Å grue seg til høytiden som «alle» gleder seg til

En kvinne med langt hår har på seg en julegenser. Du ser ikke ansiktet da personen ønsker å være anonym
Sammen med samboeren har «Camilla» sønnen «Victor» (5). Alle tre har vært en del av Blå Kors sitt tilbud i disse årene. Det har gitt den lille familien et viktig moment i livet.

Julens gleder stod i sterk kontrast til livet da «Camilla» (32) møtte Blå Kors for første gang.

Hun følte på en ensomhet som ikke handler om å være alene i verden. Men den som handler om å føle at alle andre har noe trygt og godt, men som man selv ikke klarer å være en del av. Hun kunne ikke si god jul – og faktisk tro på det. Brutte relasjoner, ustabile familieforhold og savnet av det som aldri helt ble som hun ønsket, skygget for en gledelig julehøytid.

Mammalivet ble ikke som forventet

Høsten 2015. Det som skulle være den lykkeligste tiden ble vond. Mens løvet begynte å gulne, dagene var kortere og kveldene mørkere. Den tiden på året som også bringer med seg tyngre dager. Som nybakt mor var «Camilla» grepet av fødselsdepresjon. I tillegg var nettverket magert.

Gjennom helsestasjonen fikk hun kontakt med Blå Kors barnas stasjon. Det forebyggende tiltaket for småbarnsfamilier. Der nettverksbygging, bedre foreldrekompetanse og bedre samspill internt i familien er noe av kjernen i arbeidet. Fokuset er relasjonen mellom barn og foreldre.

– Det var fra start en veldig fin plass å være, akkurat med det man er. Det har åpnet opp for at jeg er tryggere som mor. Både fordi jeg får et pusterom, men også fordi jeg i samspill med sønnen min har fått en trygg tilknytning.

Sammen med samboeren har de sønnen «Victor» (5). Alle tre har vært en del av Blå Kors sitt tilbud i disse årene. Det har gitt den lille familien et viktig moment i livet. De er samlet og de opplever å være en del av noe som gir en helt spesiell mening, der de er mer tonet inn.

Gjennom samspill fremmes trygg tilknytning mellom foreldre og barn. I dette vil barn oppleve seg forstått, og de vil hjelpes til å bli i stand til å regulere sine egne følelser.

Verdien av åpenhet

«Camilla» vet i dag at det er av stor verdi å være åpen om følelser. Gjøre det som er best for seg selv, uten å tenke så mye på hva alle måtte mene. Stole på egne ferdigheter. Hun vet i dag at det er essensielt for at andre skal forstå hennes ønsker og behov, og at hun gir beskjed når andre tråkker over hennes grenser. Blå Kors barnas stasjon har ufarliggjort den ærligheten.

– Det å være trygg i seg selv som forelder er ikke alltid like lett. Livet er ikke en rett og ukomplisert vei.

Brått kommer uønskede avstikkere. I dette har det vært et uvurderlig gode å ha hvile i det Blå Kors barnas stasjon gir fra seg.

– Verner om oss som familie

– Det er noe med helheten der. De verner om oss som familie. Jeg kjenner at de har gitt meg en styrke, som også er tilstede i meg når ting ikke går som planlagt. I begynnelsen var det litt rart å snakke om ting som var vanskelig. Men det ble naturlig og lettere å jobbe seg gjennom det etterhvert.

Det er lett å miste troen på egne muligheter. De som jobber på Blå Kors barnas stasjon går inn som medmennesker og medvandrere. Det handler om å bli en tydelig person. Da må man først bli tydelig for seg selv. Selv om man ikke alltid ser utveien, opplever «Camilla» at hun har fått nok lys. På den måten at hun er sterk i seg selv.

– Det gjør noe med deg som menneske. Jeg opplevde at jeg trengte nettopp dette, slik at jeg står tryggere i egne valg. Det er viktig å lære seg å sette grenser, noe jeg ikke var så tydelig på før.

Et rikere nettverk

– Gjennom Blå Kors barnas stasjon har vi fått mange nye venner, som vi også møter privat. Dette er mennesker med ulike erfaringer som søker det samme som oss. Jeg setter veldig stor pris på det sosiale som ligger til rette, smiler «Camilla».

Når 32-åringen snakker om tilbudene til Blå Kors trer det frem en spesiell ro. Noe som er rikt i seg selv fordi man får være sammen med ulike skjebner der alle har sine livsutfordringer. Alle lærer noe av å være knyttet til det fellesskapet Blå Kors gir. Enten den er familiesamtaler, foreldrekursing, nettverksbygging, ferietilbud, barnesamtaler, egen terapi eller fedrekurs som styrker fars bånd til barnet.

Det legges til rette for at man skal finne sin plass og sin egen verd, slik at man som familie får sitt rom, der de er trygge i seg selv og derav kan gi den omsorgen barna trenger.

Julaftensfeiring på Kvilhaugen gård i Trondheim.

