Sammendrag

  • Hva finner du her?

    Ressursene «Vondt i magen» består av:

    • kort animasjonsfilm
    • boken
    • fargeleggingsark
    • inspirasjonshefte

    Her presenteres bok og animasjonsfilm, samt forslag og ideer til om hvordan disse kan brukes både individuelt eller i barnegruppe.

  • Hvem er materiellet for?

    Ressursene er utarbeidet for deg som jobber eller er sammen med barn i barnehagealder. Materiellet er tilrettelagt for rammeplanen for barnehagen: «Barna skal få støtte i å mestre motgang, håndtere utfordringer og bli kjent med egne og andres følelser.»

  • Slik bruker du materiellet
    • Les først del 2 i boken for å oppfriske kunnskap, få inspirasjon eller lære mer om sårbare barn
    • Les våre forslag til bruk av ressursene nederst
    • Lag et opplegg tilpasset gruppesamtaler eller individuell bruk

    Detaljert beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre samtaler og gruppeopplegg finner du i vår utskriftsvennlige inspirasjonshefte.

Mange barn som lever i vanskelige situasjoner viser ikke tydelige tegn på at de har blitt utsatt for vold eller overgrep. De kan samtidig vise ofte diffuse symptomer som for eksempel at de har vondt i magen eller hodet.

Vi håper at boka og filmen vil bidra til at alle barn lærer seg at magesmerter, ikke alltid er magesmerter. Noen ganger kan det dreie seg om vonde hemmeligheter eller ubehagelige følelser. Dette kan være følelser de ikke klarer å uttrykke, og i noen tilfeller ikke får lov til å uttrykke. Dermed greier de heller ikke å dele dette med andre voksne uten videre. Trygge voksne og samtaler med barn er nødvendige for skape et god samtaleklima. Filmen og boken er derfor bygget opp på en forsiktig måte, som vi håper skal fungere som inngangsdør til et samtalerom.

I boken og i animasjonsfilmen «Vondt i magen» er fokuset rettet mot den viktige relasjonen mellom en trygg voksen og et barn. Hvordan du kan lytte til og snakke med et barn om gode og vonde hemmeligheter.

Fortellingen viser hvor nyttig en enkel, liten handling kan være når man er bekymret for et barn. Boken og filmen er en invitasjon til å snakke om det barnet er opptatt av.

Animasjonsfilm

Med denne filmen vil vi gi en mulighet for barnehageansatte (eller andre som jobber med barn i barnehagealder) til å starte en reise innover i barnets følelsesverden og mot en trygg relasjon med en voksen.

Denne filmen er en forkortet versjon av historien i boken «Vondt i magen».

Filmvisningsopplegg for gruppearbeid

1. Foreberedelse

Les gjerne inspirasjonsheftet, og eventuelt boken, før du bruker filmen. Sett deg godt inn i tematikken i historien.

Reflekter gjerne rundt dine tanker og følelser knyttet til den rollen du befinner deg i når du møter barn:

  • Er du en helt?
  • Er du den som ser?
  • Er du en oppdrager?
  • Er du en trygg voksen som gir rom for å snakke sammen?
  • Er det noen barn i gruppen du tenker kan ha det vanskelig nå eller av og til?

Din refleksjon kan hjelpe deg å være mer bevisst på din rolle og ressurser i møte med barn.

2. Start med en diskusjon i gruppe.

Her er noen gode spørsmål du kan stille barna i forkant av filmvisningen:

  • Hva er en hemmelighet?
  • Hva er en god hemmelighet og en vond/dårlig hemmelighet?
  • Har dere noen gang hatt vondt i magen, hode, brystet eller andre steder?
  • Hva betyr «Å ha klump i magen»? (kom gjerne med noen eksempler på vonde følelser, hvis barna bare nevner det konkret materielle en slik klump kan bestå av).
  • Kan det som gjør vondt være en hemmelighet?

3. Introduser og vis filmen

Du kan for eksempel si følgende:

Nå skal vi se en film om en kanin som heter Maiken. Maiken har vondt i magen. Noen ganger er det sånn at vi kan få vondt i magen om vi holder på en vond hemmelighet. En god hemmelighet er hvis du for eksempel ikke forteller om hva du skal gi mamma i bursdagsgave. Det er en hemmelighet som kan gjøre at du føler deg glad. Mens en vond hemmelighet er hemmeligheter som får deg til å føle deg redd, trist eller dårlig. Hvis noen gjør deg vondt og ber deg holde det hemmelig, er det en vond hemmelighet. Vonde hemmeligheter kan du si videre til en voksen du liker.

4. La barna komme med sine tanker og følelser

Når filmen avsluttes, kan du gi barna mulighet til å komme med sine svar på spørsmålet «Har du en
hemmelighet?
». Eller også stille følgende spørsmål i tillegg:

I filmen så dere at Maiken hadde vondt i magen fordi hun hadde en vond hemmelighet. Hva kan en vond
hemmelighet være?
Har du noen gang hatt vondt i magen?

Om du blir bekymret

Hvis du får en dårlig magefølelse, og blir bekymret for en av barna, følg våre gode råd fra Barn i sårbare livssituasjoner prosjektet.

Om boken

Lille Maiken har hovedrollen i «Vondt i magen». Hun har en klump i magen som ikke går bort. Boken henvender seg til voksne som har ansvar for barn i barnehagealder.

I del 1 av boken er fokuset rettet mot barn. Hvordan lytte og snakke med barn om ulike følelser som man har? Boken er lagt opp til samtale og inneholder åpne spørsmål rundt temaer som sinne, glede, tristhet og om hemmeligheter på godt og vondt. Vi tenker at denne boken kommer til sin rette i en god og voksens armkrok, og/eller mens barnet fargelegger og forklarer underveis med en voksen.

Om en bekymring melder seg for hvordan barnet har det hjemme, gir del to av boken veiledning om hva man kan gjøre videre. Hvilke tegn skal man se etter, man får råd om loggføring av observasjoner, veiledning for samtale med barnet og for foreldrene til barnet.

Blå Kors gjør «Vondt i magen» tilgjengelig gratis i e-bok format.

Utdrag fra boken «Vondt i magen».

Fargelegging

Bruk gjerne fargelegging som aktivitet etter du har brukt boken eller animasjonsfilmen.

Bakgrunn

«Vondt i magen» vokste fram av en idé av Erle Sellevåg, som har skrevet flere kronikker om tematikken. Sellevåg ønsket å knytte en faglig tyngde til boken, og ønsket samarbeid med Blå Kors.

«Barn i rusfamilier» i KoRus Sør ved Blå Kors Borgestadklinikken har utviklet en rekke ressurser som gir fagpersoner konkrete eksempler, tips og fagstoff om hvordan man skal gå fra bekymring til handling.

Boken er utviklet gjennom midler fra Helsedirektoratet, mens animasjonsfilmen er utviklet gjennom midler fra Stiftelsen DAM.

Ønsker du å hjelpe barnet ditt til å sette ord på følelser? Boken «Vondt i magen» er til god hjelp.

Gi oss gjerne tilbakemelding

Gi oss gjerne tilbakemelding på hvordan boken og filmen har fungert i samtale med barn. Evalueringen tar kun noen få minutter å svare på.

Relatert innhold

Var dette nyttig?