En pin(n)e for landet?

«Drekkalåt» er en egen musikksjanger med fast plass på et hvert afterski. Mange tror at musikken stopper hvis de ikke følger artistens oppfordring om å hyle nedpå mer alkohol – virker det som. Derfor spør vi: Går det an å oppleve et afterski uten drikkepress? Og går det an å lage en «drekkalåt» som ikke handler om å drikke alkohol?

Vinterferien er over oss, og afterski-sesongen er for lengst åpnet for fjols til fjells. Elegant akkompagnert av folkekjære artister som blant annet Katastrofe, Staysman, Morgan Sulele og Broiler.

«Drekkaviser» – en folkekjær tradisjon

Drikkeviser er blitt en egen stuerein sjanger, som har fått fast plass dypt inne i folkesjela vår. Så stueren at ingen stiller spørsmål ved alkoholens selvskrevne plass i refrengene. Men hei – det er jo norske tradisjoner og kultur det handler om, så da må det jo være greit. For vi skal jo kose oss, ikke sant?

Tips til deg som skal på afterski

  • Ikke mas på de som ikke vil drikke
  • Vær bevisst på hvordan ditt alkoholinntak påvirker andre
  • Arrangerer du afterski bør du sørge for at det finnes gode alkoholfrie alternativer til de som ikke vil drikke – og til dem som etter hvert føler at de har drukket nok
  • Sett på Drekkaprezz på full guffe
  • Dans på bordet
  • Ha det gøy!
  • PS: Ha på skiutstyr

Spill av direkte på Spotify 👇

Unge voksne sier ufrivillig ja

Unge voksne i aldersgruppen 18 til 29 år skiller seg ut fra resten av befolkningen når det gjelder drikkepress. Hele 1 av 5 heller sier ufrivillig ja til alkohol enn å forklare hvorfor de ikke drikker, og 3 av 10 opplever det som ubehagelig å takke nei til alkohol.

Hvorfor drikker du ikke?

Hvordan er det å grue seg til å gå på fest? Kristopher Schau er kjent for å være hemningsløs og uredd. Det mange ikke vet er at han ikke har rørt alkohol på 10 år. Hør ham fortelle om frykten for å miste i kontrollen i podcasten Utafor, som er laget av Synva Hjørnevik i samarbeid med Blå Kors.