– Alle disse møtene har på hver sin måte gitt oss muligheten til å skape gode minner. Helt spesielt er selvfølgelig Blå Kors minJUL, da julen er barnas høytid. Jeg ser hvordan sønnen vår koser seg sammen med andre barn. De møter nissen og de får gaver, det er musikk og god mat. Han synes det er stas å være med.

Fakta om Blå Kors

Blå Kors er den største ideelle aktøren innen rus, alkohol og avhengighet i Norge. I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling.

Blå Kors barnas stasjon er et av flere tilbud i Blå Kors, og er en helhetlig støtte til familier i sårbare livssituasjoner med barn i alderen 0-12 år. Med faglig sterk kompetanse tilbys det blant annet veiledning, måltider, gruppetilbud og kurs.

Høytiden trigger det sårbare

Fra egen barndom sitter minnene og følelsene. Selv om noen er fine, trigger også høytiden det sårbare. Nederlagene kommer til syne og forsterkes. I dette har Blå Kors minJUL blitt en viktig motsats til det som før var preget av uro og stress.

– Vi ønsker hverandre en gledelig jul, men for mange intensiveres ensomheten. Ensomhet kan være så mangt og den er en sterk kontrast til all lykken som julen ofte forbindes med. Midt i all gleden er det også en sorg for mange mennesker. Noe av dette står helt sentralt i det Blå Kors barnas stasjon gir fra seg, erklærer hun.

– I dag slapper jeg mer av. Ikke bare fordi jeg får fri fra organisering, men fordi alt ligger til rette for at jeg kan kose meg på en sånn måte at konflikter ikke får innpass, forteller hun videre.

– Jeg føler meg veldig privilegert

En dame står utenfor et bygg. Hun har på seg vinterjakke og lue. Det er mørkt, men julelys og kranser lyser opp bakgrunnen

Reidun Danielsen føler hun har verdens beste jobb. Hun vet hun er en del av noe som gjør andre mennesker glad. Gjennom alle årstider. Hun peker på kjernen i all medmenneskelighet, den som dreier seg om respekt og selvrespekt. Videre åpner hun ydmykt om inkludering. For det handler om å gi rom for mennesker.

– I denne jobben møter jeg familier med ulik bakgrunn og ulike behov. Man strever med forskjellige ting og det kan være vanskelig å be om hjelp. Mange familier bærer med seg en tung bør av utfordringer. Ulike forhold gjør at mange familier mangler forutsetninger eller ferdigheter til å gi barna sine en trygghet.

– Her jobber vi med forebyggende tiltak. Vi har barnet i fokus, legger hun begeistret til mens hun gjør klar esker med aktiviteter til det nært forestående juleverkstedet.

Det lukter jul rundt Reidun. En av hennes primære oppgaver er forebygging. Det gjøres på mange vis i hennes jobb, men i forbindelse med julen søkes det å bidra ytterligere til at det tennes små gnister av håp og julestemning hos de familiene som er tilknyttet Blå Kors. Familier som på en eller annen måte har fått sin glede mørklagt.

Med faglig og sterk kompetanse gir Blå Kors en helhetlig støtte. Både gjennom tilbudet Blå Kors barnas stasjon, der familier blir møtt med respekt og ydmykhet, og gjennom arrangementet Blå Kors minJUL. Begge tiltak anerkjenner familien som helhet uansett sammensetning.

– Dette er kjærkomment for familier som lever med utfordrende livssituasjoner, slik at de kan slappe av i seg selv og derav oppleve glede sammen med andre. Dette er en plass hvor man er seg selv med hele sitt, uten at man skal bli møtt med skepsis, fortsetter hun.

Blå Kors Barnas stasjon avdeling Trondheim har 9 ansatte, med ulike ansvarsområder. Reidun sørger for alle måltider, og aktiviteten rundt kjøkkenet, og hver fredag er hun ansvarlig for en aktivitetsgruppe.

Julen er følelser

Julen er tiden hvor familien står i sentrum. Å være forelder i en slik tid, men mangler forutsetningene for å gi barna gode opplevelser, er både tungt og ensomt. For noen barn er også julen en tid som mangler magi, de har ikke sommerfugler i magen, men klump i brystet.

– Når referanserammene er så fragmentert og minnene så mørklagte, lever man for håpet. Når julens mørke dager nærmer seg er det vanskelig å se for seg fremtiden, nettopp derfor er dette tilbudet så viktig. Familiene koser seg, de får en god opplevelse. I dette vises det hva en julefeiring kan være.

To kvinner og et lite barn på 1 år er inne på et kjøkken. Kvinnene ser på hverandre og smiler. Dene ene kvinner har en kaffekopp i hånden
Reidun (til venstre) sammen med en av Tidgiverne ved Blå Kors Barnas stasjon og hennes barn.

Reidun har 20 års erfaring fra barne- og ungdomsarbeid, de siste to årene har hun jobbet i Blå Kors. Som miljøarbeider skulle hun ende opp å bli en viktig støttespiller for flere familier, noe hun trives svært godt med. Hun bringer til bords at Blå Kors er opptatt av at foreldre blir den beste versjonen av seg selv, og at de betyr mye for sine barn.

