– Nå er livet lettere å leve

Ung kvinne med mørke trekk ser i kamera. Hun har på seg et lyst gått sjerf og en mørk grå kåpe.

Samar er 32 år og ble mamma og alenemor tidlig. Hennes historie er preget av en vanskelig hverdag med mange utfordringer tett på. Men det er også en historie om endring og håp. Nå forteller hun om tipset som ble begynnelsen på et helt nytt liv for sønnen hennes og seg selv.

Livet til Samar har i en lang periode vært tungt, og til slutt ble den totale belastingen for stor. En langvarig og vond situasjon knyttet til omsorgsfordeling tok mye krefter. Samar ble mer og mer isolert og deprimert.  Hun hadde lite nettverk å støtte seg på, og sto i perioder utenfor arbeidslivet. Hverdagen var ensom og tøff. Samar forsto at hun trengte hjelp til å få et bedre liv for sønnen sin og seg selv.

– Til slutt endte jeg med å søke råd hos barnevernet – og her introduserte de meg for Blå Kors barnas stasjon.

Blå Kors-tilbudet skulle vise seg å være starten på et nytt liv for den lille familien, som trengte støtte. Samars utfordringer ble også sønnens utfordringer. De gikk sjeldent ut av leiligheten.

– Alt jeg sto i ble en enorm begrensing . Jeg fikk ikke levd og gjort ting med barnet mitt slik som jeg egentlig ville. Jeg ønsket noe bedre for han.

Samar avtalte å møte opp på et foreldreveiledningskurs hos Blå Kors barnas stasjon.

– Jeg var redd og hadde sosial angst, og bare tanken på å være blant folk skremte meg. Jeg gruet meg derfor veldig til å møte opp på kurset for første gang. Men da jeg kom dit og fikk hilst på de som jobber der, gikk det over all forventning!

– Jeg ble akseptert for den jeg var. Det var en fin opplevelse, selv om det var skummelt i starten.

Ung kvinne sitter ved et bord med en kaffekopp i hånden. Hun smiler til noe på andre siden av bordet, men som ikke er med i bildet.

Blå Kors barnas stasjon er et inkluderingstilbud som retter seg mot barnefamilier med barn fra 0-16 år, som vokser opp i familier under utfordrende eller sårbare forhold.

På stasjonene vil en kontaktperson sammen med familien kartlegge hva slags behov de har, og hva som trengs for å støtte dem på best mulig måte. Utfordringene er ofte sammensatte, og da må løsningene være det også. Slik blir både barna og de voksne ivaretatt, både som individer og som familie.

Tilbudet er gratis og krever ingen henvisning. Mange av familiene som bruker stasjonene, har lite nettverk og lever i lavinntekt. Tall om barnefattigdom viser at mer enn to barn i hver skoleklasse i Norge vokser opp i en familie med vedvarende lavinntekt.

En Blå Kors barnas stasjon-ansatt sitter på et av lekerommene og smiler.

Blå Kors barnas stasjon har 10 avdelinger rundt om i landet.

Visste du at?

Barn av foreldre med svært lav inntekt har opptil fire ganger så høy sannsynlighet for å bli diagnostisert med psykiske lidelser, sammenlignet med barn av foreldre med høyest inntekt. Blå Kors sine tilbud er gratis, og krever ingen henvisning.

Da Samar møtte opp på kurset, så hun at hun ikke var alene om en utfordrende hverdag – og at det å søke om hjelp er en styrke i seg selv.

– Foreldreveiledningskurset jeg deltok på her var utrolig fint. Her traff jeg også andre foreldre som var i samme eller lignende situasjoner, og jeg kjente på en følelse av felleskap. Det gjorde at jeg turte å prøve meg på de andre tilbudene til barnas stasjon. Dette var for eksempel drop-in lunsjer, middager og felles aktiviteter for både foreldre og barn.

Med støtten jeg fikk, turte jeg etter hvert å utfordre meg selv mer.

Til tross for at Samar i utgangspunktet kun ønsket å delta på foreldreveiledningskurset, ble veien kort til de andre tilbudene på stasjonen. 

– Blå Kors barnas stasjon har et tilbud for barna de kaller for «kompis-gruppa». De drar ut i skogen, hogger ved, tenner bål og spiser middag ute. Dette var en kjempesuksess hvor sønnen min fikk mange nye venner og var med på mye gøy.

Barnas stasjon tilbyr flere aktiviteter for familiene. Mye er knyttet til friluftsliv. Dersom det er behov for det, låner eller gir stasjonen ut klær og utstyr. I bruktboden står det Cherrox og gummistøvler på rekke og rad, og varme ull- og uteklær for store og små.

For Samar og sønnen har turer ut i skogen vært et av høydepunktene. Her drar mange familier ut for å spise sammen og være ute i naturen.

– Dette er opplevelser vi ikke hadde gjort så mye sammen tidligere. Det var godt for meg som mor å se hvordan han vokste gjennom å lære nye ting, og fikk seg nye erfaringer ute i skogen. Det er klart man blir en gladere gutt av å få flere venner og å være ute og oppleve nye ting!

Friluftsgruppene gir masse glede og mestring. Erfaringene gjør terskelen mye lavere for familiene å gjøre dette selv. Det er lettere å kose seg ute, når man vet hva som må være i sekken og hvilke klær som holder på varmen.

