Testamentariske gaver til veldedige organisasjoner

Mange mennesker bærer med seg en hjertesak gjennom livet. Noen av disse har et ønske om å støtte selv etter de har gått bort. Både små og store gaver utgjør en viktig forskjell i organisasjoners arbeid, og gjennom en testamentarisk gave kan man sikre at en del av formuen blir gitt videre til en sak eller organisasjon, og verdier og engasjement kan leve videre.

Gjennom samarbeidet med Ræder Bing tilbyr Blå Kors støtte og veiledning i spørsmål rundt testamentariske gaver. En av de som jobber tett med Blå Kors på slike spørsmål er Ræder Bing-partner Anne Gro Enger. Hun hjelper mennesker å sikre at deres ønsker blir oppfylt gjennom testamentariske gaver og gir råd knyttet til de juridiske krav og lover som må hensyntas i denne sammenheng.

– Et testament er personlig og viktig. For Blå Kors er det derfor en trygghet med en så solid partner som Ræder Bing med oss i spørsmål knyttet til testament

sier Kathrine Lygren Toppe, relasjonsansvarlig og markedsrådgiver i Blå Kors.

Hvem kan arve?

Dersom det ikke skrives testament, er det arveloven som fastsetter en arvefordeling basert på slektskap.

– Hvis arvelater har livsarvinger, altså barn og etterkommere av barn, er det disse som arver. Er arvelater gift, har også ektefellen krav på arv. Det samme gjelder for samboere, men bare dersom de har felles barn. Hvis arvelater ikke har livsarvinger, går arven til foreldrene. Hvis en forelder er død, går denne forelderens del av arven til hans eller hennes livsarvinger, det vil altså si søsken og deres livsarvinger. Er det ingen slike arvinger går arven til besteforeldre og deres etterkommere da begrenset til arvelaters fettere og kusiner som de siste som er arveberettigete. Og er det ingen slike arvinger heller går arven faktisk til staten, dersom testament ikke skrives, sier Anne Gro.

To tredeler av formuen etter arvelateren er pliktdelsarv for livsarvingene. Dette er arv som arvelater ikke kan disponere over i testament. Pliktdelsarven er likevel aldri mer enn 15 G.  I tillegg gir loven arvelaters ektefelle en «legalarv» på minst 4 G, som heller ikke kan reduseres gjennom testament. Den er på 4 G og kan ikke begrenses ved testament. Utover dette, kan man gjennom et testament selv bestemme hvor arven skal gå og om man ønsker å gi til en veldedig organisasjon gjennom sitt testament.

– Hvor mye en arvelater kan gi vil avhenge av om vedkommende er gift og har livsarvinger. Men som en tommelfingerregel kan arvelater alltid disponere over én tredjedel av formuen sin ved testament, med mindre ektefellens legalarv på 4 G går foran. Arvelater bestemmer fritt hvem som skal arve den frie tredjedelen og kan for eksempel sette inn flere organisasjoner, forklarer Anne Gro.

Trist gutt i vindu

Sveins testament til Blå Kors

Sveins testament til Blå Kors

Krav til testamentet

I tilfeller der noen ønsker å testamentere til en eller flere veldedige organisasjoner, er det flere juridiske aspekter som må hensyntas. Det må blant oppfylle visse formkrav.

– Et testament må være skriftlig og må underskrives av testator (den som oppretter testamentet), og være datert. I tillegg kreves det to vitner. Disse bevitner underskriften til testator ved at hen skriver under dokumentet eller vedkjenner seg underskriften mens vitnene er til stede, enten sammen eller hver for seg. Vitnene må vite at dokumentet er et testament, men de trenger ikke å kjenne til innholdet, sier Anne Gro

Testamentsvitnene bør i påtegning på testamentet opplyse om formkravene for testamenter er fulgt, og at testator har opprettet testamentet av fri vilje var ved «sans og samling», som arveloven sier. Vitnenes fødselsdatoer bør også stå på dokumentet.

I tillegg er det viktig å være tydelig på hva man ønsker å gi, og til hvem. Anne Gro sier man gjerne kan angi arvegaven som en brøk av nettoformuen fremfor et bestemt beløp – da sikrer arvelater at gaven er forholdsmessig.

Dette kan din gave bety for Blå Kors

Det er mulig å øremerke en testamentarisk gave til et spesielt formål. Men ofte har organisasjonene selv best oversikt over hvor midlene trengs mest, og arven vil dermed kunne gjøre størst mulig nytte, forklarer Anne Gro.

En testamentarisk gave til Blå Kors vil bidra i innsatsen for barn og unge som vokser opp i sårbare livssituasjoner, eller personer som sliter med å få et trygt liv på grunn av avhengighet.

Her er noen av Blå Kors sine formål innen oppvekst, avhengighet og inkludering

  • Støtte og hjelp til utsatte familier: Kurs og veiledning til å håndtere foreldrerollen, og deltakelse og trygge fritidsaktiviteter som styrker relasjoner. For familier som har det tøft, er helger, ferier og høytider spesielt utfordrende. Blå Kors legger til rette for at barn og ungdom skal få gode opplevelser sammen med sine foreldre i trygge rammer, både i hverdagen og i ferier.
  • Utenforskap og rus: Forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn, unge og familier som har det tøft. Blå Kors er dedikert til å bekjempe rusproblematikk og tilby støtte til de som trenger det mest. Enkeltpersoner og familier som er rammet av avhengighet tilbys støtte, behandling og ikke minst – håp.

Oppbevaring og endring av testament

Når det er trygghet rundt formkravene til testamentet og at det gjenspeiler ønskene til testator, er det viktig at det oppbevares på et trygt sted.

– Vi anbefaler alltid at testamentet oppbevares i tingretten i det sentrale testamentregisteret. Dette gir trygg oppbevaring av dokumentet og sikkerhet for at testamentet gjøres kjent for alle arvinger den dagen arvelater går bort. Vi sørger alltid for deponering av testamenter som vi bistår med å opprette, sier Anne Gro

Om du ønsker å endre testamentet, er du helt fri til det – men de samme formkravene gjelder hver gang. Husk å presisere i det nye testamentet at tidligere utgaver trekkes tilbake. Hvis du har deponert testamentet hos tingretten, må du betale et nytt gebyr ved hver endring og ny deponering.

En varig arv

Å testamentere til veldedige organisasjoner er en betydningsfull handling som kan bidra til varig endring, og ved å følge de juridiske retningslinjene og være tydelig i sine ønsker, kan man skape klarhet og ro rundt fordeling av arv.

– En testamentarisk gave til Blå Kors er også en måte å hedre minnet til den som har gått bort, ved å gi noe videre til samfunnet. Det kan være en trøst for etterlatte å vite at en del av arven brukes til å gjøre verden til et bedre sted

forteller Liv Fanny Aker Haukvik, markedskoordinator i Blå Kors.

Selv en liten del av arven kan bidra til store endringer for dem i samfunnet som trenger det mest. Ta kontakt om du har spørsmål om testamentariske gaver til veldedige organisasjoner.