Drikkepress og alkoholvaner

Drikkepress i fadderuka

Over halvparten av studenter oppgir at de synes det drikkes for mye alkohol under fadderukene. 1 av 5 som ikke deltar i fadderukene oppgir alkoholbruken som grunn til at de ikke ønsker å delta.

I undersøkelsen oppgir åtte av ti norske studenter at de drikker minst en gang i måneden og 1 av 4 drikker ofte så mye at de blir fulle. Halvparten av norske studenter opplever drikkepress fra medstudenter og tøying av egne grenser.

Med filmen «Ikke vær en maser!» ønsker Blå Kors å bidra til en større bevissthet rundt hvorfor mange synes det kan være ubehagelig å takke nei til alkohol. Vi heier på større toleranse for at unge voksne skal kunne velge alkoholfritt. Uten spørsmål om hvorfor.

En ung mann som er student spør en annen student om hun vil ha øl. Han rekker ut ølen. Han har rødt hår, og har en rød t-skjorte på seg som det står fadder på.
For mange studenter er fadderukene en viktig sosial arena for å forebygge ensomhet.

Ingen vil bli mast på. Det gjelder under fadderuka også!

Norske alkoholvaner

 • Litt over halvparten (53 %) er enige i at de som ikke drikker alkohol blir utelatt fra sosiale sammenhenger.
 • Litt over halvparten (55 %) mener det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på fest.
 • 1 av 4 sier de ofte får spørsmål om hvorfor de ikke drikker alkohol. Dette er en økning fra forrige undersøkelse fra 2018 med en oppgang fra 15 % til 25 %.
 • Nesten halvparten (44 %) synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol. I 2018 svarte 1 av 3 det samme.

 • Mer enn 1 av 3 har takket ja til alkohol for å slippe å forklare hvorfor de ikke vil drikke. I 2018 svarte 1 av 5 det samme.
 • Tallene er basert på en ny befolkningsundersøkelse gjennomført av Ipsos, på oppdrag fra Blå Kors, 2021. NB!! Svarene representerer respondenter i alderen 18-29 år.

I norsk kultur forbindes det å drikke alkohol som regel med fest, hygge og gøy. Samtidig vet vi også at for mange er nettopp dette veldig vanskelig.

Når gøy, ferie og kos forbindes med alkohol, hvordan skal man da kunne ha det gøy uten?

Ifølge tall fra Blå Kors sin Ipsos-undersøkelse (2021) ser vi at unge voksne i alderen 18 – 29 år skiller seg ut fra resten av befolkningen når det kommer til alkoholvaner og opplevelser rundt drikkepress.

Drikkepress i russetiden

Rødruss Caroline Mathea Helgason Myrland står ved Porsgrunn videregående skolen med hendene i lomma med et alvorlig utrykk i ansiktet.
Caroline sier man ofte trenger en unnskyldning dersom man velger å ikke drikke på i russefeiringen

Ifølge en helt fersk undersøkelse fra Blå Kors, svarer 3 av 4 unge mellom 16 – 19 år at det er forventet å drikke alkohol i russetiden. «Bare» 6 av 10 svarer det samme om forventningen om å drikke alkohol på fest.

Ipsos 2022: Forventninger til alkohol blant russen

Gjennomført av Ipsos for Blå Kors (April, 2022)

 • 54 % mellom 16 til 19 år svarer at de har opplevd drikkepress.
 • Jenter mellom 16 til 19 år opplever drikkepress i større grad (60 %) enn gutter (48 %).
 • 73 % svarer at det er forventet å drikke alkohol i russetiden. Færre svarer det samme om forventningen om å drikke alkohol på fest (60 %).
 • 44 % av de mellom 16-19 år skal delta i russefeiring når den tid kommer. 25 % ønsker ikke å delta i feiringen når det blir aktuelt.

Hva er drikkepress?

Mange stiller seg avvisende til at drikkepress er noe som eksisterer i deres liv. Allikevel oppgir de fleste at de får spørsmål dersom de ikke drikker alkohol i sosiale lag.

Presset kommer oftest fra de nærmeste som venner og familie. De som vil deg vil, som vil at du skal bli med på festen, delta i fellesskapet. Man skal liksom kose seg og nyte alkoholen sammen. Om man ikke drikker får man ofte spørsmål om hvorfor. Mange føler at man må ha en gyldig grunn dersom man takker nei til alkohol.

Ordet «drikkepress» kan skape en distansering til hva drikkepress faktisk er. Det handler sjeldent om at noen forsøker å dytte i andre alkohol. Som regel handler det om at noen vil deg vel. At du inviteres til å delta i fellesskapet, på festen.

Ungdommer, fest og sosiale medier

Aftenposten skriver at et mer «digitalt liv» har ført til at flere ungdommer er mer hjemme enn tidligere. Samtidig er sosiale medier en arena der ungdommene får statusoppdateringer og invitasjoner til fester på Tik Tok, SnapChat og Instagram.

Rundt halvparten har drukket alkohol når de er mellom 15-16 år. (Illustrasjonsbilde fra Unsplash)

I følge rusforsker Willy Pedersen kan dette ha blitt den nye «infrastrukturen» rundt fyll og fest.

Sosiale medier kan altså bidra til at alkohol også normaliseres som en del av ungdommers sosiale liv. Dette kan føre til økt forbruk og mer drikkepress.

Nesten halvparten av unge voksne synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol

Unge voksne rapporterer om at de opplever det som ubehagelig å takke nei til alkohol fordi de føler at andre kan oppfatte dem som uhøflige, moraliserende eller kjedelige. Følelsen av å ikke være en del av «det sosiale limet» ved å takke nei til alkohol kan oppleves ganske kjipt. Det blir som om man takker nei til felleskapet.

