Foreldre i Norge går sultne til sengs for at barna skal få nok mat

Foreldre i Norge går sultne til sengs for at barna skal få nok mat

Et møte med en alenemor med drømmer om en vanlig hverdag.

En ung mor og hennes datter. Mor ser inn i kamera. Hun har brunt hår og blå jakke på seg. Barnet er rundt 2 år og har på seg en rosa og hvit regnjakke med hette.

Illustrasjonsfoto

Rett innenfor døren må skoene av og strikkasokkene på. Dette skaper en umiddelbar hjemmekoselig følelse. Hos Blå Kors barnas stasjon føles det trygt – fra første steg innenfor døren.

Denne tryggheten er noe de som kommer inn dørene opplever alt for sjelden utenfor tilbudet.

Vi møter en alenemor som får helt nødvendig hjelp av Blå Kors barnas stasjon. Vi kaller henne «Sofia». Kvinnens identitet holdes skjult av hensyn til barna.

På tross av sitt brede og varme smil, vet vi at hun bærer med seg en vanskelig livssituasjon fra hverdagen som alenemor til tre små barn, samtidig som hun sliter med dårlig økonomi og sammensatte utfordringer.

Sofia har en varm utstråling og mild stemme. Hun ble plutselig alene med barna, og eksmannen har utsatt den lille familien for mye vondt. I tillegg er det han som har styrt det praktiske hjemme.

Nå ønsker Sofia å dele sin historie for å inspirere og oppmuntre andre i samme situasjon til å oppsøke hjelp.

Som mor med minoritetsbakgrunn og aleneforsørger for tre barn, beskriver hun situasjonen godt: – å forstå norsk når man snakker, det er én ting – men å forstå hjelpesystemer, er noe helt annet. For meg er dette vanskelige systemer med vanskelig språk.

Et koselig lekerom med mye farger. Hvite vegger og blått teppegulv.

Bilde av barnas stasjon

De nyeste tallene om barnefattigdom i Norge viser at mer enn to barn i hver skoleklasse i Norge vokser opp i en familie med vedvarende lavinntekt.

Og hva gjør man hvis man sitter med en følelse av å ikke strekke til som mor i en hverdag med mange utfordringer?

– Familier vi møter, forteller at de går sultne til sengs for at barna skal få nok mat. Flere barn holdes hjemme fra skoleaktiviteter, fordi de mangler varme klær eller godt nok utstyr. Dette fører til at utenforskapet i landet vårt vokser i det skjulte.

Nå som vi nærmer oss sommer, vet vi at gaver og fine ferieopplevelser sammen med barna, må vike for bunken med regninger som bare vokser. For familiene vi er i kontakt med, vet jeg det er viktig at Blå Kors kan bidra med dette, sier en leder for barnas stasjon.

Ekspertgruppen om barn i fattige familier 2023:

  • Færre barn fra fattige familier deltar i organiserte fritidsaktiviteter. Ekspertgruppen anbefaler en grundig utprøving av tiltak med mål om å øke deltakelse til barn i fattige familier.
  • Fattige barnefamilier med sammensatte utfordringer har ofte behov for tett og helhetlig oppfølging som er tilpasset deres behov. Ekspertgruppen mener det er viktig å se familien som en helhet og ivareta både voksne og barn i møte med et komplekst velferdsapparat.

Jeg prøvde alt. Jeg hadde ikke penger. Jeg hadde faktisk ingenting.

Det var da Sofia, gjennom en samtale med kommunen, ble tipset om at Blå Kors barnas stasjon kunne hjelpe henne.

– Første gang jeg kom hit, var jeg spent. Jeg visste ikke helt hva jeg kunne si eller dele, hvor åpen jeg kunne være. Men det tok ikke lang tid før jeg var helt trygg på at her kunne jeg virkelig få hjelp.

En dag sto Sofia foran et helt tomt kjøleskap, uten penger. Hun tok mot til seg, og spurte stasjonen om hjelp. En matkasse fra Blå Kors barnas stasjon fikk familien gjennom helgen.

