Bok og film – “Sommerfugler i magen”

Den viktige samtalen med barn i barneskolealder

 

NY BARNEBOK, ANIMASJONSFILM OG ANDRE RESSURSER FOR BARN I BARNESKOLEALDER

Vi vil gjerne at du gir oss din tilbakemelding på bruk av boka og filmen her!

I boka og filmen “Sommerfugler i magen” er fokuset rettet mot den viktige relasjonen mellom en trygg voksen og et barn. Om hvordan man kan lytte til og snakke med et barn om de ulike følelsene det har. Fortellingen viser hvor nyttig en enkel, liten handling kan være når man er bekymret for et barn. Boka og filmen er en invitasjon til å snakke om det barnet er opptatt av. Samtidig er den følelseskompetanse-fremmende og en spennende historie. Boka er inspirert av forgjengeren Vondt i magen, og er skrevet etter en idé av Svetlana Dudaitiene. Svetlana er psykolog og har mye erfaring fra arbeid med sårbare barn i skolealder. Hilde Jeanette Løberg, KoRus Sør ved Borgestadklinikken, har vært samtalepartner og bidratt med innspill underveis i manus-utviklingen.

Historien i boken handler om bamsen Alex, som har en klump i magen som gjør vondt. Hvordan fikk Alex denne klumpen? Alex har i det siste slitt med mange følelser, og har ikke fått tilstrekkelig bekreftelse og ros. Dette gjør at det knyter seg mer og mer i magen til Alex og at han sliter sosialt på skolen. En trygg voksen, en giraff, ser Alex, og prøver å hjelpe ham med å få løst opp «knuten inni magen». Giraff ser på magen gjennom et symbolsk forstørrelsesglass, og oppdager at klumpen i magen egentlig er en knute av garn i forskjellige farger. Hver garntråd symboliserer de ulike følelsene til Alex. Giraff oppfordrer Alex til å fortelle om de forskjellige garntrådene i magen, og mens de prater strikker giraff et skjerf i alle regnbuens farger til Alex. Alex forteller om forskjellige situasjoner når han følte seg trist, sint, skamfull, redd eller når han følte avsky og skyld. Giraff lytter og speiler og forklarer/normaliserer følelsene ved bruk av værsymboler: «For eksempel, når det lyner og tordner er det mange som blir redde. Det kan være farlig å være ute når det lyner. Det kan skade. Men det hjelper hvis du kan gjemme deg sammen med noen som kan fortelle at du er trygg der du er.» Alex fryser – det er tomt i magen, larvene som lagde trådene har spunnet seg kokonger og falt i søvn. Giraff er ferdig med skjerfet. Når Alex tar det på seg, blir det plutselig varmt i magen og han kjenner på at noe beveger seg inni magen igjen, men det føles annerledes. Giraff tar forstørrelsesglasset og sier: «Det er sommerfugler i forskjellige farger i magen din, Alex!». Alex blir lettet og glad, han får plutselig lyst til å leke med andre barn igjen.

Boka er tilgjengelig for kjøp i alle nettbokhandlere, for eksempel her.

Boken kan brukes av alle voksne som har egne barn eller har kontakt med barn gjennom jobben, og av barnet selv. Det jobbes med å lage en veileder til boka og filmen “Sommerfugler i magen”. Veilederen vil bli lagt ut på denne siden.

Filmen er en kortere versjon av boka, og er en fin igangsetter for samtaler med barn enkeltvis eller i grupper om følelser. Vi har også utviklet en presentasjon med illustrasjoner fra boka, bildeserie til bruk i samtaler med barn og fargeleggingsark som barna kan tegne på under lesingen og samtalen.

Vi håper at brukere av “Sommerfugler i magen” kan gi tilbakemelding på hvordan boka og filmen har fungert i samtale med barn. Evalueringen tar kun noen få minutter å svare på, og kan fylles ut her.

Boken “Sommerfugler i magen” er utviklet gjennom midler fra Helsedirektoratet, og animasjonsfilmen gjennom midler fra Extrastiftelsen.

Se også boka og animasjonsfilmen “Vondt i magen” som er rettet mot barn i barnehagealder.

Blå Kors har også mye annet gratis materiell som kan bestilles her.

Kontaktperson

Svetlana Dudaitiene

Rådgiver

Mobil: 96709405