Man trenger ikke være ødelagt for å gå i terapi

Gruppebilde av bidragsytere til temakvelden for menn hos Blå Kors kompasset.

Blå Kors kompasset samlet 25 menn til temakveld om hvordan det er å vokse opp i hjem med alkohol– og andre rusproblemer.

Denne kvelden hadde vi med oss Jacob Segai, Ifiok Adahada, Kelechi Eribe som delte sine erfaringer med oss. Dette er gutta bak podkasten «Gutte Garderoben».

De snakket om hvordan menn bør tørre å åpne seg mer for andre menn om hvordan de har det, for eksempel til en kompis. De snakket også om hva som kan hindre menn i å be om hjelp.

– De snakket med humor og varme om viktige ting og hadde et budskap som traff godt hos deltakerne, sier Ailin Strømsholm, avdelingsleder i Blå Kors kompasset Oslo.

Coverbildet til podkasten Guttagarderoben. Tre menn sitter i et stort fint rom i hver sin stol.

– I pausen ble det servert pizza. Deretter var det gruppearbeid med gode diskusjoner som resulterte i fine refleksjoner og nyttige tilbakemeldinger og innspill. Vi tar med oss dette videre i kompassets arbeid med å nå ut til flere menn. 

Blå Kors kompasset er et landsdekkende og gratis tilbud til unge i alderen 13 til 35 år som har vokst opp i hjem med alkohol- og andre rusproblemer. Her får de blant annet tilbud om terapi, individuelt, i grupper og temakvelder.

– Du trenger ikke være ødelagt for å gå til terapi

Vi snakket med flere av deltakerne på temakvelden om hvilke råd de har til andre menn som tror at de kan få noe ut av et tilbud som Blå Kors kompasset:

– Jeg tror det er viktig å formidle at terapi ikke handler om å fikse ting, men om å få en verktøykasse for å håndtere ting i livet. Du må ikke være ødelagt for å gå i terapi, du skal ikke fikses. 

– Man føler seg tøffere som mann etter å ha kommet hit. Man klarer å sette ned foten og man kan bli mer trygg på seg selv og egne følelser.

– Vi ønsker å nå ut til flere menn

Mannsutvalgets mener at helsetjenester må bli mer tilgjengelig for gutter og menn. De forslår innsats for å forhindre selvmord gjennom å styrke tilbudet innen psykisk helsevern. Blå Kors kompasset jobber i tråd med dette og ønsker å gjøre en innsats for å inkludere menn på en enda bedre måte i utviklingen av våre tilbud.

I likhet med andre samtaletilbud, strever kompasset med å nå unge menn. Av de som benytter seg av tilbudet vårt er kun 20 prosent menn. Vi jobber målrettet for å øke andelen. Vi vet for eksempel at kampanjer i sosiale medier har nådd ut til menn, uten at vi ser en økning av menn som tar kontakt.

– Dette ønsker vi å endre. Vi vet at behovet er der, og vi jobber for at flere menn søker seg til terapi hos oss.

Blå Kors kompasset har de siste årene ansatt flere mannlige terapeuter, og vi har rekruttert unge menn som går og har gått i terapi hos oss til brukerrådet. Vi har også og etablert samarbeid med menn som er gode rollemodeller som for eksempel bryteren Felix Baldauf.

– Siden de fleste som benytter seg av kompassets tilbud er kvinner, kan man kanskje kjenne seg litt alene som mann – noen ganger alene i gruppene våre eller på venterommet. For å vise menn at de ikke er alene, er disse temakveldene viktige.