– Jeg måtte få hjelp til å være en mamma

Jeg måtte lære å få hjelp, men også hjelpe meg selv mye mer enn det jeg var klar over, sier Marie, som er svært glad for tilbudet og støtten som gis ved Blå Kors Barnas Stasjon. (Foto: Marcel Lelienhof)

En tilsynelatende sprek, fargerik dame ikledd treningstights og knallrød jakke møter oss i døra på Blå Kors Barnas Stasjon. Dette er Marie. Nå ser hun frisk og glad ut, men det har vært en lang og knalltøff reise. Etter flere år som rusmisbruker er hun nå nykter på sjuende året. Nå venter den sjuende julen uten rusmidler.

– Jeg er ikke så veldig glad i jula. Jeg kan telle på én hånd hvor mange gode juleminner jeg selv hadde som barn, så julefeiringer er noe jeg har prøvd å unngå, forteller hun.
Følelsen av å kjenne seg utilstrekkelig ble hun kjent med allerede som barn. Så kom rusen. Så ble hun voksen. Så ble hun gravid med sitt første barn. Før graviditeten levde hun et vanskelig liv.
– Kommunen var bekymret for at jeg skulle få barn med de problemene jeg hadde. Det var en vanskelig og trøblete tid, så jeg kan forstå dem nå i ettertid, sier hun.

Politiet troppet opp

Allerede på fødestua troppet politiet opp med to barnevernsarbeidere. De hadde bestemt at hun skulle miste omsorgen for sønnen sin. Det var krenkende og sårt.
Da Marie ble gravid hadde hun ikke hørt om Blå Kors sine behandlingstjenester. Hun visste ikke at det ikke bare var kommunen som kunne hjelpe henne. Det skulle hun så gjerne ha visst mye tidligere.
– Av en eller annen grunn så fikk jeg ingen informasjon fra kommunen om at jeg kunne få rusbehandling og veiledning både på Blå Kors Lade Behandlingssenter og Blå Kors Barnas Stasjon i Trondheim. Det var en enorm glipp og hadde jeg kommet i kontakt med Blå Kors tidligere kan det hende jeg hadde hatt sønnen min i dag, hun tar en pause.

2-3 barn i hver klasse vokser opp i en familie der alkohol- og rus preger barndommen. Når hverdager blir til helger, ferier og høytider forsterkes alt som allerede gjør vondt. Din gave gir viktig hjelp og nødvendig støtte.

Møtt med åpne armer

Hun er i dag tobarnsmamma. Et par år etter at hun fødte sin sønn, som nå bor i fosterhjem, fikk hun en datter. Dette var etter at hun hadde kommet i kontakt med Barnas Stasjon.
– Jeg husker det første møtet innmari godt. Det var en dag jeg kjente meg ganske motløs. Jeg ble møtt med åpne armer og full forståelse. Det var liksom helt greit å bare være meg, forteller hun.
Etter det første møtet fortsatte Marie og datteren å få veiledning og mye kjærlighet hos Barnas Stasjon. Det gav henne håp i håpløse tanker og mot på motløse dager. Hun fikk hjelp til å bare være mamma.

Får hjelp til å være mamma

– Etter å ha levd det livet jeg har levd, så er det ikke alt som har vært like enkelt å takle som voksen. Jeg har ikke lært meg å være tålmodig og annet man helst bør være stødig på når man er mamma. Jeg måtte få hjelp til å være en mamma, og det får jeg her, forteller Marie.
Marie forteller at selv om julefeiring ikke var noen stor glede for henne, har det vært viktig for henne å prøve å skape en hyggelig jul for datteren sin.
– Det er så mange forventinger til jula, særlig fra alle rundt en. Man skal ha fine gaver, fine klær, holde på tradisjoner og ikke minst skal man glede seg så veldig. Jeg har bare lyst å være med datteren min uten at noen av oss skal ha så store forventninger. Derfor har det vært fint for min datter og meg å bli med på Blå Kors’ julefeiring sammen med andre i samme situasjon, det hjelper, smiler hun.

Et annet menneske i dag

Til tross for et live med mye mørke er det lett å se at Marie er et annet menneske i dag. Etter flere år i Blå Kors sine ganger har hun opparbeidet seg en optimisme som smitter når man snakker med henne – og hun skaper håp om at ting kan bli bedre.
– Det trenger ikke være vanskelig for alltid, man kan få hjelp og man kan ofte også hjelpe seg selv mye mer enn det man er klar over på de mørkeste dagene, smiler hun.

Senest oppdatert: 14. januar 2020

Var dette nyttig?