Når situasjonen hjemme er fylt med rus

En liten jente står på kjøkkenet med et alvorlig blikk mens hun prøver å rydde ølboksene som flyter på kjøkkenbenken.
Mange familier kan oppleve mer alkohol eller andre rusmidler, fordi hverdagen er uvanlig og folk er under press. Illustrasjonsfoto: Blå Kors

Denne saken ble skrevet 23. mars 2020 under koronapandemien.

Hun sitter musestille på rommet sitt. De voksne snøvler og ler, og så blir tonen mer aggressiv. Hun hører glass som knuser, og voksne som roper. Det knyter seg i brystet. Plutselig er det over.

Det er latter igjen, og det skåles med glass. En tåre renner ned på kinnet, og saltsmaken legger seg i munnviken. Hun orker ikke å gå ut. Orker ikke å se de voksne fulle. Vil ikke lukte dem. Hun har ingen steder å gå akkurat nå. Utryggheten omfavner henne, som en dyne hun trekker over seg.

Sitter du alene mens foreldrene dine fester?

Historier som over finnes det flere av i ulike, og handler blant annet om sårbare barn og unge i hjem med rus. Det florerer av tips om hvordan vi kan ha det hyggelig sammen med familien. Men hva om du ikke har det hyggelig sammen med familien? Redd for at pappa skal begynne å drikke, bli kranglete og vanskelig?

Eller bekymret for at mamma, som har tatt en del tabletter, er fjern, snøvlete og sover i en stol?

Hva om storebror røyker hasj på rommet sitt, mens han krangler høylytt med foreldrene dine? Tenk om både mamma og pappa røyker hasj, og har invitert andre for å røyke sammen? Eller at du sitter alene hjemme. Livredd. Mens mamma er ute og fester.

En jente sitter på gulvet og holder bamsen sin i armene. Hun er lei seg. Moren hennes ligger og sover på sofaen og man ser vinflaske på bordet
Sårbare barn og unge i hjem med rus. Illustrasjonsfoto: Blå Kors

Akkurat nå sliter mange familier

– Akkurat nå er det en del familier i Norge som ikke har det så bra. Mange familier kan oppleve mer alkohol eller andre rusmidler, fordi hverdagen er uvanlig og folk er under press, forteller Cathrine Dahle, som er psykologspesialist og avdelingsleder for Blå Kors kompasset i Lillehammer.

Cathrine Dahle er psykologspesialist og avdelingsleder for Blå Kors kompasset i Lillehammer.

Noen barn og ungdom opplever det utrygt å være mer hjemme enn vanlig.

– Vi som jobber i Blå Kors kompasset vet at det kan bli ekstra vanskelig nå som skolene, barnehagene og fritidsaktiviteter er stengt. For mange unge er hjemme sammen med familien et vanskelig sted å oppholde seg. Vi har kontakt med unge som forteller at de holder ut livet i familien fordi de har fristeder som skole og fritidsaktiviteter.  

Er du redd og bekymret?

Til deg som bor i et hjem der det er mye alkohol, pillemisbruk eller andre rusmidler. Det er naturlig at du synes denne situasjonen er ekstra krevende. Kanskje du er redd og bekymret, som veldig mange er i denne situasjonen? I tillegg har du det vanskelig der du må tilbringe mest tid?  Og kanskje du føler at du er den eneste i hele Norge som har det slik; at alle andre familier har de det bra?

 Jeg valgte å gå på internatskole for å komme bort fra moren min som drakk. Nå som skolen ble stengt, må jeg bo midt i ubehaget jeg flyttet fra.

Jente 18 år, bruker av Blå Kors kompasset

Du skal ikke stå alene i dette

– Dersom du befinner deg i en familie du ikke føler deg trygg sammen med, fordi voksne eller søsken har et rusproblem, vil vi gjerne si til deg at du ikke bør være alene i dette. Vi oppmuntrer deg til å si ifra til en voksen som du kjenner og kan stole på.

– Dersom du ikke har noen voksne i familien eller venner av familien som du kan si ifra til, så er det flere hjelpeinstanser du kan kontakte, oppfordrer Dahle.

.st0{fill:#4F2C49;}
Er du mellom 13 og 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer? Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.

Hjelpeinstanser:

  • Blå Kors kompasset – tilbyr terapi på nett og ved fysisk oppmøte.
  • Du kan kontakte helsesøster på skolen, læreren din eller en trener du kjenner. Mange steder er læreren oppfordret til å ta kontakt med elevene i løpet av dagen. Kanskje dette er en mulighet til å si ifra om hvordan tilstanden er hjemme?
  • Du kan ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111.
  • Opplever du vold eller overgrep ta kontakt med Vold- og overgrepslinjen på 116 006.
  • BARsnakk.no finner du chat for deg som opplever rusproblemer i familien din. Åpningstider for chatten er hver mandag og tirsdag fra kl. 17 – 20.
  • Du kan også kontakte Blå Kors Chat som har blant annet chattetjenesten SnakkOmPsyken.no. Åpningstider i hverdagen er fra kl. 9 – 21, bortsett fra på fredager der det strenger kl. 15. Det er også åpent på søndager fra kl. 15 – 21.

Kjenner du en redsel for å si i fra? Redd for at det kan skade mamma, pappa eller søsken som du er glad i, men som har rusproblemer. Husk at det kan hjelpe personen om du sier ifra. Og det er faktisk lov å være sint på en person som ruser seg, selv om man er glad i personen.

Tips du bør gjøre akkurat nå:

Dersom det er mulig, er det lurt å holde på rutinene:

  • Det er lurt å stå opp og legge seg som vanlig.
  • Følg skoleplanen og hold kontakt med lærere.
  • Prøv å gjøre noe som er hyggelig og gøy. 
  • Hold kontakten med venner på sosiale medier. Kanskje foreldrene til vennene dine også er viktige for deg? Da er det fint om du holder kontakten med dem også.
  • Er hjemmesituasjonen vanskelig er det lurt å gå ut og få frisk luft. Gå en lang tur, og ta pause fra det som er vanskelig hjemme.
  • Og så minner vi på at du bør si ifra til noen voksne dersom det blir masse rus og bråk hjemme. Dersom du sier ifra og den voksne ikke forstår – si ifra igjen. Ikke gi opp!

Husk at denne situasjonen vi står ovenfor i Norge kommer til å gå over. Vi vet ikke når enda, men vi vet at mulighetene kommer tilbake.

Gjør en forskjell for barn og unge som vosker opp i hjem med avhengighet