Drikkepress og alkoholvaner

Er du en maser?

I dagens samfunn er det høye forventninger om at alkohol skal være til stede i sosiale sammenhenger, og man slipper sjeldent unna spørsmål dersom man velger å ikke drikke.

Hva er drikkepress?

Mange stiller seg avvisende til at drikkepress er noe som eksisterer i deres liv. Allikevel oppgir de fleste at de får spørsmål dersom de ikke drikker alkohol i sosiale lag.

Drikkepress kommer oftest fra de nærmeste som venner og familie. De som vil deg vel og som vil at du skal bli med på festen, delta i fellesskapet. Man skal kose seg og nyte alkoholen sammen.

Drikkepress i russetiden

73 % av unge mellom 16 – 19 år sier det er forventet at man drikker alkohol i russetiden.

Ifølge en helt fersk undersøkelse fra Blå Kors, svarer 3 av 4 unge mellom 16 – 19 år at det er forventet å drikke alkohol i russetiden. En positiv trend viser at det kan være større aksept for å takke nei til alkohol på fest, sammenlignet med tidligere undersøkelser. Men fremdeles er behovet stort for å snakke mer om alkohol. 

Forventninger til alkohol blant 16 – 19 åringer

Undersøkelse gjennomført av Ipsos for Blå Kors (April, 2024)

 • 29 % mellom 16 til 19 år svarer at de har opplevd drikkepress. (Jenter mellom 16 til 19 år opplever drikkepress i litt større grad (33 %) enn gutter (26 %), men det er allikevel ganske jevnt.) 
 • 72 % svarer at det er forventet å drikke alkohol i russetiden.  
 • 18 % mener det er forventet at man skal ta andre rusmidler enn alkohol i russetiden 
 • 64 % mener det er forventet at man drikker alkohol på fest 
 • 49 % mener det er mer akseptert å være full enn å takke nei til alkohol. (I 2022 var det 58 % som mente det samme, noe som kanskje tyder på at rammene for aksept til å takke nei til alkohol kanskje har bedret seg.) 

Kilde: Barn- og ungdomsundersøkelsen 2024 fra Blå Kors.

Drikkepresset starter lenge før man blir 18 år

Maria Wangberg, russ 2024

Nesten halvparten av unge voksne synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol

Unge voksne rapporterer om at de opplever det som ubehagelig å takke nei til alkohol fordi de føler at andre kan oppfatte dem som uhøflige, moraliserende eller kjedelige. Følelsen av å ikke være en del av «det sosiale limet» ved å takke nei til alkohol kan oppleves ganske kjipt. Det blir som om man takker nei til felleskapet.

Nyeste tall om norske alkoholvaner (2023)

 • Litt over halvparten (53 %) er enige i at de som ikke drikker alkohol blir utelatt fra sosiale sammenhenger.
 • Litt over halvparten (55 %) mener det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på fest.
 • 1 av 4 sier de ofte får spørsmål om hvorfor de ikke drikker alkohol. 
 • Nesten halvparten (44 %) synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol. I 2018 svarte 1 av 3 det samme.
 • 1 av 3 takker heller ja til alkohol enn å for å slippe å forsvare hvorfor de ikke vil drikke.
 • Tallene er basert på en ny befolkningsundersøkelse gjennomført av Ipsos, på oppdrag fra Blå Kors. NB!! Svarene representerer respondenter i alderen 18-29 år.

Undersøkelsen har blitt gjennomført av Ipsos for Blå Kors i 2016, 2018, 2021 og 2023.

Last ned rapport om norske drikkevaner 2023

1 av 3 sier de takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor man ikke vil drikke

Googler du ordet «drikkepress» blir du med en gang møtt med tips og råd «til deg som opplever drikkepress». Med en slik tilnærming må derfor den som opplever drikkepresset selv ta ansvar for sitt eget ubehag.

Over halvparten av unge mellom 18 – 29 år er enige i at det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på fest. Dette tyder på at tematikken er en kamp mange rett og slett ikke ønsker å ta.

9 av 10 unge voksne sier at det er forventet at man drikker alkohol på fest

Nesten halvparten av unge mellom 18-29 synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol, da man ofte får man ofte spørsmål om hvorfor. Mange føler at man må ha en gyldig grunn dersom man takker nei til alkohol.

