– Mange bærer på en stor sorg når sommerferien nærmer seg

En jente i 10-årsalderen med blått hår stirrer alvorlig ut vinduet hjemme.
Illustrasjonsfoto.

Ikke alle gleder seg til en lang sommerferie, og andre høytider. Flere av dem som har vokst opp med rus i familien, kan ofte oppleve stressreaksjoner når ferie og høytider nærmer seg.

Ferier kan være ekstra tung for barn og unge som vokser opp eller har vokst opp i hjem der foreldre eller søsken ruser seg.

– Det handler om sorgen over at deres familie har det så vanskelig i ferier der «alle andre» har det bra, forklarer avdelingsleder og psykologspesialist Cathrine Dahle i Blå Kors kompasset.

En liten jente står på kjøkkenet med et alvorlig blikk mens hun prøver å rydde ølboksene som flyter på kjøkkenbenken.
En jente sitter En jente sitter på gulvet og ser ned på bamsen sin. Hun er lei seg. Moren hennes ligger og sover på sofaen og man ser vinflasker på bordet
En jente i 10-årsalderen med blått hår leter fortvilet etter mat i et tomt kjøleskap. Kjøleskapet rommer bare øl, sennep og en stakkarslig sitron.
En ung jente med blått hår gjemmer seg under pulten med en beskyttende arm rundt bamsen sin mens hun stirrer alvorlig opp mot kameraet.

Blå Kors kompasset hjelper barn og unge som vokser opp i hjem med rus med råd, veiledning og terapi. I jobben sin er Dahle i kontakt med mange som forteller at de kjenner på et økt stressnivå, ofte lenge før ferien begynner.

Portrettbilde av Cathrine Dahle.
Cathrine Dahle forteller at høytiden kan være ekstra vanskelig for unge som har vokst opp i hjem hvor en eller flere familiemedlemmer ruser seg.

– Noen kan for eksempel ha vanskeligheter for å konsentrere seg på skole eller jobb, eller føle seg veldig mentalt utslitt i tiden før. De er rett og slett engstelige for hva som venter dem.

En ond sirkel

Når man går ut i ferie, forsvinner mange av forpliktelsene man ellers har i hverdagen. Rammene som vanligvis fungerer som bremseklosser, blir borte, noe som ofte fører til eskalert rusbruk i familien.   

– Også legger jo samfunnet opp til at man skal kose seg litt ekstra i ferier og høytider, noe som gir et slags grønt lys for å ruse seg. Rus er i tillegg ofte brukt for å komme seg unna vonde følelser. Mange av de som ruser seg, har jo selv hatt en vanskelig barndom. Så det blir en slags ond sirkel hvor foreldrene ender opp med å gjøre det samme under høytidene som deres egne foreldre gjorde, forklarer Dahle.

– Det som også gjør situasjonen ekstra vanskelig under ferier, er at støtteapparatet man kanskje ellers har i hverdagen, ikke alltid er til stede. Det kan jo være de har reist bort eller man selv reiser bort, noe som også skaper stress, angst og uro, legger hun til.

Er du mellom 13 og 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer? Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.

Urealistiske forventninger

Klinisk sosionom Kristine Børli Nyhus ved Blå Kors kompasset, forteller at mange av dem hun prater med, har høye forventninger til høytider og ferier til tross for at tidligere erfaringer har vært vonde. Dette fordi de har et så sterkt ønske om at familiemedlemmet skal bli rusfri og at ferien endelig skal «bli som alle andres».

Kristine Børli Nyhus forteller at mange unge har urealistiske forventninger til høytider.

– På Blå Kors kompasset jobber vi derfor mye med å senke forventingene til et realistisk nivå, slik at skuffelsen ikke blir for stor, sier hun.

Viktig å sette seg selv først

For de som fortsatt bor hjemme med familiemedlemmer som ruser seg, handler ofte ferien rett og slett om å overleve. For andre som har flyttet hjemmefra, men som skal hjem til foreldre som fortsatt ruser seg, kan uvissheten om hva som venter dem, være det vanskeligste.

– Da er det viktig å kjenne på egne behov og reflekter over hva man selv kan gjøre for at det skal bli lettere å komme seg gjennom. Det du ikke kan gjøre noe med, må du bare glemme. Du kan ikke få noen til å slutte å ruse seg, men du kan for eksempel korte ned besøkene, lage avtaler med andre eller gå en fin tur for å få en pause fra situasjonen, sier Dahle.

For barn og unge der familiemedlemmene har kommet seg ut av rusen, kan høytiden også være veldig fin fordi man endelig har fått foreldrene eller søsken sin tilbake. For andre sitter de vonde følelsene fortsatt igjen.

– Mange opplever at kroppen slår alarm fordi den har lært seg at høytider og langhelger betyr stress. Mange reagerer fysisk, selv om virkeligheten ikke er slik lenger.

Da gjelder det å reflektere over hvorfor man for eksempel føler på en indre uro under gitte tidspunkter og situasjoner og så jobbe med teknikker for å klare å senke skuldrene. Man må rett og slett trene opp kroppen til å vite at faren endelig er over.

Trenger du hjelp?

Dersom rus gjør at noen i din familie blir til fare for andre eller for seg selv kan du ringe:

  • Politiet: 112
  • Ambulanse: 113
  • Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111