Alkoholfrie drinker til inspirasjon

IFoto: Vinmonopolet

Nå er julebordsesongen i gang, og nok en god grunn til å imponere og inkludere gjester med deilig alkoholfri drikke. Mange setter pris på at vertskapet er rause med god drikke, selv om det «bare» er alkoholfritt. Oppskriftene på denne siden kommer fra Vinmonopolets ansatte, og ingrediensene finnes stort sett på Vinmonopolet. Betjeningen hjelper deg med å finne gode alternativer om det er produkter som ikke er tilgjengelig.

Julesmask

  • 4-5 jordbær
  • 5-6 mynteblader 2-3 ts sukker  
  • ½ lime i båter  
  • 10 cl  Balholm  Sprudlande Bringebær Limonade    
  • 10 cl Oddbird Richard Juhlin

Muddle jordbær, lime, mynte og sukker i et stort glass. Har du ikke muddler bruker du bare baksiden på ei stor tresleiv.

Rør inn isbiter og topp med limonade og alkoholfri musserende. Fyll på med is hvis det trengs og pynt med noe fint.   

Ønsker du å lage drinken til flere kan du fint muddle alt sammen i ei mugge, røre inn bringebærlimonaden, og bare helle i is og musserende rett før servering. 

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift:
Polet på Kolsås i Bærum

Julegran & tonic

  • Isbiter
  • 2 cl Everleaf Forrest
  • 2 cl Tonica Fieno/Thomas Henry
  • 1 sitronskive
  • 5 einebær
  • 1 granbusk
  • 2 ss gransirup

Kok sirup på 5 dl granskudd, 7,5 dl vann, 2 dl sukker og 4 dl honning. Miks drinken.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet Lagunen, Bergen

Nord for polarsirkelen

  • 4 cl Fersk presset tyttebærsaft (evt tyttebær coulis)
  • 2 cl fersk presset lime juice
  • 25 cl Alkoholfritt ingefærøl 

Fyll et passende glass med isbiter. Hell i limejuice og ingefærøl. Hell over tyttebærsaften slik at den blandes gradvis inn i drinken.

Pynt med en remse limeskall evt limebåt og noen hele tyttebær. Nytes i store munnfuller i sommervarmen.

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift:
Polet på Langnes i Tromsø 

Bartenderens julefavoritter

Anne Maurseth er kjent som en av Oslos dyktigste bartendere og har blitt en foregangsfigur når det gjelder å servere alkoholfritt.

En kvinnelig barntender heller i drikke i to glass som står på bardisken. Det er to alkoholfrie drinker

I 14 år har Anne Maurseth jobbet som bartender i hovedstaden, og opplever en økning i etterspørsel av alkoholfri drikke. Her er bartenderens alkoholfrie julefavoritter.

Gul alkoholfri drink pyntet med stjerneanis

Jule-fizz

  • 4 cl klementin juice
  • 2 cl ferskpresset sitronjuice
  • 1 cl stjerneanis sirup (oppskrift følger)
  • 2 cl eggehvite (kan sløyfes for vegansk alternativ)
  • 4 cl Everleaf, alkoholfri bitter aperitivo (kan sløyfes)

Ha alle ingredienser i en shaker, evt et syltetøyglass med lokk om man ikke har barutstyr hjemme, det funker også veldig fint. 

Shake hardt i cirka 1 minutt, uten is. Da vil du lage et fint og tett skum av egget. Ha så isbiter til randen av beholder, sett på lokk,  og shake hardt til du hører de knuses. 

Bruk en hawthorne sil eller tesil til å helle over i et høyt drinkglass(highball). 

Pynt med tørket eller fersk sitron, og gjerne spiselig glitter i gull! 

Epletoddy i glass på bord

Epletoddy (serverer 10 personer): 

  • 1 liter kvalitets eplejuice
  • 1 liter sterk brygget chai te, tenk 5 teposer til 1 liter vann
  • 0,5 liter ferskpresset sitronjuice
  • 0,5 liter sukkerlake (oppskrift følger) 
  • 5 ssp smør

Brygg først 1 liter te, og la stå med teposer i minst 30 minutter. 

