Drikkepress og alkoholvaner

I Blå Kors jobber vi med å utfordre normene til drikkekulturen i Norge. Med litt humor og skråblikk prøver vi å si noe om hvordan drikkepress kan oppleves i ulike situasjoner.

Ifølge ferske tall fra vår nye Ipsos-undersøkelse ser vi at unge voksne i alderen 18 – 29 år skiller seg ut fra resten av befolkningen når det kommer til alkoholvaner og opplevelser rundt drikkepress.

Nå er fadderuka i gang over hele landet. Over halvparten av studenter oppgir at de synes det drikkes for mye alkohol under fadderukene. 1 av 5 som ikke deltar i fadderukene oppgir alkoholbruken som grunn til at de ikke ønsker å delta.

En ung mann som er student spør en annen student om hun vil ha øl. Han rekker ut ølen. Han har rødt hår, og har en rød t-skjorte på seg som det står fadder på.
For mange studenter er fadderukene en viktig sosial arena for å forebygge ensomhet.

Med filmen «Ikke vær en maser!» ønsker vi å bidra til en større bevissthet rundt at mange synes det kan være ubehagelig å takke nei til alkohol. Og med dette skape større toleranse for at unge voksne skal kunne velge alkoholfritt.

I kampanjefilmen utsettes hovedkarakteren for ulike situasjoner som kan oppleves som masete. Blant annet strømselgeren som gjerne vil at hun skal bruke mer strøm.

For studenter som ikke drikker, kan starten på studietiden dessverre bli tøff. Dette ønsker vi å belyse, og utfordre at innholdet i glasset ikke skal ha noe å si for deltakelse i fellesskapet.

Alkoholvaner i 2021

 • Litt over halvparten (53 %) er enige i at de som ikke drikker alkohol blir utelatt fra sosiale sammenhenger.
 • Litt over halvparten (55 %) mener det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på fest.
 • 1 av 4 sier de ofte får spørsmål om hvorfor de ikke drikker alkohol. Dette er en økning fra forrige undersøkelse fra 2018 med en oppgang fra 15 % til 25 %.
 • Mer enn 1 av 3 har takket ja til alkohol for å slippe å forklare hvorfor de ikke vil drikke. I 2018 svarte 1 av 5 det samme.
 • Nesten halvparten (44 %) synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol. I 2018 svarte 1 av 3 det samme.
 • Tallene er basert på en ny befolkningsundersøkelse gjennomført av Ipsos, på oppdrag fra Blå Kors.

Hva er drikkepress?

Mange stiller seg avvisende til at drikkepress er noe som eksisterer i deres liv. Allikevel oppgir de fleste at de får spørsmål dersom de ikke drikker alkohol i sosiale lag.

Presset kommer oftest fra de nærmeste som venner og familie. Man skal liksom kose seg og nyte alkoholen sammen. Om man ikke drikker får man ofte spørsmål om hvorfor ikke. Mange føler at man må ha en gyldig grunn dersom man takker nei til alkohol.

Ordet «drikkepress» kan skape en distansering til hva drikkepress faktisk er. Det handler sjeldent om at noen forsøker å dytte i andre alkohol.

«Drikkemas» kan kanskje være et bedre ord å bruke?

Skaper jeg drikkepress?

Hvorfor er det så vanskelig å bare drikke brus på fest?

Maren Olava Ask Hutt, journalist i VG

VG-journalist, Maren Olava Ask Hütt tok et ærlig oppgjør med seg selv i forhold til drikkepress. Hun spurte seg selv om hvorfor det er slik at hun nesten alltid har en forventning om at det skal drikkes alkohol i sosiale lag og på fest? Og om hun, ved å ha denne forventningen, selv bidrar til å skape et drikkepress?

Skjermdump fra artikkelen «Skaper jeg drikkepress» i VG.

Unge voksne synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol

Unge voksne rapporterer om at de opplever det som ubehagelig å takke nei til alkohol fordi de føler at andre kan oppfatte dem som uhøflige, moraliserende eller kjedelige. Følelsen av å ikke være en del av «det sosiale limet» ved å takke nei til alkohol kan oppleves ganske kjipt. Det blir som om man takker nei til felleskapet.

Takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor man ikke drikker

Googler du ordet «drikkepress» blir du med en gang møtt med tips og råd «til deg som opplever drikkepress». Med en slik tilnærming må derfor den som opplever drikkepresset selv ta ansvar for sitt eget ubehag.

Over halvparten av unge mellom 18 – 29 år er enige i at det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på fest. Dette tyder på at tematikken er en kamp mange rett og slett ikke ønsker å ta.

Bli med på festen!

Hvordan er det å grue seg til å gå på fest? Kristopher Schau er kjent for å være hemningsløs og uredd. Det mange ikke vet er at han ikke har rørt alkohol på 10 år. Hør ham fortelle om frykten for å miste kontrollen.

Ikke vær en maser – la folk få bestemme selv

Det skal ikke så mye til for at sammenkomsten blir trivelig og inkluderende for alle. Her er våre to enkle råd:

 • Ta det som en selvfølge at mange ikke ønsker å drikke alkohol – uten spørsmål.
 • Vær raus med alkoholfrie alternativer – gjør det enkelt å velge alkoholfritt.

Synet på alkoholforbruk og drikkemønster har endret seg

 • Vi drikker oftere enn før, der «hverdagsdrikking» blir mer og mer normalisert.
 • Alkohol har blitt mer «finkultur». Det er trender og mote knyttet til forbruk, hva man drikker og på hvilken måte.
 • Det finnes forventninger til alkohol i mange situasjoner og sammenhenger. Forventninger har stort sett et positivt fortegn og er ikke forbundet med drikkepress. Imidlertid kan det være ubehagelig når en person som vanligvis drikker velger å avstå.
 • Det oppleves ikke alltid som nok bare å si nei takk. Det skal helst være en god grunn til at man velger å ikke drikke alkohol.
I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt mot barn og unge. Om du er mellom 13 og 35 år og har vokst opp i en familie med rus- eller alkoholproblemer tilbyr vi gratis terapi.
Senest oppdatert: 21. September 2021

Was this helpful?