Velkommen til podkasten «Tretten»!

Malin Hellebø og Kathrine Nygård i studio med to av gjestene som dukker opp denne sesongen, her med Victor Sotberg, kjent fra blant annet «NRK FlippKlipp» og «Skal Vi Danse», og Beatriz Neves, bedre kjent som «Bea». Foto: Hanne Mjelstad.

«Tretten» er en rådgivningspodkast for barn og ungdom som blir laget av Rubicon i samarbeid med Blå Kors.

I hver episode tar programlederne Malin Hellebø og Kathrine Nygård for seg et nytt tema, som de skal diskutere med gjestene som er på besøk. I slutten av hver episode får vi høre fra Doktor Nils, der han skal svare så godt han kan på noen av spørsmålene som er diskutert. Her skal ingenting være flaut – og alt er lov!

Doktor Nils er lege i psykiatri, og har blant annet vært ekspert i programmet «Juntafil» på NRK P3. Her fra studio hos Rubicon. Foto: Kathrine Nygård.

I første episode handler det om vennskap. Malin og Kathrine får besøk av videregående-elevene Viktor og Vilde, som svarer på spørsmål fra ungdommer og skoleelever. Hvordan vet man om man er venner eller bestevenner, og hvor mange venner er det egentlig normalt å ha? Dette er spørsmål som blir besvart i episoden.

Her kan du høre episodene som ligger ute, med tematikken vennskap, ensomhet, familie, sosiale medier og sex:

Du kan også høre episodene på iTunes eller på andre apper der du hører podkast!

Har du spørsmål?

Dersom du har spørsmål om tematikken som blir tatt opp, eller om du har et spørsmål du skulle ønske «Tretten» kunne svare på kan du sende en melding på Instagram til tretten_podden!

Bakgrunn for prosjektet

«Tretten» er en idè av Kathrine Nygård, som ble til da hun jobbet i NRK Super, i programmet «Skolefri Live». Der opplevde hun at barn ofte stilte spørsmål om egen identitet da Kathrine tok opp tematikk som omhandlet legning, kjønnsuttrykk og hudfarge.

I radioprogrammet, som tidvis hadde episoder med spørsmål og svar, var det ikke alltid nok tid til å diskutere alt som barna lurte på. Derfor ville hun lage en podkast som ene og alene skulle være dedikert til å svare ungdommene på det de lurte på.

Hun vil at ungdom som kjenner seg litt annerledes skal huske på at de er gode nok som de er, og håper at spørsmål som mange kanskje tror de sitter med alene, skal komme frem i dagslys.

Samarbeid mellom Blå Kors og Rubicon

Med seg har hun medprogramleder Malin, som blant annet har gitt ut boken «Dyras beste sjekketriks», som til vanlig jobber på Popsenteret i Oslo. Sammen har de fått med seg Doktor Nils, som er lege i psykiatri, til å geleide oss gjennom 12 episoder – med tematikk som trekker seg fra seksualitet og mental helse, til rus og gaming.

Kathrine forteller at samarbeidet med Blå Kors falt naturlig for gjengen i «Tretten», nettopp fordi at de deler mye av de samme kjerneverdiene når det kommer til barn og unge. Blå Kors har spisskompetanse på målgruppen, men også om tematikk som det kan være vanskelig å snakke om.

I 4 av episodene vil du møte to eksperter fra Blå Kors, som skal forsøke å svare ungdommene på spørsmål om rus- og alkohol, og gaming.

Gå gjerne inn i appen der du hører podkast og lytt til «Tretten», eller vis den til ungdommer du kjenner!
Lik og del gjerne! God lytting!