Ha så alle ingredienser i en kjele, og varm opp på middels varme til blandingen når cirka 70/80 grader. Den trenger ikke koke, men skal ryke godt av gryta, og smøret skal ha smeltet.  

Serveres i te,- eller kaffekopper, gjerne med en pepperkake ved siden av. 

Sukkerlake: 

Bruk 6 deler sukker til 4 deler vann. Målene kan variere etter hvor mye man ønsker å lage. Sukkerlaken har uendelig holdbarhet, men kan krystalliseres i bunn om den ikke oppløses godt nok når den lages. 

Stjerneanis-sirup: 

Ta 10 stk hele stjerneanis i en tykkbunnet kjele, og rist godt på middels til høy varme. De skal ikke svis, men det skal lukte godt av krydderet og ryke lett. Ha deretter i 0,5 liter vann, og gi et raskt oppkok.

Senk varmen til middels mot lav, og ha i 0,8 kg sukker. Senk varmen ytterligere, og la alt sukkeret oppløses på lav temperatur. Avkjøl i kjele, og hell over på en glassflaske for videre oppbevaring. 

Lykke til!

Et mangfold av god drikke uten alkohol

Salget av alkoholfrie drikkevarer har økt de siste årene, og flere har fått øynene opp for mangfoldet som faktisk finnes av god drikke uten alkohol.

Vi håper du også vil prøve deg på noen av disse forfriskende alkoholfrie drinkene. Med disse alternativene oppfordrer Blå Kors og Vinmonopolet til å la drinken være alkoholfri innimellom og formidle at alkoholfrie mocktails og coctails både gir god stemning og spennende smaker.

Cucumber madness

  • 6 cl Everleaf Forest 
  • 6 cl J. Gasco Lemonade 
  • 4 cl Luscombe Cucumber

Miks ingrediensene. Tilsett gjerne litt sitrus for mindre bitterhet.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift:
Polet på Korgen i Hemnes

Rosespritzer

  • 100 ml Vinosse Sparkling Rosé 
  • 50 ml Fever Tree Premium
  • 10 -15 ml sitronjuice 
  • 4 friske bringebær 
  • 1ts sukker 
  • Isbiter

Legg bringebær i bunnen av et glass sammen med sukker og sitronjuice. Knus bringebærene og rør litt for å løse opp sukkeret.

Fyll glasset med is og tilsett tonic-vann og musserende vin. Rør forsiktig og pynt med litt sitronskall.

Vanskelighetsgrad: Ganske enkel
Oppskrift: Polet på Kvadrat i Sandnes

Sorbet float

  • 1 mellomstor kule sitronsorbet 
  • 12 cl alkoholfri musserende vin 
  • Litt raspet sitronskall 
  • Basilikum til pynt & aroma

Dette er en alkoholfri versjon av den Italienske Sgroppino (coctail).

Ha en liten kule sorbet i et glass og hell over alkoholfri musserende rett før servering. Pynt med sitronskall og basilikum.

Vanskelighetsgrad: Lett
Oppskrift:
Polet på CC i Drammen

Gringo på haugen

  • 8 cl Klokk & Co Gringo  
  • 8 cl Sunniva Sydtyroleplejuice 
  • 1 cl Sukkerlake 
  • 1/2 lime 
  • 10 mynteblader 
  • Knust is 

Tips: Alkoholfri IPA kan fungere bedre for mer fylde og bitterhet

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet Thereresgate i Oslo

Sangria

  • 15cl alkoholfri rødvin
  • 40cl Martini Floreale
  • Frukt – appelsin, sitron, jordbær 

La det gjerne stå noen timer for å trekke. Kan toppes sitronlimonade eller sitronbrus for en fruktigere variant.

