Usikkerheten som er i Norge nå gjør at flere kan ty til mer alkohol og spilling. Det gjør hjemmesituasjonen utrygg og krevende for barn.
– Vi oppfordrer folk til å søke hjelp når de trenger det. Ikke vent til koronatiltakene blir opphevet, oppfordrer Randi Skjerve, psykologspesialist ved Blå Kors klinikk Oslo sentrum.
Hun forteller at det er god hjelp å få på telefon.
– Akkurat nå er det ekstra viktig, for at ungene skal ha det så bra som mulig, sier Skjerve.
Hva opplever dere på ved Blå Kors Poliklinikk nå?
– Vanligvis møter vi folk som strever med alkohol- og pengespillproblemer. Vi møter foreldrepar der problemene virker inn i familielivet. For eksempel at utrygghet og konflikt i parforholdet, rammer barna. Krangling, og noen ganger vold. De blir så opptatt med problemet at barnas behov kommer i bakgrunnen. Akkurat nå kan vi ikke treffe folk i lokalene våre, men vi snakker med foreldrene på telefon, sier hun.
Tilleggsbelastning for familier som strever
Psykologspesialisten legger til at utfordringene for familier som strever ikke stopper opp selv om verden stopper opp. For mange er den situasjonen vi alle er i nå, en tilleggsbelastning for familier som strever fra før.
– Barna har ikke de vanlige pauserommene som barnehage og skole. De har heller ikke samme kontakten med trygge voksne utenfor familien, som for eksempel lærere og besteforeldre, sier hun.
Foreldrene har heller ikke de vanlige pauserommene, som hjelper dem å ta seg inn. Det kommer flere tilbakemeldinger fra foreldre som er bekymret for både helse, jobb, økonomi og hvordan de skal håndtere den nye hverdagen.
Stor belastning for barna
– For de som bruker spilling eller alkohol for å håndtere vanskelige følelser, eller få en pause tidligere, er dette behovet minst like sterkt og kanskje sterkere nå, sier Skjerve.
Mye spilling og alkohol fører gjerne til utrygghet og konflikter i familien. Dette blir en stor belastning for barna i den krevende situasjonen de allerede er i.
– Det er svært viktig at foreldre som er i behandling følges opp nå, og får hjelp til å finne løsninger i hjemmesituasjon. Telefonsamtaler fungerer, sier hun og legger til hvor viktig det er at alle som er i kontakt med barna, som for eksempel lærere, er ekstra oppmerksomme på barnas hjemmesituasjon.
Ønsker telefonkontakt i disse dager
Hvordan merker dere at pågangen endrer seg?
– Vi merker at pasienter hos oss ønsker telefonkontakt i denne tiden. Noen behøvde ikke kontakt første uka, men ønsker det nå. Pågangen av nye pasienter har ikke gått opp ennå, men kan sannsynligvis øke hvis tiltakene for å begrense smitte opprettholdes over lengre tid. Vi håper at folk søker hjelp når de merker at problemene øker på, sier Skjerve.
Hva bør myndighetene være opptatt av for å hjelpe disse familiene?
– Vi er bekymret for at disse familiene ikke søker hjelp fordi de tror det ikke er prioritert i dagens situasjon. At hjelpetilbudet opprettholdes og at det finnes god informasjon om dette, er viktig. En bekymring vi har, er at muligheten for henvisning til oss og andre blir mindre hvis fastlegekontorene blir overbelastet.
Søk hjelp nå
– Til de som merker at de selv eller partneren bruker pengespill eller alkohol på en måte som belaster familielivet ekstra nå: Ikke vent med å søke hjelp til situasjonen normaliserer seg. Man kan få god hjelp, selv om det er på telefon. Akkurat nå er det ekstra viktig for at ungene skal ha det så bra som mulig, avslutter hun.
Blå Kors har flere virksomheter som tilbyr hjelp med spillavhengighet. Les mer om tilbudene her.