– Jeg kom til stasjonen og spurte om de kunne hjelpe meg, om jeg kunne få noe mat til barna fordi jeg ikke hadde penger på konto.

Helt siden den gang har Blå Kors barnas stasjon vært en viktig støtte for Sofia og barna. Hun fikk hjelp til det som hastet mest, og oppfølging til å bli mer og mer selvstendig i rollen som mor – et steg av gangen.

Jeg ble så glad for hjelpen jeg fikk, at det eneste jeg kunne gjøre var å gråte.

– Jeg er veldig takknemlig og utrolig glad for at jeg har noen jeg kan åpne hjertet mitt til, noen jeg kan snakke om alt med å fortelle hvorfor jeg har det så vondt.

Sofia forteller videre om hvordan alt hun har lært og fått oppleve sammen med barna sine, har betydd veldig mye for henne.

Hendene til en ung kvinne som sitter fremoverlent. Ansiktet hennes er ikke med. Hun har hvit t-skjorte og svart bukse.

Illustrasjonsfoto

Hun sier at Blå Kors har hjulpet henne med å selv kunne skape fine øyeblikk for barna i hverdagen.  

A young boy and girl wearing warm clothing playing at a Christmas market in Northeastern England. They are in the festive spirit and being mischievous.

Illustrasjonsfoto

– Vi dro på ferie med Blå Kors, og denne opplevelsen var som tatt fra en drøm. Jeg vil så gjerne lære å gi barna mine gode opplevelser. Å padle i båt, fiske krabber. Vi har aldri gjort det før, og det var fint å få gjøre dette sammen. Nå har vi allerede begynt å dra på turer alene, stråler Sofia.

Lederen for stasjonen sier til Sofia: Du er en sterk dame. Det er mye som er vanskelig i livet ditt, men du står virkelig på, og får til så mye selv!

Sofia smiler og svarer:

Ja, er det ikke det som kalles for håp da?

– Det er veldig mange som sliter med det samme som meg, men som ikke kjenner til Blå Kors barnas stasjon, de vet ikke hvordan de kan få hjelp. Jeg har lyst til at alle skal kjenne til dette tilbudet så de også kan oppleve den hjelpen og varmen som jeg har fått oppleve her, sier Sofia, tydelig rørt.

Den lille familien har også fått gode klær som varmer gjennom en kald, norsk vinter. Dette gjør det lettere å være med på friluftsaktiviteter, som barna til Sofia elsker.

Rasha Al-saadi, leder for en avdeling i Blå Kors barnas stasjon sier:

– Vi ønsker at dette skal være et trygt sted hvor foreldre, i tillegg til å få grunnleggende behov dekket, kan oppleve en økt mestringsfølelse i rollen sin.

Vi arrangerer derfor en rekke fritidsaktiviteter, måltider og turer. I tillegg til at familiene blir mette på god, næringsrik mat, får de også mulighet til å utvide nettverket sitt.

Mange av familiene vi møter, har lite nettverk og få å støtte seg til. Det er fantastisk å se hvordan vennskap utvikles blant barna og de voksne. Når familier som har vært på tur sammen hos Blå Kors barnas stasjon, avtaler tur sammen alene – det er utrolig fint!

To små jenter ser på et juletre.

Illustrasjonsfoto

Kan du tenke deg fortvilelsen til foreldre som må fortelle at barna ikke får gaver i år? Eller hvordan det føles å ikke ha nok penger til en hyggelig familiemiddag, fritidsaktiviteter, mat og gode klær? Alt dette er eksempler på hva din gave kan gå til når du støtter Blå Kors.


Vi håper du vil hjelpe modige kvinner som Sofia. Din gave gir varme, omtanke og mat til familier som trenger det.

Bilde av en ung kvinne med brunt hår og blå jakke. Hun holder datteren sin i armene. Datteren er rundt 4 år, og har på seg en rosa regnjakke med røde prikker.

Illustrasjonsfoto

Med din støtte kan vi gi gode opplevelser gjennom hele året for menneskene vi møter. For en som har lite, betyr din støtte mye!

Senest oppdatert: 26. mars 2024
Skribent: sondre