Når kampsaken er et inkluderende arbeidsliv

Arbeidsglede og samhold hos Blå Kors arbeid og inkludering, Oslo

1. mai er en dag for å føre fram viktige saker for arbeidsfolk og for å vise arbeiderklassens styrke. For andre er det en kamp for et inkluderende og raust arbeidsliv.

Tekst: Line Urdal og Ellen Eriksen

Arbeid står for samhold og solidaritet, identitet og en opplevelse av å være del av noe større. I 50 år har vi i Blå Kors Rehabil, en arbeids- og inkluderingsbedrift eid av Blå Kors, jobbet for at mennesker med ulike bakgrunner skal finne sin plass i arbeidslivet. Hver dag møter vi personer som av ulike grunner ikke er i jobb, men som har et ønske om å finne en arbeidsplass å gå til.

De ønsker å utføre et arbeid, oppleve arbeidsglede og mestring. De ønsker å ha en plass å møte opp, føle seg inkludert, spise lunsj med sine kollegaer og ha historier å fortelle fra arbeidsplassen når jobb er samtaletemaet blant venner og familie.

Lukas t.h og Magne Johansen som er arbeidsleder i Blå Kors Rehabil, er i full gang på Rehabils bilpleieavdeling. Bilpleieavdelingen er 1 av 4 arbeidstreningsarenaer på Rehabil som bidrar til kvalifisering og opplæring av jobbsøkere.

Andre kamper å kjempe

1. mai har derfor en annen betydning for de som vi blir kjent med på Blå Kors Rehabil, enn for de som allerede har funnet sin plass i arbeidslivet. De har andre kamper de kjemper, kampen for et inkluderende og raust arbeidsliv.

Ved å gå veien sammen med våre jobbsøkere, har vi blitt kjent med mange arbeidsgivere i små og store bedrifter. Det er arbeidsgivere som åpner opp sine arbeidsplasser – og gir våre jobbsøkere rom og mulighet til å vise frem sitt potensiale og sine ressurser. Noe som kan være vanskelige å få frem i en CV med hull i.

Tok fagbrev som maler

I 2019 fulgte vi 112 personer i jobb og utdanning. Andreas (22) var en av dem. Han kom til Rehabil i 2017, og tok fagbrev som maler hos oss.

Han er nå i jobb, og forteller om en følelse av tilhørighet og arbeidsglede. Andreas er i dag en del av et kollegialt miljø og yter et viktig arbeid. Han er ikke lenger på utsiden av arbeidsmarkedet, men har funnet sin plass som arbeidstaker.

Blå Kors Rehabil ble etablert i 1970, og er en arbeids- og inkluderingsbedrift som jobber på oppdrag fra NAV. Målet er å motvirke utenforskap og bidra til at flere får delta i arbeidslivet.De ansatte har høy kompetanse og lang erfaring i karriereveiledning, opplæring og arbeidstrening.

Les mer om Blå Kors Rehabil.