Har du tenkt over om du bidrar til drikkepress? Unge voksne i alderen 18-29 år rapporterer oftere enn resten av befolkningen på at de opplever forventning om at det skal drikkes alkohol på fest og i sosiale lag.
Fadderuka er et eksempel. Uka er viktig for tusenvis av nye studenter hvert år der unge mennesker har oppstart på universiteter og høyskoler. Fadderuka kan bli kjempegøy – men for noen kan “litt til” bli fort litt for mye.
Hva er drikkepress?
I Blå Kors sin undersøkelse om «alkoholvaner i Norge» fra 2018 kommer det fram at mange stiller seg kategorisk avvisende til at drikkepress er noe som eksisterer i deres liv.
Allikevel oppgir de fleste at de får spørsmål dersom de ikke drikker alkohol i sosiale lag.
Presset kommer oftest fra de nærmeste som venner og familie. Man skal liksom kose seg og nyte alkoholen sammen. Om man ikke drikker får man ofte spørsmål om hvorfor ikke. Mange føler at man må ha en gyldig grunn dersom man takker nei til alkohol.
Ordet «drikkepress» kan skape en distansering til hva drikkepress faktisk er. Det handler sjeldent om at noen forsøker å dytte i andre alkohol.
«Drikkemas» kan kanskje være et bedre ord å bruke?

Skaper jeg drikkepress?
VG-journalist, Maren Olava Ask Hütt tok nylig et ærlig oppgjør med seg selv i forhold til drikkepress. Hun spurte seg selv om hvorfor det er slik at hun nesten alltid har en forventning om at det skal drikkes alkohol i sosiale lag og på fest? Og om hun, ved å ha denne forventningen, selv bidrar til å skape et drikkepress?

Hvorfor er det så vanskelig å bare drikke brus på fest?
Maren Olava Ask Hutt
1 av 3 synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol
Mange rapporterer om at de opplever det som ubehagelig å takke nei til alkohol fordi de føler at andre kan oppfatte dem som uhøflige, moraliserende eller kjedelige. Følelsen av å ikke være en del av «det sosiale limet» ved å takke nei til alkohol kan oppleves ganske kjipt. Det blir som om man takker nei til felleskapet.
1 av 5 takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor man ikke drikker
Googler du ordet «drikkepress» blir du med en gang møtt med tips og råd «til deg som opplever drikkepress». Med en slik tilnærming må derfor den som opplever drikkepresset selv må ta ansvar for sitt eget ubehag. 1 av 5 takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor de ikke vil drikke. Det tyder på at dette er en kamp mange rett og slett ikke ønsker å ta.
Bli med på festen!
Hvordan er det å grue seg til å gå på fest? Kristopher Schau er kjent for å være hemningsløs og uredd. Det mange ikke vet er at han ikke har rørt alkohol på 10 år. Hør ham fortelle om frykten for å miste kontrollen.
2 gode råd for å inkludere alle
Det skal ikke så mye til for at sammenkomsten blir trivelig og inkluderende for alle. Her er våre to enkle råd:
- Ta det som en selvfølge at mange ikke ønsker å drikke alkohol – uten spørsmål.
- Vær raus med alkoholfrie alternativer – lag festen like morsom for alle, og gjør det enkelt å velge alkoholfritt.