Øystein og ferdig tegning

En pause fra det som er vanskelig

header

Denne måneden ble prosjektet «Kunstterapi for barn» fra Blå Kors barnas stasjon presentert i Barcelona på forskningskonferansen The 4th Barcelona Conference on Education, en konferanse i regi av et internasjonalt akademisk nettverk kalt IAFOR (International Academic Forum).

Prosjektet har blitt utviklet i forlengelsen av Soria Moria barnekunstprosjektet, og handler om å utvikle et kursopplegg i kunstterapi for barn med traumer.

Presentasjon fire forfattere
De fire forfatterne, Darius Radkevicius (f.v), Migle Helmersen, Øistein Kristiansen og May Olaug Horverak.

Våren 2023 ble kurset gjennomført av seniorrådgiver fra Innovasjonsavdelingen i Blå Kors Kristiansand, May Olaug Horverak, i samarbeid med leder av Blå Kors barnas stasjon i Kristiansand, Anne Randi Hanssen. Deltakerne var en blandet gruppe av barn og unge med ulik bakgrunn, hvorav tre barn var fra Ukraina.

Denne typen aktiviteter kan hjelpe barna å få en pause fra det som er vanskelig.

Gjennom kurset ble det samlet erfaringer og evalueringer, og det er disse erfaringene som ble presentert på konferansen. Som enkelte av barna, eller ungdommene, sier selv i evalueringene, så kan denne typen aktiviteter hjelpe dem til å få en pause fra det som er vanskelig, og det hjelper dem på denne måten. Det er noe av hensikten med disse øktene i kunstterapi, som handler om å bruke kreative evner i arbeid med å håndtere ulike emosjoner som sinne, frykt etc. og til å hjelpe dem å tenke på hva som styrker og beskytter dem fremover i livet.

I en av øktene malte en av jentene et selvportrett med en bamse og et hjerte på som beskyttende faktorer, og i en annen økt tegnet en ukrainsk gutt ulike steiner med forskjellige emosjonelle ansiktsuttrykk. Da barna ble bedt om å lage en tegning over livet sitt, med symboler og opp- og nedturer, så vi at de ukrainske barna tegnet inn krigen mellom annet som en av de vanskelige periodene.

Tegning fra kurset
Tegning fra kurset
Tegning fra kurset

Prosjektet har blitt til gjennom et internasjonalt samarbeid, og kurset i kunstterapi er utviklet av psykolog Darius Radkevicius fra Litauen og den verdenskjente tegneren Øistein Kristiansen, som nok er mest kjent nasjonalt for barne-tv-programmet «Øisteins blyant». Dette kurset ble tilpasset norsk kontekst i gjennomføringen. Førsteamanuensis Migle Helmersen fra UiA er også en del av teamet, og bidrar i forskningsarbeidet i prosjektet. Det blir en vitenskapelig publikasjon i etterkant av konferansen som beskriver erfaringen fra gjennomføringen. Prosjektet er støttet av Agder fylkeskommune.

Øystein illustrerer oppvarmingsøvelser
Øystein illustrerer oppvarmingsøvelser

Presentasjonen ble godt mottatt av publikum, og det var stort engasjement rundt arbeidet vårt. Konseptet som er utviklet i samarbeid med Blå Kors barnas stasjon er allerede også prøvd ut i Litauen, og vil sannsynligvis bre om seg til flere deler av verden. Også lokalt håper vi at dette er noe som kan hjelpe mange barn og unge som har det vanskelig til å få en litt bedre hverdag.

May Olaug presenterer
May Olaug presenterer
Senest oppdatert: 22.11.2023