Hans Inge Fagervik

Artisten med det store hjertet

Det finnes artister som synes det er skikkelig stas å være stjerne, stå på en scene og være i medienes søkelys. Så finnes det de artistene som skriver sanger som treffer hjertet, og som i tillegg har et sterkt sosial engasjement og som bruker dette til å skape en ny og bedre hverdag for dem omkring seg. Hans Inge Fagervik tilhører sistnevnte kategori.

Fredag kveld står han på scenen i Storsalen til Blå Kors Kristiansand.

Av Ivar Ødegaard Eidsaa

I godt over 40 år har Hans Inge Fagervik vært artist. Der andre kolleger kan holde et par titalls eller sågar opp mot en 50 konserter i året for de mest populære artistenes vedkommende, gjennomfører Hans Inge Fagervik over 150 konserter i året!

Der andre artister kan bli hyllet for en singel eller en plate over utallige spaltemillimetere, blir Fagervik en helt annen og for publikum generelt en langt mindre oppmerksomhet til del. Men det trenger ikke å bety at han ikke når ut til mange, faktisk svært mange, snarere tvert imot.

Der andre artister kan bli bejublet på en scene for så å dra skikkelig til under festen etterpå, er det når konserten er over, at det i flere sammenhenger egentlig begynner for Fagersviks vedkommende.

Stort sosialt engasjement

Fredag kveld står Hans Inge Fagervik på scenen i Storsalen til Blå Kors Kristiansand.
Fredag kveld står Hans Inge Fagervik på scenen i Storsalen til Blå Kors Kristiansand.

Hans Inge Fagervik har et sosialt engasjement som savner sidestykke. Som artist når han frem til mange med sin lune humor, sterke tekster, og ærlighet i det å være et menneske. Han skriver om det vi som publikum kjenner oss igjen i, i de utfordringene vi alle har i våre liv.

Når sangene blir lagt merke til i så mange sammenhenger, er det ofte tekstene hans som blir fremhevet, og hans solide engasjement. Slikt blir det ringvirkninger av. Hvem i artist-Norge kan skilte med å ha fått priser og takkebrev fra hele verden?

Slike har kommet fra ANC i Sør- Africa for «I`ve seen the sunrise, Nelson Mandela», til Vatikanet for Mother Teresas song». Sangen «My world» ble brukt av landmineaksjonen som vant Nobels fredpris for noen år siden. Norges siste store folkebevegelse, Natteravnene, har «Innerst inne» som sin kjenningsmelodi. Og «La mæ gi dæ ei hand» fra TV-aksjonen for noen år tilbake er blitt kåret til «tidenes beste veldedighetssang», i konkurranse med de fremste låtmakere i landet.  Norsktopplasseringene har også vært mange.

«Rock mot rus»

«Rock mot rus» er konsertprogrammet som Hans Inge Fagervik laget på oppdrag fra Bærum kommune i 1984, etter å ha jobbet med rusproblematikk en tid.  Programmet har ikke vært markedsført, men ryktet om det har gått og han har så langt besøkt over 2.000 ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universitet med programmet, både her hjemme og i andre land.

Ofte kan han bli invitert av en skole, Universitet eller høyskole hvor han holder et foredrag og en konsert. Konsertarrangører i området får nyss om at han kommer, og det ender med at han holder en konsert i et eller annet forsamlingslokale på stedet.

– Ofte kan et slikt besøk avstedkomme et par-tre konserter på en dag, smiler han.

Han er blitt viden kjent for sangen «Farvel Marita», om den unge kvinnen som bukket under for sitt stoffmisbruk.

Da Hans Inge for noen år siden følte behov for å samle sitt engasjement om en ting, var det naturlig at valget falt på Maritastiftelsen. For det var nettopp møte med dem som drev det arbeidet som ble den stiftelsen, som tente ham når det gjaldt arbeidet mot rus. Siden skrev han sangen «Farvel Marita», som gav navnet til denne organisasjonen.

Overveldende respons

Responsen han får er overveldende.

– Jeg har fått 30-40.000 brev, mail og henvendelser. Det kan være alt fra dem som trenger å snakke om de store og vanskelige forholdene i livet, til dem som trenger at noen låner dem et øre slik at de kan få sagt hvordan de har det. Ofte ender det med at jeg henviser dem videre i hjelpeapparatet, sier Hans Inge Fagervik.

Han sier videre det rører ham dypt når han forteller om den gangen for flere år siden da han besøkte en ungdomsklubb for å synge, og holde foredrag. Flere år senere møtte han en mann som kunne fortelle om besøket.

– Han takket for at foredraget fikk ham til å kutte rusen. I dag sitter han på Stortinget, smiler Fagervik.

Innimellom konsertene og foredragene, skriver Fagervik hele tiden ny musikk. For ikke lenge siden kom singelen «For et liv» etter at en av hans tidligere musikere fikk Alzheimer i en alder av bare 54 år.

– Sangen handler om at vi må ta vare på hverandre når vi har muligheten til det, sier Fagervik.

Musikal på spansk

For noen år siden skrev han en egen barnemusikal som i løpet av våren skal gis ut spansktalende land i Europa og Sør Amerika.

– Platen er spilt inn i Argentina. Vi driver og mikser platen nå, og satser på en utgivelse om ikke så lenge. Det skal jo bli artig å høre sangene fremført på spansk, ler han. Han ser ikke bort fra at det kommer nye plater. Så langt har Fagervik gledet publikum med nærmere 20 utgivelser alt i alt.

Til konserten i Storsalen til Blå Kors Kristiansand fredag, vil Fagervik fremføre sanger fra hele hans karriere, fra de gode, gamle som ble gitt ut tidlig i hans karriere, til sanger av nyere dato.

– Temaet er det samme. Det handler om å bry seg. Det handler om kjærlighet, det å bli sett og satt pris på, om man er barn eller voksen, sier han.

Med seg på scenen har han sitt mangeårige band, bestående av Rasmus Solem på keyboards, Thomas Fagervik på gitar, Peter Haltorp på bass, Arild Nyborg på trommer, Trygve Hellesen på sax og fløyter, Per Willy Aaserud på trompet og ikke minst hans kone, Merete Haslund, som korist.

Berømmer Blå Kors

Selv ser Fagervik virkelig frem til konserten fredag.

– Det er så artig at Blå Kors Kristiansand har lansert konseptene Blå Gospel og Blå Torsdag.

De fleste artistene leter etter de gode konsertscenene hvor det virkelig er mulig å presentere det artistene står for. Slike scener som det Blå Kors inviterer til, er en sjeldenhet, og ikke minst er det fantastisk at det er Blå Kors i Kristiansand som har tatt initiativet til å etablere slike musikalske scener, sier Hans Inge Fagervik.

Senest oppdatert: 17. februar 2015

Var dette nyttig?