For Samar var kombinasjonen av støtte og utfordringer hun fikk i møte med stasjonen viktig. Hun ble trygg på å prøve ting hun tidligere var for engstelig for. Etter kort tid ble Samar husvarm på stasjonen og ble mer og mer involvert i ulike oppgaver.

– Jeg fikk blant annet ansvar for bruktboden. Dette var nesten som å drive en liten butikk hvor jeg kunne rydde og organisere, og hjelpe til med utlån av utstyr og andre ting.  Så kan familier på stasjonen komme og hente ting de trenger.

Samar reflekterer rundt det hun har vært gjennom, og beskriver en ganske annen hverdag med flere verktøy til å håndtere livet. Hun vet mer om hva hun kan, og den økte mestringsfølelsen har ført til mer tro på seg selv.

– Det jeg lærte har hjulpet meg å utvikle mer selvtillit på at jeg får til ting, og jeg ble oppfordret til å utfordre meg selv på det jeg synes er ubehagelig. Nå sier jeg til meg selv: hva er det verste som kan skje?  Det hjelper meg også når sønnen min vil utfordre seg selv, og jeg ser at det er positivt for han.

– Det at jeg ble oppfordret til å trosse frykten og sosial angsten min, er noe jeg er veldig glad for i dag. Etter at jeg gjorde det, opplevde jeg en større trygghet i meg selv. Gjennom å bare få prøve meg litt meg fikk jeg gode erfaringer, og det er nettopp disse erfaringene som har blitt verktøyene jeg bruker i hverdagen.

– Det hjelper også mye å vite at du ikke er alene, men at du alltid har noen å snakke med eller spørre om råd.

Selv om Samar har en helt annen hverdag nå, merker hun fortsatt de økonomiske utfordringene. I tillegg til tilbudene, bidrar Blå Kors med matkasser, klær og utstyr, alt for å sørge for at familier får en bedre jul.

En sort skål med klementiner står på et bord. I en uskarp bakgrunn sitter Samar, en ung kvinne med mørkte trekk.

Kan endelig glede seg til jul

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og Samar gleder seg til høytiden setter inn. Men slik har det ikke alltid vært. Når økonomien er trang er julen også forbundet med stress og bekymring.

– Dårlig økonomi har vært den største bekymringen knyttet til julen. Det er mange forventinger og mye som skal handles inn. Det ble vanskelig å arrangere julen jeg ønsker for sønnen min.

For de som ikke har mye fra før av, er det viktig at det finnes tilbud som kan hjelpe med det som trengs.

–  Da jeg fortalte om utfordringene knyttet til økonomi, fikk jeg hjelp med matkasser og gaver.  Dette hjalp meg veldig!

SKJEMA

Gi barna en jul å glede seg til

Når alt er dyrere, er det de som har minst som sliter mest. Mange familier må velge mellom mat og julegaver. Med din hjelp kan vi gjøre mer for de vi møter.

For 400 kr kan en familie få en julemiddag i år.

– Alt er helt annerledes nå

I dag har Samar det bedre enn noen gang. Hun og sønnen har flyttet til en annen del av landet, og hun har samboer og går spennende tider i møte:

– Jeg venter et nytt barn – og gleder meg veldig til å bli mamma igjen. Det er helt annerledes nå enn første gang. Jeg er så mye tryggere. Alt jeg har lært tar jeg med meg inn i den nye hverdagen som tobarnsmor.

– Nå er det lettere å leve, rett og slett. Det betyr ikke at alt er lett og alle dager er enkle, men jeg har så mye bedre forutsetninger for å håndtere vanskelige følelser.

– Jeg tror ikke jeg hadde vært der jeg er i dag uten det jeg opplevde gjennom Blå Kors barnas stasjon. Jeg har en helt annen følelse av verdi og at livet mitt betyr noe.

Samar vil dele sin historie slik at andre i lignende situasjon kan se det finnes håp:

– Jeg vil at andre skal få vite at dette er et sted hvor du blir møtt med trygghet og forståelse. Det er et sted hvor du kan være deg selv og få veiledning til hvordan man kan mestre foreldrerollen på en god måte. Det er hjelp å få, og det er ikke så skummelt å utfordre seg selv. For – hva er det verste som kan skje? Det kan faktisk gå veldig bra!

100 000 barn i Norge vokser opp i vedvarende lavinntekt. Det kan bety at foreldre går sultne til sengs for at barna skal få nok mat. Barn kan holdes hjemme fra skoleaktiviteter, fordi de mangler varme klær eller godt nok utstyr. Konsekvensene er at utenforskapet i landet vårt vokser.

I Blå Kors vet vi at nå som vi nærmer oss jul, vil flere familier måtte prioritere bunken med regninger i stedet for gaver og fine opplevelser sammen med barna.

For familiene vi er i kontakt med, betyr det mye å være en del av felleskapet. De vil kunne tilby barna sine det samme som vennene får. Dette handler om inkludering og verdighet. derfor ber vi om din støtte for å kunne gi så mange som mulig det de trenger; varme klær og utstyr, matkasser og julegaver til barna.

Du kan gjøre en forskjell.

Senest oppdatert: 4. november 2024
Skribent: Amalie Stenersen