giraff hjelper til slutt Alex å nøste opp i klumpen i magen.

Utdrag fra boken

«Ser du det, Alex? Ser du at det er en regnbue over hele himmelen?»  

«Ja! Den er så fin, akkurat som skjerfet mitt», sier Alex glad.  

«Og det er noe som kiler i magen min nå. Kan du se etter hva det er?»  

Giraffen ser på magen til Alex gjennom brillene sine. «Åh! Alex, vet du hva jeg ser? Du har sommerfugler i magen!»

«Det føles rart. Nei, det føles spennende! Jeg har lyst til å leke igjen!» 

Jeg leste boken for min 6-åring, som etterspurte den flere kvelder. Boken hjalp henne til å sette ord på noe som er vanskelig. Det bidro til fine stunder hvor hun åpnet seg.

Mamma til Leona, 6 år.
Ønsker du å hjelpe barnet ditt til å sette ord på følelser? «Sommerfugler i magen» kan være til god hjelp før barnet ditt begynner på skolen igjen.

Blå Kors gjør «Sommerfugler i magen» tilgjengelig i e-bok-format. Vi ønsker med dette at flest mulig barn skal oppleve å bli sett, lyttet til og bli tatt godt vare på, også på innsiden. Slik kan vi hjelpe barna våre til å håndtere det de måtte slite med.

«Sommerfugler i magen» er også tilgjengelig for kjøp i nettbokhandel.

«Vondt i magen» boken er for lærere og ansatte i barnehage, og hjelper deg med spørsmål til de minste barna. Denne boken er tilgjengelig for kjøp i nettbokhandel.

Bamsen Alex kaster opp en gul tråd. Han er glad.

3 tips du kan gjøre når du leser e-boken

  1. Still spørsmålene i boka til barnet.
  2. Skriv ut fargeleggingsark og fargelegg illustrasjonene sammen med barnet.
  3. Se animasjonsfilmen «Sommerfugler i magen» sammen med barnet.

Camilla Lunde

leder forebygging