Sjøspeidere på tokt i sommer

Brygga til Blå Kors-speiderne på Flekkerøy.
Brygga til Blå Kors Ung Sjøspeidere – rett før fantetoktets avgang ved St. Hans. Foto: Blå Kors Sjøspeidere Flekkerøy

Blå Kors Ung Sjøspeidere holder til på den vakre Flekkerøya sør for Kristiansand. Gruppeleder Bård Gotskalk Austefjord kan fortelle om spennende aktiviteter for både små- og storspeidere denne sommeren.

Sommersesongen fikk sin kickoff ved St. Hans med et såkalt «fantetokt».

– Dette toktet går over en uke fra Flekkerøya og østover mot Grimstad, en kosetur langs Sørlandskysten for speiderne. Her er det muligheter for å mønstre av og på underveis, forteller Austefjord.

Fantetoktet hadde i alt 33 deltakere fra Flekkerøya fordelt på gruppas fem seilbåter. Sjøspeidere fra Søgne og fra Vågsbygd ble også med på toktet med henholdsvis fire og seks båter.

Fem seilbåter på rad på det åpne hav.
Fem Blå Kors-patruljebåter krysser «storhavet». Foto: Blå Kors Sjøspeidere Flekkerøy

Vest- og nordover

Og så er det stortoktet, en lengre tur for de største sjøspeiderne. Turen kaster loss fredag 24. juli, med i alt ni deltakere i Flekkerøy-gruppas største båt, 44-foteren «Lybsken». Turen varer i én uke, og går vest- og nordover til Stavanger og Bergen.

– Vi må ta et lite værforbehold om hvordan ruta blir til slutt. Vi gleder oss veldig til dette toktet, forteller gruppeleder Bård.

Colin Archer-båten «Elisabeth» kan holde et høyt tempo. Foto: Blå Kors Sjøspeidere Flekkerøy

Drømmer om 60-foter

Bård Gotskalk Austefjord forteller at Blå Kors-speiderne på Flekkerøya drømmer om å skaffe seg en enda større båt, en 60-foter.

– Men da må vi nok ha økonomisk hjelp fra Blå Kors sentralt, understreker en håpefull Bård Austefjord.

Stor frivillig innsats

Sjøspeider-gruppa til Blå Kors drives godt ved hjelp av stor frivillig innsats. I alt 30 voksne og 120 barn er med i gruppa, som har skaffet seg en ny flott brygge og har i alt 15 seiljoller klare for sjøspeidere, som vil lære seg det grunnleggende om godt sjømannskap.

Kan sjøspeider-livet være av interesse?