Skal hjelpe 10.000 mennesker i Kenya med vann og såpe

Blå Kors sitt team i Kisumu

Blå Kors sitt internasjonale arbeid har sammen med Digni fått omdisponert midler til vår partner i Kenya – slik at de kan jobbe mot spredningen av koronaviruset.

Blå Kors Kisumu jobber med myndighetene i Kenya for å stoppe spredning av koronaviruset. De har som mål å nå rundt 10.000 mennesker. Noen av tiltakene er å spre riktig informasjon samt vann og såpe i Kisumu, med nesten en million innbyggere. God håndhygiene er avgjørende for å begrense smitten av koronaviruset.

I Kenya er alt stengt

I Kenya, som de fleste afrikanske land, er nå alle skoler, restauranter, barer og offentlige kontorer stengt. Det er også lagt ned et forbud mot religiøse møter, fotballkamper og konserter. Kenya har også innført portforbud for innbyggerne mellom kl. 7 – 17.

Landet har så langt 59 registrerte smittede og 1 dødsfall som følge av viruset.  Vår partner i Kenya, Blå Kors Kisumu, har måtte avlyse sine aktiviteter fordi de skjer på skolene. 

Deler ut rent vann og såpe

Blå Kors Norge og Blå Kors Kisumu har et prosjekt hvor vårt felles mål er at barn og unge i Kisumu skal kunne leve et liv uten skader fra alkohol og andre rusmidler. Blå Kors Kisumu har snudd fokuset sitt til å hjelpe innbyggerne i kampen mot koronaviruset.

Sammen med myndighetene i landet jobber de nå blant annet med å dele ut kanner med vann og såpe til de mest sårbare i samfunnet. Det vil også være et samarbeid med flere huseiere i byen, hvor de vil motta vann og såpe slik at de kan sette opp håndvask stasjoner utenfor bygningene.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har gått ut med hvor viktig det er med god håndhygiene. Dette er ikke mulig uten tilgang på vann og såpe. Tiltakene som Blå Kors Kisumu gjør er derfor livsviktig i å forhindre spredning.

Sprer riktig informasjon

Ikke bare jobber de med å stoppe spredningen av viruset. Det pågår nå en kamp mot spredningen av feilinformasjon i sosiale medier og på nett. Blå Kors Kisumu skal sammen med helsemyndighetene i Kenya jobbe med å få ut riktig informasjon, og gi innbyggerne kunnskapen de trenger for å beskytte seg mot smitte.

I dette arbeidet rettes fokuset mot barn, unge og kvinner som er spesielt sårbare i denne situasjonen. Dagens situasjon er krevende, og alt det usikre skaper bekymring. Det er derfor viktig å fokusere på alt det gode som gjøres for å begrense, og ikke minst hjelpe andre i denne spesielle tiden.

Tenker nytt og annerledes

– Det er mange som bidrar ved å snu og tenke nytt og annerledes. Blå Kors Kisimu har snudd sitt fokus fra forebyggende tiltak innen rus, til å bistå med å dele ut vann og såpe. I denne situasjonen kan det redde liv, og det er dét det handler om. Å redde liv og ha fokus på våre medmennesker, forteller Rune Hjalmar Espeland, leder for internasjonalt arbeid i Blå Kors.

Slik jobber Blå Kors med internasjonalt arbeid og prosjekter i Afrika.
Senest oppdatert: 7. september 2020

Var dette nyttig?