Unge spiller mer dataspill nå enn før pandemien

4 av 10 sier at koronarestriksjonene har ført til at barna deres bruker mer tid på dataspilling. Samtidig oppgir over halvparten av foreldrene at de er bekymret over spillingen, viser ferske tall fra Blå Kors.

44 prosent av foreldrene som deltok i undersøkelsen, rapporterte at barnet deres har spilt mer dataspill i kjølvannet av pandemien. Det viser en fersk undersøkelse utført av IPSOS på vegne av Blå Kors.

55 prosent av respondentene er også bekymret over barnas spilling i større eller mindre grad.

Rådgiver i Blå Kors, Hanne Backe-Hansen

Tidsbruken og frykten for at barnet skal bli avhengig er de største bekymringsfaktorene foreldrene melder om.

 –  I Blå Kors får vi en økende grad av henvisninger knyttet til unge voksne som har problemer med dataspilling i en så stor grad at det har blitt en avhengighet. Fastlåste konflikter rundt dataspilling kan ødelegge mange familierelasjoner for all fremtid, sier rådgiver Hanne Backe-Hansen i Blå Kors.

Kan ha positive effekter

Undersøkelsen viser derimot at foreldrenes bekymring for at gamingen skal gjøre barna usosiale, har sunket betraktelig sammenlignet med fjorårets undersøkelse – fra 42 prosent i 2020 til 29 prosent i 2021.

 –  Det kan se ut til at pandemien har fått flere foreldre til å anerkjenne at «gaming» faktisk er en sosial plattform. Det er også godt mulig at foreldrene har fått en bedre forståelse av de positive effektene spill kan ha dersom hjemmekontor har ført til mer tid med barna, sier Backe-Hansen.

Stor usikkerhet

To gutter sitter sammen og gamer ivrige
SPILLER MER: Mange foreldre er bekymret for barnas spillevaner. Illustrasjonsfoto: Blå Kors

Undersøkelsen viser  at 8 av 10 foreldre er usikre på hvordan de skal forholde seg til barnas spilling. Samtidig sier 52 prosent at de ikke er interessert i barnas dataspilling.

 – Mange foreldre og voksne skjønner ikke hvorfor man spiller og synes det er vanskelig å sette seg inn i opplevelsen. For mange barn er dette en del av deres identitet og selvforståelse.

Backe-Hansen mener derfor at det er viktig at man som foreldre løfter blikket.

 – Det som ofte skjer når foreldre blir bekymret, er at man kan få litt «tunnelsyn» på spillingen. Foreldre bør generelt bry seg mindre om hvor mye tid barnet bruker på spilling, og bry seg mer om hva de spiller og hvem de spiller med, råder hun.

Hvordan bli en klokere gamingforelder?