Hvordan snakke om alkoholbruket til noen nær deg?

En mor trøster sønnen som sitter ved siden av henne i sofaen og er lei seg
Illustrasjonsbilde

Eg trur foreldra mine har eit alkoholproblem.. Men korleis tar ein det opp når ein veit at dei kjem til å bli rasande ved å bli konfrontert med ein sånn påstand? Innsendt spørsmål til Norske Hemmeligheter.

Skrevet av: Cathrine Dahle er avdelingsleder for Blå Kors kompasset avdeling Lillehammer. Hun er psykologspesialist, og står bak dette svaret.

Jeg forstår godt om du synes det er vanskelig å ta opp dette. Til og med voksne mennesker synes at det er vanskelig å ta opp dette med en som har avhengighet. Det kan også være kjempetøft for voksne og stå imot alkoholen og avhengigheten.

Du har rett til å reagere

Jeg anbefaler deg å ta det opp selv om de blir sinte og rasende. Du har rett til å reagere og det er viktig at foreldrene dine får vite om det dersom du er bekymret, og dersom du sliter med effekten av at de drikker for ofte.

Du bør absolutt ha med deg noen som kan støtte deg når du skal snakke med foreldrene dine om dette. Helst en voksen som kan tåle det sinnet som kan komme. Helst bør det være en person som du virkelig vet vil stå opp for deg, om det skulle bli for tøft.

Dette bør du tenke gjennom

Det er lurt å ha fokus på hvordan det er problematisk for deg, for de kan komme til å nekte for at det er et problem for dem. Dersom foreldrene dine begynner å bagatellisere eller ufarliggjøre blir det viktig for deg å holde fast ved at det ikke er ok for deg og at du opplever det som et problem.

Lurt å tenke gjennom hvordan det er et problem for deg og komme med eksempler. Det kan være at de ikke kan kjøre deg noe sted fordi de har drukket, at de ikke orker å stille opp på aktiviteter fordi de er påvirket eller slitne, at de endrer personlighet når de drikker, at de begynner å krangle eller andre ting.

Som barn og ungdom har man behov for å ha foreldre som er våkne og tilstede.   

Opplever det ikke selv som et problem

Det kan virke veldig rart at noen kan nekte for, eller til og med bli sint, når man tar opp at et stort forbruk av alkohol er et problem. Alkohol påvirker den delen av hjernen som vi bruker til å tenke fornuftig med. Den påvirker også hukommelsen og gjør folk veldig fjerne.

Derfor vil den som har et alkoholproblem kunne glemme endel som de har gjort eller sagt når de har vært veldig fulle. Det som de husker vil de kanskje huske annerledes enn det som faktisk skjedde i virkeligheten. Derfor vil mange med alkoholproblemer selv ikke oppleve det som et problem før de er kommet ganske langt inn i et skadelig forbruk.

Selv om du tar det opp dette med foreldrene dine kan det hende at de ikke klarer å endre seg. Da er det viktig å ta kontakt med en voksen du stoler på, eller en helsesykepleier på skolen og si ifra om hvordan du har det, og få hjelp med veien videre. Lykke til.

.st0{fill:#4F2C49;}
Er du mellom 13 og 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer? Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.