Ikke vær en maser – la folk få bestemme selv

Det skal ikke så mye til for at sammenkomsten blir trivelig og inkluderende for alle. Her er våre to enkle råd:

 • Ta det som en selvfølge at mange ikke ønsker å drikke alkohol – uten spørsmål.
 • Vær raus med alkoholfrie alternativer – gjør det enkelt å velge alkoholfritt.

Kan karate hjelpe mot drikkepress?

Følg TikTok-fenomenet @toresteel på TikTok

Ordet «drikkepress» kan skape en distansering til hva drikkepress faktisk er. Det handler sjeldent om at noen forsøker å dytte i andre alkohol. Som regel handler det om at noen vil deg vel. At du inviteres til å delta i fellesskapet, på festen.

I norsk kultur forbindes det å drikke alkohol som regel med fest, hygge og gøy. Samtidig vet vi også at for mange er nettopp dette veldig vanskelig.

Drikkepress i fadderuka

Over halvparten av studenter oppgir at de synes det drikkes for mye alkohol under fadderukene. 1 av 5 som ikke deltar i fadderukene oppgir alkoholbruken som grunn til at de ikke ønsker å delta.

I undersøkelsen oppgir åtte av ti norske studenter at de drikker minst en gang i måneden og 1 av 4 drikker ofte så mye at de blir fulle. Halvparten av norske studenter opplever drikkepress fra medstudenter og tøying av egne grenser.

Ta praten

Det forventes at man skal drikke alkohol, og mange blir derfor veldig nysgjerrige dersom noen ikke velger å drikke alkohol. Dette diskuterer de nærmere i denne episoden av AKAN-podcasten; «Ta praten».

Bli med på festen!

Hvordan er det å grue seg til å gå på fest? Kristopher Schau er kjent for å være hemningsløs og uredd. Det mange ikke vet er at han ikke har rørt alkohol på 10 år. Hør ham fortelle om frykten for å miste kontrollen.

I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt mot barn og unge. Om du er mellom 13 og 35 år og har vokst opp i en familie med rus- eller alkoholproblemer tilbyr vi gratis terapi.

Julebord med jobben

Over halvparten av norske arbeidstakere mener at det drikkes for mye på jobbens julebord. Vær bevisst på hvordan ditt eget alkoholinntak påvirker andre, og bidra til at alle kollegaene dine får en positiv opplevelse.

Forventet å drikke alkohol på julebord

7 av 10 nordmenn føler det er forventet at de skal drikke alkohol på julebordet. Dette er helt uproblematisk for en del av oss, men samtidig gjør det at noen gruer seg til julebordet.

1 av 3 synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol. Ved å mase mindre bidrar man til at også disse vil kose seg på årets julebord.

Ubehagelig å takke nei

Ifølge Blå Kors sin Ipsos-undersøkelse «Julebord og alkohol» (2019) oppgir 3 av 10 at de ofte eller noen ganger opplevd at folk på jobben spør om hvorfor man velger å ikke drikke alkohol på julebord. Resultatene viser at jo yngre man er, jo høyere er denne andelen.

Videre svarer 21 % at de er helt eller delvis enig i at det er ubehagelig å takke nei til alkohol i denne settingen. Andelen er spesielt høy blant dem mellom 18 og 29 år (45 %).

Hvorfor synes du det er ubehagelig å takke nei til alkohol på julebordet? 

 • «Flaut, mange spørsmål»
 • «Det oppfattes som usosialt»
 • «Ubehag ved å alltid måtte rettferdiggjøre mine valg»
 • «Må ofte forklares. Alkoholkonsum går dessverre sammen med tilhørighet»
 • «Lite toleranse for annerledeshet»
 • «Det blir så mye mas; er du gravid, er du i en sekt, osv….»
 • «Alle lurer på hvorfor»
 • «Vil ikke ha oppmerksomhet rundt det»

Svar fra respondenter, Ipsos-undersøkelse «Julebord og alkohol» (2019) 

 

Opplever berusede kollegaer som plagsomme

3 av 10 har opplevd berusede kollegaer som plagsomme. Det kan være snakk om et ublidt «sannhetens ord» til sjefen, uønsket seksuell oppmerksomhet, fysisk aggresjon eller bare generelt dårlig oppførsel.