– Foreldre er viktige for barna sine, uavhengig av kjønn. Selv om tilbudene er for foreldre, er det oftest flest mødre tilstede. Like fullt er det viktig å løfte frem den viktige rollen fedre også har, påpeker hun.

– Når familier, foreldre og barn kommer sammen her, opplever de bedre forutsetninger for å mestre den fremtiden som kommer. I dette skapes et lite håp, som gjør mye for hverdagen og livskvaliteten, sier Reidun i det hun lukker en eske med pepperkakedeig og marsipan.

Hver sin eske med forundringer

Esken inneholder jul. I forkant av selve feiringen julaften skal 11 familier med ulik bakgrunn, alle tilknyttet Blå Kors på et vis, være med på juleverksted. Men sine ulike behov og ulike utfordringer skal de sammen ta del i julebakst, nisser og engler. Hver sin eske med forundringer.

Alt fra akrylmaling og pensler, juleklistremerker, papp og pynt. Engler og nisser. Aktiviteter som skal til for å skape en flott ramme rundt julens høytid. Sammen som familie. Liten eller stor.

– Juleverkstedet holder jeg sammen med to frivillige, smiler hun i det hun innbydende åpner opp om hvilken fin mulighet dette er til å bli kjent før julekvelden. Vi spiser grøt sammen og når verkstedet er over for denne gang, får alle familiene ta med seg eskene hjem slik at de kan bruke dette videre i adventstiden. Det er noe forebyggende i det også, samtykker hun.

Forebygging. Den mangetydige og positivt ladede betegnelsen søker å ivareta så vel som skjerme barn for opplevelser som kan skade deres utvikling. I arbeidet på Blå Kors gis det både trygghet og omsorg, til både barn og voksne, og deres sentrale mål er å sikre barn en god utvikling samtidig som de styrker foreldrenes kompetanse.

Juleverksted og baking hos Blå Kors barnas stasjon.

– Det er et eventyrlig sted

Blå Kors minJUL er en rusfri feiring for barnefamilier, med elementer fra julaften. En opplevelse som gir nye og varige minner knyttet til glede. Det setter viktige spor i et barnesinn, som på veien videre i livet styrker følelsen av egenverd.

– I år skal 16 familier feire julaften på idylliske Kvilhaugen Gård. I julepyntede lokaler, blant lukten av julemat og nostalgisk julestemning. Dette er det femte året for Blå Kors minJUL i Trondheim, og mitt andre år som ansvarlig. Jeg må virkelig si at det er en rørende opplevelse å få være med på å gi barn denne opplevelsen. Barna stråler og koser seg. Det vises godt.

Det er pyntet til julaften på Kvilhaugen gård.

Hun trekker frem egne opplevelser av tradisjoner og verdien av julen, som hun selv opplevde som barn. Når hun i dag kan bidra med å spre dette videre, vet hun at det gir en spesiell styrke på veien, da julen minner om giverglede og samhold.

– Jeg er selv veldig glad i julen. Det er fint å være en del av noe som gir andre samme muligheten. Det er mange som trenger hjelp, i år er det kanskje ekstra vanskelig fordi mange er permitterte og noen har mistet jobben. Det skal ikke alltid så mye til, bare det å være i fellesskap med andre mennesker er av verdi.

Reidun sier avslutningsvis at det er viktig å anerkjenne foreldrerollen, selv når den er vanskelig. Selv om det kan oppleves å være store forventninger fra samfunnet til i denne livsfasen, der du skal delta i arbeidslivet, følge opp barna på skolen og i fritiden. I tillegg skal du være i god form, ha god økonomi. Senk heller skuldrene, lyder rådet fra Reidun.

– Det er viktig å se de rundt oss

«Camilla» og familien går inn i den kommende høytiden med glede. Like fullt setter hun ord på at mens de fleste forbinder julen med omtanke for andre. Tradisjoner og stemning. Familietid og glade barn. Er det noen som kommer fra familier med mye utrygghet.

Samtidig som alle andre begynner å glede seg til jul, blir mørket veldig tungt for andre. Hennes egen oppvekst opplevdes å ha gitt lite rom for å kjenne på glede, med årene som gikk jaget hun seg i stedet opp i frykten for å ikke skape noe bedre for sønnen sin, enn det hun selv har vokst opp med.

– Denne følelsen av å ikke strekke til eller leve opp til forventningene har tatt stor plass, forteller «Camilla» og fortsetter.

– Når man bærer på en historie som trigges i høytidene, er det spesielt viktig for oss at vi kan få være en del av Blå Kors minJUL. Julen kan være spesielt ensom når man ikke har de gode minnene, det gir en følelse av å være utenfor samfunnet.

Nå står familiens tredje julefeiring med Blå Kors minJUL for dør. Som familie kjenner de på en enorm takknemlighet. Sønnen er en del av et fellesskap og glede. Den som tilhører julen. Nå vet de at det finnes lys, midt i mørket. Et håp. En mening.

«Camilla» er anonymisert av hensynet til barna og øvrige familiemedlemmer.