
Andel pasienter som er i behandling for kokainbruk øker i Blå Kors. Det viser tall fra KVARUS de tre siste årene
KVARUS er et nasjonalt kvalitetsregister som blant annet samler inn data på pasienter i tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
Samsvarer med nasjonale trender
I rapportene, som er basert på data fra et utvalg pasienter i Blå Kors sine klinikker for årene 2022 og 2024, ser vi en bekymringsfull økning i kokainbruk.
Dette samsvarer med nasjonale trender hvor kokain blir stadig mer tilgjengelig og brukt, spesielt blant unge voksne. Samtidig er andelen brukere som identifiserer kokain som sitt viktigste rusmiddel mer enn doblet på to år, noe som kan indikere en økende avhengighetsproblematikk knyttet til stoffet, sier divisjonsdirektør Anita Ellefsen i Blå Kors.
Tallene viser:
- Andel som sier de har brukt kokain har økt fra 28 % i 2022 til 37 % i 2024.
- Andelen som oppgir kokain som hoved-rusmiddel har økt fra 2 % i 2022 til 5 % i 2024.
Pasienter med sammensatte behov
Det er også andre funn i KVARUS rapportene som indikerer at det er behov for sammensatte og helhetlige hjelpetiltak. Det er færre en før som har egen bolig og det er flere som ikke er i arbeid eller aktivitet.

Bygg ut behandlingstilbud til unge
Ellefsen sier videre at Blå Kors følger utviklingen av rusmiddelbruk i samfunnet med stor bekymring og at tilgjengeligheten til illegale rusmidler trolig aldri har vært større.
Blå Kors mener forebyggende arbeid er avgjørende og tar også til orde for at det må bygges ut behandlingstilbud til unge.
-I dag mangler vi et godt behandlingstilbud for barn og unge med rusproblemer. Dette må raskt på plass. Sykepleiere, leger, psykiatere, psykologer og sosionomer som jobber med voksne med rusavhengighet, må tilsvarende inngå i et eget tilbud for barn og unge.

Blå Kors ønsker å bidra med vår kompetanse og erfaring med barn og unge, og ta del i utviklingen av et målrettet tilbud i spesialisthelsetjenesten til barn og unge med rusproblemer sier divisjonsdirektør Anita Ellefsen.