Alkoholfrie drinker til inspirasjon

Bartender Anne Maurseth viser fram to alkoholfrie drinker
Influencer og bartender Anne Maurseth, er en av Oslos beste bartendere. Hun inspirerer flere til å drikke alkoholfritt.

Anne Maurseth, er kjent som en av Oslos dyktigste bartendere, og driver baren Andre Til Høyre. Maurseth har blitt en foregangsfigur når det gjelder å servere alkoholfritt, og byr her på gode oppskrifter til alkoholfrie drinker.

Anne Maurseth forteller at alkoholfrie alternativer er lett å tilberede, og noe hun håper flere vil forsøke seg på hjemme – særlig ferier hvor fokuset på god drikke og mat ofte er stor.

– Vi vet at i en tid der vi tvinges til å være hjemme og utestedene er stengt, vil folk likevel kose seg. Da håper jeg at flere vil utvide horisonten når det gjelder smaker og tradisjoner. Kanskje prøve seg på en hjemmelaget alkoholfri drink som et alternativ? oppfordrer Maurseth.

Annes alkoholfrie favoritter:

Julefizz

4 cl klementin juice

2 cl ferkspresset sitronjuice

1 cl stjerneanis sirup (oppskrifter følger) 

2 cl eggehvite (kan sløyfes for vegansk alternativ)

4 cl Everleaf, alkoholfri bitter aperitivo (kan også sløyfes hvis man ikke har)

Ha alle ingredienser i en shaker, eventuelt et syltetøyglass med lokk – om man ikke har barutstyr hjemme.

Shake hardt i cirka 1 minutt, uten is. Da vil du lage et fint og tett skum av egget. Ha så isbiter til randen av beholder, sett på lokk og shake hardt til du hører de knuses. 

Bruk en hawthorne sil eller tesil til å helle over i et høyt drinkglass (highball). 

Pynt med tørket eller fersk sitron, og gjerne spiselig glitter i gull! 

Epletoddy

1 liter kvalitets eplejuice

1 liter sterk brygget chai te, tenk 5 teposer til 1 liter vann

0,5 liter ferskpresset sitronjuice

0,5 liter sukkerlake (oppskrift følger) 

5 ssp smør

Brygg først 1 liter te, og la stå med teposer i minst 30 minutter. 

Ha så alle ingredienser i en kjele, og varm opp på middels varme til blandingen når cirka 70/80 grader. Den trenger ikke koke, men skal ryke godt av gryta, og smøret skal ha smeltet.  

Serveres i te,- eller kaffekopper, gjerne med en pepperkake ved siden av. 

Dette holder til 10 personer.

Vinmonopolet anbefaler: Virgin mojito

Glass med grønn drink og lime

En syrlig-søt drink med aroma av mynte og lime.

Dette trenger du:

En håndfull fersk mynte
1/2 lime
2 ts brunt sukker
ca ¼ liter sitronbrus – eller nøytralt mineralvann hvis du ikke vil ha drinken så søt
Lime og mynte til pynt

Slik gjør du:

Del en halv lime i fire biter og legg dem i et rocksglass sammen med sukker og mynte. Bruk en muddler eller en skje til å presse saften av limebitene. Det frigjør aroma fra limen og mynten. Ha i knust is og fyll opp med sitronbrus eller mineralvann. Rør og pynt med lime og mynte.

Slik velger du alkoholfritt til maten

I Vinmonopolets butikkhyller finner du et godt utvalg av alkoholfrie matdrikker. Her kan du lese litt om hva Vinmonopolet anbefaler til menyen. 

To helgrillede fisk ligger tilbredt på tallerken

Fisk og skalldyr

Smaken av havet er skjør, men om du steker eller griller sjømaten blir det litt mer smak. Likevel behøver du ikke tung skyts.

Tenk mer at drikken blir som en sitronskvis til. Lyse og ferske eplemoster, eller eplemost med bobler, går fint.

Lyse alkoholfrie øl likeså. Du kan godt blande eplemosten med mineralvann.

Biffkjøtt på en benk

Biff og kjøttgryter

Til det rike nøtte- og karamellaktige preget i stekt kjøtt kan du enten gå for det som smaker likt eller det som er en kontrast.

Mellommørke og mørke øl, som münchener og stout har de samme karamellaromaene.

Eplemoster, og gjerne de tilsatt andre bær, har fruktighet som kontrasterer.

Grillspyd på en grill

Grillmat

Grillsauser og marinader er søte og salte. Sammen med det litt brente preget fra grillingen krever det litt av det du drikker til. Mørke eller humlepregede alkoholfrie øl, som stout og IPA, har det som trengs.

Den tydelige frukten, friskheten og den lille sødmen i eplemoster gir kanskje litt mer kontrast.

Til skikkelig potent grillmat kan du prøve cola.

Tapas på et bord

Tapas og spekemat

Tapas og spekemat er først og fremst salt. Da er det fint med friskhet.

Grunnsmaken umami i modne oster, tomater og spekemat demper fruktigheten i det du drikker til.

Velg eplemost til tapas. Den har nok frukt og friskhet.

Tre dumplings på tallerken

Asiatisk mat

Asiatisk mat er ofte sterk og med et pågående preg av kokos, koriander og ingefær.

Til dette er det godt med den ferske fruktigheten og sødmen i eplemoster.

Du kan også prøve hyllebærsaft og fruktjuice av mango eller ananas.

Ost

Hvit, blå, hard eller myk – det er ikke lett å finne drikke som passer til all ost. Men mange oster er både salte og smaksrike.

Da er det greit med drikke som har tydelig fruktighet eller litt sødme, og gjerne en del friskhet.

Rike eplemoster og vørterøl passer fint.

Fakta om Blå Kors

Blå Kors er den største ideelle aktøren innen rus, alkohol og avhengighet i Norge. I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling.

Rus er en av våre største samfunnsutfordringer og Blå Kors har i over hundre år gjort en viktig innsats i Norge for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet.

Hva trenger du?

Du trenger ikke så mye utstyr for å lage enkle og gode drinker hjemme, bruk det du allerede har på kjøkkenet, men noen ting er nyttige.

Utstyr til å lage drinker

Du trenger en shaker, en sil og en muddler. En sitruspresse og en skreller til å strimle sitrusskall kan komme godt med. Ellers trenger du en skarp kniv og en lang skje til å røre med.

En isknuser kan være nyttig, du får kjøpt rimelige, hånddrevne knusere til hjemmebruk.

Til de alkoholfrie drinkene klarer du deg med et decilitermål, men skal du lage drinker med alkohol, må du også ha et målebeger.