Vanskelighetsgrad: Lett
Oppskrift:
Polet på Slemmestad

Frazer

  • 3cl aquafaba* (kan erstattes med eggehvite)
  • 3cl ferskpresset sitron juice
  • 3cl bringebærpure
  • 1cl sukkersirup
  • Sparkling Tea Blå

Shake med isbiter i 30-40 sekunder for å få skikkelig skum. Hell over i et cocktailglass og topp med Sparkling Tea Blå.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift:
Polet på Østerås

* Aquafaba

Aquafaba er et vegansk alternativ, som her er brukt i stedet for eggehvite for å få skum på drinken.

Aquafaba er vannet du heller av boksen med kikerter. Det lukter ikke innbydende, men ikke bli skremt. Lukten forsvinner når mocktailen er blandet og det er kun skummet du sitter igjen med. 

Aquafaba er et bi-produkt som ofte blir helt ut i vasken. Neste gang du lager hummus kan du ta vare på dette gullvannet. Du kan også lage marengs ut av det, og by på en deilig Pavlova.

Blå Kors og Vinmonopolet samarbeider om å begrense skadevirkningene av alkohol. Sammen gleder vi oss over trenden der stadig flere velger alkoholfri drikke.

Slik velger du alkoholfritt til maten

I Vinmonopolets butikkhyller finner du et godt utvalg av alkoholfrie matdrikker. Her kan du lese litt om hva Vinmonopolet anbefaler til menyen. 

To helgrillede fisk ligger tilbredt på tallerken

Fisk og skalldyr

Smaken av havet er skjør, men om du steker eller griller sjømaten blir det litt mer smak. Likevel behøver du ikke tung skyts.

Tenk mer at drikken blir som en sitronskvis til. Lyse og ferske eplemoster, eller eplemost med bobler, går fint.

Lyse alkoholfrie øl likeså. Du kan godt blande eplemosten med mineralvann.

Biffkjøtt på en benk

Biff og kjøttgryter

Til det rike nøtte- og karamellaktige preget i stekt kjøtt kan du enten gå for det som smaker likt eller det som er en kontrast.

Mellommørke og mørke øl, som münchener og stout har de samme karamellaromaene.

Eplemoster, og gjerne de tilsatt andre bær, har fruktighet som kontrasterer.

Grillspyd på en grill

Grillmat

Grillsauser og marinader er søte og salte. Sammen med det litt brente preget fra grillingen krever det litt av det du drikker til. Mørke eller humlepregede alkoholfrie øl, som stout og IPA, har det som trengs.

Den tydelige frukten, friskheten og den lille sødmen i eplemoster gir kanskje litt mer kontrast.

Til skikkelig potent grillmat kan du prøve cola.

Tapas på et bord

Tapas og spekemat

Tapas og spekemat er først og fremst salt. Da er det fint med friskhet.

Grunnsmaken umami i modne oster, tomater og spekemat demper fruktigheten i det du drikker til.

Velg eplemost til tapas. Den har nok frukt og friskhet.

Tre dumplings på tallerken

Asiatisk mat

Asiatisk mat er ofte sterk og med et pågående preg av kokos, koriander og ingefær.

Til dette er det godt med den ferske fruktigheten og sødmen i eplemoster.

Du kan også prøve hyllebærsaft og fruktjuice av mango eller ananas.

Ost

Hvit, blå, hard eller myk – det er ikke lett å finne drikke som passer til all ost. Men mange oster er både salte og smaksrike.

Da er det greit med drikke som har tydelig fruktighet eller litt sødme, og gjerne en del friskhet.

Rike eplemoster og vørterøl passer fint.

Hva trenger du?

Du trenger ikke så mye utstyr for å lage enkle og gode drinker hjemme, bruk det du allerede har på kjøkkenet, men noen ting er nyttige.

Utstyr til å lage drinker

Du trenger en shaker, en sil og en muddler. En sitruspresse og en skreller til å strimle sitrusskall kan komme godt med. Ellers trenger du en skarp kniv og en lang skje til å røre med.