Vi klarer å vente med alkoholen til klokka 12

17. mai er barnas dag. Det skulle vi ikke tro når Byrådet i Oslo nå hasteinnkaller til møte for at nye skjenkeregler kan tre i kraft før 17. mai. Saken avgjøres av bystyret 30. april.

Målet er å tillate å skjenke alkohol fra kl. 8 på 17. mai. I dag er det tillatt fra klokka 12.  I dette tidsrommet skal verdens største barnetog med 30 000 barn gå gjennom Oslos gater.

Det faktum at økt tilgjengelighet på alkohol medfører økt forbruk, velger Byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North (H), å se bort fra når hun sier til Aftenposten at endringen ikke nødvendigvis vil føre til høyere alkoholbruk.

Byråden har heller ikke latt seg overbevise av sakspapirene til bystyremøtet, hvor Actis påpeker at tidligere skjenkestart fører til mer tid til å konsumere alkohol og gjør at promillenivået blir høyere på et tidligere tidspunkt.

Forskningen viser klar sammenheng mellom tilgjengelighet og alkoholbruk. Jo mer alkohol det omsettes, jo flere mennesker vil få problemer med å kontrollere sitt alkoholinntak. Dette får negative konsekvenser ikke bare for den enkelte som drikker mer, men også for familien og de sosiale omgivelsene rundt.

Alkohol forbindes ofte med fest, moro, kos og avslapning. I Blå Kors vet vi at dette ikke er hele bildet. I vårt arbeid møter vi hver dag et av våre store samfunns – og folkehelseproblemer: virkningene av alkoholen, festingen, rusen og avhengigheten. Vi møter barn og unge som vokser opp i hjem hvor det drikkes for mye og hvilke belastninger de bærer. Vi vet også at mange barn og unge generelt opplever usikkerhet, utrygghet og frykt i møte med beruselse og fyll og at mange gruer seg til høytider og festdager på grunn av voksnes drikking:

Dette vet også ordføreren i Oslo og tidligere barneombud, Anne Lindboe. Lindboe uttalte til Aftenposten 16. mai i fjor at hun har møtt mange barn som gruer seg til 17. mai, enten fordi de opplever fyll i egen familie, eller bråk og støy i det offentlige rom, “Sånn skal det ikke være på 17. mai”, sa hun.

Hva har skjedd siden i fjor, Lindboe? Er det slik at hensynet til skjenkeinteressene nå teller mer enn interessene til 30 000 barn som skal gå i tog i Oslo sentrum 17. Mai?  Det er forstemmende at Oslos bystyret nå ser bort fra hensynet til alle menneskene som ønsker rusfrie morgentimer i Oslos gater på den nasjonale høytidsdagen.

Som samfunn har hver og en av oss og politikerne et ansvar for å lage gode rammer for en festdag som 17. mai.  Å tillate skjenking av alkohol fra klokken åtte om morgenen innebærer å legitimere enda mer drikking og fyll.