Blå Kors møter hver dag mennesker med store utfordringer knyttet til spilleavhengighet. I starten kan spillingen oppleves som uskyldig moro og en måte å skaffe seg raske penger på. Men så kommer de økonomiske tapene, og mange havner i en boble det virker umulig å komme seg ut av.
Ørjan Hopen, tidligere fotballspiller i eliteserien, forteller i podcastserien «Utafor» om hvordan spillingen tok over livet hans, og hvilke konsekvenser det hadde for han. Hopen var lenge sett på som en av Norges mest lovende fotballspillere. Spilleavhengigheten hans gjorde at karrieren ble ødelagt, og han opparbeidet seg en stor spillegjeld.
– Jeg har sviktet mange. Jeg har mistet kompiser og fått en dårligere relasjon til familien. Det har vært tillitsbrudd på tillitsbrudd, sier Hopen til journalist Synva Hjørnevik i podcasten.
– Gjør inntrykk
– Det gjør inntrykk å høre historien til Ørjan Hopen. Dessverre er ikke hans historie unik. Blå Kors møter hver dag mennesker i samme situasjon, sier Kjetil Haga, generalsekretær i Blå Kors.
Blå Kors merker en økning av mennesker som trenger hjelp for spilleavhengighet.
– 2018 var det første året der vi opplevde at det ble henvist flere pasienter for spilleproblemer enn for rusproblemer til vår poliklinikk i Oslo. Ofte er det slik at det har gått for lang tid og at gjelden har blitt for stor før man søker hjelp. For mange av våre pasienter er det ikke uvanlig at hundretusenvis eller millioner er spilt bort. Da har gjerne spilleproblemene blitt oppdaget av familiene og gjelden har blitt umulig å tilbakebetale. Dette er en enorm belastning for dem som rammes, sier Haga.
Pårørende
I samme podcast-episode får lytterne også høre historien til Anne. I likhet med Ørjan Hopen var kjæresten hennes også fotballspiller. Også han slet med spilleavhengighet. Anne forteller en sterk historie om hvordan det var å være pårørende til en spilleavhengig.
– Det hele startet med en tekstmelding om at jeg ikke hadde betalt mobilregningen. Jeg ringte han mens han var på jobb og spurte han om han visste hva som hadde skjedd. Da sa han at skulle fikse det og at det sikker hadde skjedd en glipp. Den dagen kom han ikke hjem fra jobb, og jeg fikk en SMS om at han spilt bort veldig mye penger, sier Anne.
– I Blå Kors møter vi ofte familien til den spilleavhengige. De står i en situasjon som ikke er håndterbar og har enorme utfordringer som de ofte står alene om. Historiene er mange om forhold som ryker og om barn som har det vanskelig. Da er det viktig å få hjelp, og vi er opptatt av å utvikle gode behandlingstilbud, avslutter Kjetil Haga.