Vær bevisst på hvordan ditt alkoholinntak påvirker de rundt deg, så slipper du å være den plagsomme kollegaen på julebordet.

Drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner

De fleste vil nok mene at alkohol er obligatorisk når man skal feire julen med gode kollegaer. Likevel mener over halvparten av norske arbeidstakere at det drikkes for mye på julebordet. I tillegg mener 3 av 10 at det generelt drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner.

Skål gjerne med gode kollegaer, men vis hensyn overfor dem som ikke trives like godt i slike situasjoner.

3 gode tips for et inkluderende julebord:

Det skal ikke så mye til for at julebordet blir en kveld som alle kan huske med glede. Her er 3 enkle råd for et trivelig og inkluderende julebord:

 1. Ikke mas på dem som takker nei til alkohol.
 2. Vær raus med de alkoholfrie drikkevarene. Gjør det enkelt og fristende å velge alkoholfritt
 3. Vær bevisst på hvordan ditt alkoholinntak påvirker andre

Sørg for at det finnes gode alkoholfrie alternativer til dem som ikke ønsker å drikke – og til dem som etter hvert føler at de har drukket nok.

Rapport fra Folkehelse 2019 – «Alkohol og arbeidsliv»

 • 1 av 10 norske arbeidstakere opplever drikkepress i jobbsammenheng.
 • 1 av 10 uteblir fra sosiale arrangementer på grunn av alkoholbruk
 • 30-50 % synes det er problematisk at kollegaer drikker seg tydelig beruset i jobbsammenheng
 • Bred enighet om at arbeidsplasser bør ha retningslinjer for alkoholbruk og ordninger for å hjelpe ansatte med alkoholproblemer

Spørsmål og svar om drikkepress

 • Hvordan motstå drikkepress?

  Mange føler at man må ha en gyldig grunn dersom man ikke skal drikke alkohol. Flere deler derfor tips og råd om hvilke strategier man kan ta i bruk dersom man skal ha en edru kveld på byen. Ofte er ofte svaret  at man bør alliere seg med noen, eller får eksempler på «gode unnskyldninger», og hvordan best mulig skjule at man ikke skal drikke.

  Ingen burde trenge å forsvare hvorfor man ikke vil drikke alkohol.

  Det bør jobbes med å bevisstgjøre også de blant alle på at det ikke er en selvfølge at alle vil drikke, og at man bør være raus på alkoholfrie drikkevarer Prøv å ha noe annet å by på enn vann og brus.

 • Hvorfor er det drikkepress?

  Det sies at bruk av alkohol i sosiale sammenhenger kan øke en «persons sosiale kapital» i dagens samfunn. Det vil da si at de som ikke drikker, risikerer å bli sett på som mindre attraktive i sosiale settinger og i verste fall bli støtt ut.

  Nesten halvparten av unge mellom 18 og 29 år sier at de synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol. Mange begrunner dette med at dersom man ikke vil drikke må man gjøre en større innsats for å bli inkludert – som fort kan bli slitsomt. Ingen ønsker å være festbrems eller eller uhøflig.

  Drikkepress er ikke svart-hvitt, og kan komme i mange former. Det handler mye om forventninger til alkoholens tilstedeværelse i sosiale settinger. I dagens samfunn er det høye forventninger om at alkohol skal være til stede i sosiale sammenhenger, og man slipper sjeldent unna spørsmål dersom man velger å ikke drikke. Og derfor er nok en del lite bevisst om hva drikkepress egentlig er, og hvordan det kan føles å bli møtt dersom man takker nei.

 • Hvor mange føler drikkepress?

  De aller fleste (særlig menn) sier at drikkepress ikke er noe som eksisterer i deres liv. Allikevel oppgir over halvparten at de får spørsmål dersom de takker nei til alkohol. Som jo er et paradoks.

  Drikkekulturen vår er så normalisert at de færreste tenker at drikkepress er et problem i deres liv.

  Men: 

  • 90 % sier at det er forventet at man drikker alkohol på fest og sosiale sammenhenger
  • 1 av 3 sier de har takket nei til alkohol for å slippe å forklare hvorfor de ikke vil drikke
  • Over halvparten er enige i at de som ikke drikker alkohol ofte blir utestengt fra sosiale sammenhenger
  • Over halvparten er enige i at det er mest akseptert å være full enn å takke nei til alkohol