– Dette gir oss noe å glede oss til

Mor og gutt på ski ute
– Jeg vil gå en runde til, mamma! Foto: Erik Thallaug

– Jeg er veldig glad og takknemlig for å være en del av Blå Kors barnas stasjon. Det er viktig for oss å være med på dette, forteller «Anna».

Blå Kors barnas stasjon arrangerer aktivitetsdag i Oslo, og et knippe familier har møtt opp for litt frisk luft og samvær med andre.

– Jeg ser veldig frem til at det kommer en melding fra Blå Kors barnas stasjon om at de skal arrangere noe. Da har vi noe å glede oss til. Det å få komme og møte de andre gjør veldig godt både for meg og minstemann, forteller «Anna», som er et fiktivt navn. Hun har møtt opp sammen med sønnen sin på 6 år.

Får en liten smak av ferie 

Rundt oss høres barnelatter og ivrige rop, og på benkene ved skiløypa nytes det kanelboller og kakao. I løypa raser ivrige barn og unge av gårde på ski, og gleden over å få være i aktivitet utendørs er stor.

– Vi er med på aktiviteter hele året, i alle årstider. Både enkeltarrangementer som julefeiring, karneval og halloween, og turer ut av byen, sier «Anna».

Målfrid Sandkjær, miljøterapeut hos Blå Kors barnas stasjon. Video: Erik Thallaug

– Vi var for eksempel med på en tur til dyreparken. Nå under koronaen får man jo ikke reist bort, så da er det ekstra fint med slike aktiviteter som dette. Skidagen i dag betyr at vi får en liten smak av ferie, selv om vi må holde oss i Oslo, med begrensede muligheter ellers.

I 4-5 år har «Anna» og sønnen hatt glede av tilbudene.

Et avbrekk i hverdagen

Gutt og dame som løfter ski
Foto: Erik Thallaug

Hos Blå Kors barnas stasjon kan familier få råd, veiledning og støtte. Og ikke minst et avbrekk i hverdagen, i form av ulike aktiviteter og gruppetilbud.

Blå Kors barnas stasjon møter sentrumsgruppa en litt grå vinterdag. Været legger imidlertid absolutt ikke noen demper på humør og iver.

Barna, og voksne som måtte ønske det, får prøve seg på langrennsski. Alt av utstyr står Blå Kors barnas stasjon for, så alle får vært med, selv om de ikke har skiutstyr selv.

Mer enn en skidag

«Sofia» har møtt opp med datteren sin på 7 år.

– Det er veldig godt og viktig å komme seg litt ut, møte folk. Jeg er veldig glad og takknemlig for å komme og være en del av Blå Kors barnas stasjon. Så lenge vi har anledning, møter vi opp på arrangementene. Det er viktig for oss å få være med på dette.

Vi kan alle trenge litt hjelp og gode råd innimellom, eller kanskje bare en pust i bakken.

Målfrid Sandkjær, miljøterapeut Blå Kors barnas stasjon

Gir mestringsfølelse

– Dette er nok mer enn bare en skidag for flere av familiene. Mange sier at de finner trygghet i å ha tilbudet. Det betyr sosialt samvær, muligheten til å utveksle erfaringer med andre, og det å få oppleve mestringsfølelse.

– Det å prøve noe nytt, og få det til, er en følelse enkelte av brukerne våre ikke får oppleve veldig ofte, forteller Målfrid Sandkjær, som er utdannet sosionom og familieterapeut, og jobber som miljøterapeut hos Blå Kors barnas stasjon i Oslo.

Damen med lue og ski
Målfrid Sandkjær, miljøterapeut hos Blå Kors barnas stasjon. Foto: Erik Thallaug

For mange er det ekstra godt å ha et tilbud, nå som man sitter mye hjemme for seg selv. Blå Kors barnas stasjon har tilrettelagt aktivitetene slik at de er i tråd med smittevernstiltakene. Derfor foregår det meste utendørs.

– Men vi koser oss likevel! Smiler Målfrid.

Mens hun forteller om arbeidet, suser en jente forbi med raske tak. Det er første gang hun prøver langrennsski, og hun er allerede på sin tredje runde rundt den 1 kilometer lange sløyfa med snø. Tilbudet faller tydeligvis i smak, ikke minst nå som det er begrenset med aktiviteter.

– Alle kommer som sagt godt ut av dette. Både familiene som benytter seg av tilbudet, og for meg som forsøker å skape relasjoner til familiene. Jeg får jobbet langsiktig og med god oppfølging av familiene. Rent faglig er det veldig nyttig, og så koser vi oss underveis.

Jente med rød genser på ski
Skiglede for barn og unge i alle aldre. Foto: Erik Thallaug

Nyttig og fint for alle

Vi kan alle trenge litt hjelp og gode råd innimellom, eller kanskje bare en pust i bakken. Blå Kors barnas stasjon sitt mål er å gi dette, til både store og små, i form av en rekke forskjellige tilbud til familier med barn i ulike aldersgrupper.

Gutt dikker kakao
Tar seg en pause med kakao. Foto: Erik Thallaug

Kombinasjonen av sosiale aktiviteter og personlig oppfølging fungerer svært godt for alle parter.

– Blandingen av aktiviteter med familien og litt mer faglig som foreldreveiledning og den slags, er veldig fint, og har en positiv effekt. Gjennom aktivitetene får jeg en relasjon med brukerne, som jeg kan bruke i samtalene og arbeidet senere. Så dette er nyttig og fint for alle parter, forteller Målfrid.

I bakgrunnen holder «Anna» og sønnen på å pakke sammen for å dra hjem, men junior har andre planer.

– Jeg vil gå en runde til, mamma!

Om Blå Kors barnas stasjon

Blå Kors barnas stasjon gir en helhetlig støtte til familier i sårbare livssituasjoner med barn i alderen 0-12 år. Med faglig sterk kompetanse tilbyr vi blant annet veiledning, måltider, gruppetilbud og kurs. Alle som deltar får et tilpasset opplegg etter familiens behov. Vi har også dagsturer og aktiviteter som arrangeres jevnlig. Pent brukte klær, sko og utstyr tilbys, slik at barna har det de trenger for å delta på aktiviteter.

Alle våre tilbud er gratis og du trenger ingen henvisning for å komme til oss. Kombinasjonen av ulike tiltak, i tillegg til muligheten for å følge opp familier over lengre tid, er noe av det som gjør Blå Kors barnas stasjon til et unikt sted.

Blå Kors barnas stasjon er plassert på ti ulike destinasjoner i Norge.

Mange barn vokser opp i utrygge hjem der fattigdom, rus og psykiske lidelser preger hverdag og høytider. Ikke alle barn og unge gleder seg til påske.