1 av 3 takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor man ikke drikker

Googler du ordet «drikkepress» blir du med en gang møtt med tips og råd «til deg som opplever drikkepress». Med en slik tilnærming må derfor den som opplever drikkepresset selv ta ansvar for sitt eget ubehag.

Over halvparten av unge mellom 18 – 29 år er enige i at det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på fest. Dette tyder på at tematikken er en kamp mange rett og slett ikke ønsker å ta.

I kampanjefilmen utsettes hovedkarakteren for ulike situasjoner som kan oppleves som masete. Blant annet strømselgeren som gjerne vil at hun skal bruke mer strøm.

Drikkepress på jobben?

Julebord med jobben

Hvordan kan jobben tilrettelegge for å skape mer inkludering og gjøre det enklere å være med på det sosiale i jobben uten å måtte drikke alkohol? Det sosiale i jobbsammenheng knyttes ofte sammen med alkoholen; lønningspils, after work, og ikke minst – julebordet!

Julebord og alkohol

Ifølge Blå Kors sin Ipsos-undersøkelse «Julebord og alkohol» (2019) oppgir 3 av 10 at de ofte eller noen ganger opplevd at folk på jobben spør om hvorfor man velger å ikke drikke alkohol på julebord. Resultatene viser at jo yngre man er, jo høyere er denne andelen.

Videre svarer 21 % at de er helt eller delvis enig i at det er ubehagelig å takke nei til alkohol i denne settingen. Andelen er spesielt høy blant dem mellom 18 og 29 år (45 %).

Hvorfor synes du det er ubehagelig å takke nei til alkohol på julebordet? 

 • «Flaut, mange spørsmål»
 • «Det oppfattes som usosialt»
 • «Ubehag ved å alltid måtte rettferdiggjøre mine valg»
 • «Må ofte forklares. Alkoholkonsum går dessverre sammen med tilhørighet»
 • «Lite toleranse for annerledeshet»
 • «Det blir så mye mas; er du gravid, er du i en sekt, osv….»
 • «Alle lurer på hvorfor»
 • «Vil ikke ha oppmerksomhet rundt det»

Svar fra respondenter, Ipsos-undersøkelse «Julebord og alkohol» (2019) 

 

Jobbfest

Det forventes at man skal drikke alkohol, og mange blir derfor veldig nysgjerrige dersom noen ikke velger å drikke alkohol. Dette diskuterer de nærmere i denne episoden av AKAN-podcasten; «Ta praten».

For studenter som ikke drikker, kan starten på studietiden dessverre bli tøff. Dette ønsker vi å belyse, og utfordre at innholdet i glasset ikke skal ha noe å si for deltakelse i fellesskapet.

Rapport fra Folkehelse 2019 – «Alkohol og arbeidsliv»

 • 1 av 10 norske arbeidstakere opplever drikkepress i jobbsammenheng.
 • 1 av 10 uteblir fra sosiale arrangementer på grunn av alkoholbruk
 • 30-50 % synes det er problematisk at kollegaer drikker seg tydelig beruset i jobbsammenheng
 • Bred enighet om at arbeidsplasser bør ha retningslinjer for alkoholbruk og ordninger for å hjelpe ansatte med alkoholproblemer

Drekkaprezz på afterski?

Drikkeviser er blitt en egen stuerein sjanger, som har fått fast plass dypt inne i folkesjela vår. Så stueren at ingen stiller spørsmål ved alkoholens selvskrevne plass i refrengene. Men går det an å lage en «drekkalåt» som ikke handler om å drikke alkohol? Sjekk ut DJ Drekkaprezz med låte «Drekkaprezz» og bedøm selv:

Skaper jeg drikkepress?

Hvorfor er det så vanskelig å bare drikke brus på fest?

Maren Olava Ask Hutt, journalist i VG

VG-journalist, Maren Olava Ask Hütt tok et ærlig oppgjør med seg selv i forhold til drikkepress. Hun spurte seg selv om hvorfor det er slik at hun nesten alltid har en forventning om at det skal drikkes alkohol i sosiale lag og på fest? Og om hun, ved å ha denne forventningen, selv bidrar til å skape et drikkepress?

Skjermdump fra artikkelen «Skaper jeg drikkepress» i VG.

Bli med på festen!

Hvordan er det å grue seg til å gå på fest? Kristopher Schau er kjent for å være hemningsløs og uredd. Det mange ikke vet er at han ikke har rørt alkohol på 10 år. Hør ham fortelle om frykten for å miste kontrollen.

Ikke vær en maser – la folk få bestemme selv

Det skal ikke så mye til for at sammenkomsten blir trivelig og inkluderende for alle. Her er våre to enkle råd:

 • Ta det som en selvfølge at mange ikke ønsker å drikke alkohol – uten spørsmål.
 • Vær raus med alkoholfrie alternativer – gjør det enkelt å velge alkoholfritt.

Synet på alkoholforbruk og drikkemønster har endret seg

 • Vi drikker oftere enn før, der «hverdagsdrikking» blir mer og mer normalisert.
 • Alkohol har blitt mer «finkultur». Det er trender og mote knyttet til forbruk, hva man drikker og på hvilken måte.
 • Det finnes forventninger til alkohol i mange situasjoner og sammenhenger. Forventninger har stort sett et positivt fortegn og er ikke forbundet med drikkepress. Imidlertid kan det være ubehagelig når en person som vanligvis drikker velger å avstå.
 • Det oppleves ikke alltid som nok bare å si nei takk. Det skal helst være en god grunn til at man velger å ikke drikke alkohol.
I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt mot barn og unge. Om du er mellom 13 og 35 år og har vokst opp i en familie med rus- eller alkoholproblemer tilbyr vi gratis terapi.
Senest oppdatert: 11. august 2022

Var dette nyttig?