En annerledes sommerferie

Ikke alle barn gleder seg til sommeren

Faktisk begynner noen å glede seg til skolestart allerede før skoleslutt. 2-3 barn i hver skoleklasse vokser opp i hjem der alkoholbruk preger hverdagen. De vet at de skal være hjemme, og kanskje passe på søsken eller mamma.

Andre igjen kan kjenne en vond klump i magen fordi sommerferien er en tid med bestefar som lukter alkohol, og ikke er koselig å være sammen med.

De som har opplevd vanskelige ting i barndommen, kan ofte huske en eller flere voksne som hjalp dem gjennom den vanskelige tiden. De ga barnet opplevelser som de kunne glede seg over, og et håp om at livet kunne bli bedre. 

Er du bekymret for et barn?

5 gode råd til deg

Det er ikke mye som skal til for at et barn skal føle seg sett, verdsatt og ivaretatt – også i sommerferien. Her er noen forslag til hvordan du kan bli med på å skape gode ferieminner:

  • Inviter en klassekamerat av barna dine, eller et nabobarn som du mistenker har det vanskelig hjemme, til badetur, overnatting eller grillkveld.
  • Snakk med foreldrene om dine bekymringer. Tilby hjelp. Kanskje du har turutstyr familien kan låne, eller har råd hvor familien kan få hjelp. Blå Kors har gode tilbud for barn og hele familien også i sommerferien.
  • Inviter hele familien på tur sammen med deg eller din familie. Vis dem hvordan friluftsliv eller hyttetur kan gjennomføres, som kan bli til et godt ferieminne.
  • Snakk med barnet du er bekymret for. Si til barnet at det alltid er velkommen, og kan banke på hos deg hvis det skulle være noe.
  • Still åpne spørsmål om hva barnet tenker om sommerferien. Er det noe barnet er bekymret for? Hva er det barnet egentlig ønsker seg i sommer?

Den mest verdifulle, gledelige og mest ønskede opplevelsen du kan gi et barn i sommer er din tid, trygghet og tilstedeværelse. Du kan velge å bli en som ser og stiller opp for et barn som strever. Vær en av de som bryr seg.

Ønsker du å støtte vårt arbeid mot barn og unge i sommer?