Vil bryte stigma og fjerne tabu

– Å kjenne seg utenfor er noe vi alle opplever, ofte kan vi kjenne oss alene med problemene våre, men det er bare fordi vi ikke har snakket høyt om dem.

Det forteller Synva Hjørnevik, som er produsent og journalist bak det som er Blå Kors sitt aller første podcast-samarbeid, Utafor. I over ett år har Hjørnevik møtt ulike mennesker som på hvert sitt vis opplever å stå på siden av samfunnet.

For hva gjør du når du blir gravid – og er avhengig av heroin? Hva skal til for å overbevise en arbeidsgiver om å gi deg jobb når du har 14 år i fengsel på CV-en? Og hvordan endrer livet ditt seg når du er en av Norges største punkrockere og plutselig bestemmer deg for å slutte å drikke og å legge deg klokka ni?

Sistnevnte er tema i første episode av podcast-serien som utgjør i alt på syv episoder. Der møter vi blant annet Kristopher Schau som forteller om et liv med nøye planlegging i en verden der alkohol står i sentrum av de fleste sosiale begivenheter. I serien vil du møte både kjente og ukjente mennesker som forteller sine historier. For Hjørnevik var det viktig å vise mangfold.

Utfordringer i livet

 Jeg har lyst å vise at alle kan ha store utfordringer i livet, uavhengig av hvem man er eller hvor man kommer fra, sier hun.

Hjørnevik håper at podcasten kan gjøre at de av oss som opplever utenforskap kan tørre å stå frem med sine problemer og å søke hjelp. Og at de av oss som ikke står i de samme utfordringene kan bli flinkere på å vokte våre ord  og bli mer bevisste i møte med hverandre. Utafor har blitt en plattform der usynlige problemer har blitt synlige – og forhåpentligvis vil den være med på å bryte stigma og fjerne tabu. Ganske vanlig kan tross alt være ganske vanskelig.

Hjørnevik har en bachelorgrad i psykologi og inngikk i fjor et samarbeid med Blå Kors og divisjonsdirektør Janka Holstad om å lage denne podcasten.

Hør Utafor i din podcast-app på telefonen, på Spotify eller iTunes.