På storfint besøk hos Kong Harald

BESØK: Hans Majestet Kong Harald åpnet dørene til Slottet for å snakke med barna om hvordan de har hatt det i koronatiden. Foto: Det Kongelige Hoff

Tenk at Kongen vet at vi eksisterer! Roper Sofina Kristine (11) entusiastisk. Hun vil aldri glemme telefonsamtalen for to uker siden. I samtalen ble hun spurt om å møte selveste Hans Majestet på Slottet.

Det var en gang…

Slik begynner enhver eventyrfortelling. Eventyret ble til virkelighet for fem barn fra Blå Kors barnas stasjon da Kong Harald åpnet dørene til Slottet.

De forventningsfulle barna hadde sammen med foreldrene sine og ansatte hos Blå Kors barnas stasjon i Kristiansand, tatt toget til Oslo, ens ærend for å møte Kongen. Han ønsket å møte barna for å vite hvordan de har opplevd koronatiden, hvordan det var å være hjemme og hvilke tanker barna har om tiden fremover.

Fokus på barna

– Dette er veldig spennende! Jeg er så spent at jeg holder på å dåne, forteller Sofina Kristine (11) som bærer på en grønn perm med hilsener og tegninger fra klassen. Sammen med Gabriel (11), Diva (10), Andrea (11) og Helena (11) har de kledd seg opp i finstasen for å møte opp på Slottet.

– Først trodde jeg at det var en spøk, men så sa mamma at det ikke var det! Du skal få treffe Kongen, sa mamma. Da tenkte jeg oi, så heldig jeg er, forteller Gabriel i ekstase.

Han tripper av spenning der han står i den stilige dressjakken sin.

Gabriel forteller at det betyr mye for ham at Kong Harald vil møte dem.

– Det viser at han bryr seg. Det er en spesiell dag, sier han.

FORVENTNINGSFULL: Gabriel (11) er spent før møtet med kong Harald. Han føler seg spesiell som får møte kongen.

Hva vil du snakke med kongen om?

– Om han kanskje kan gitt litt mer penger til barn som trenger det. Så vil jeg spørre ham om hvordan det er å være konge? Om det er mye jobb?

Gabriel smiler og skyver vekk panneluggen.

– Jeg føler meg heldig som begynte hos Barnas Stasjon, ellers hadde jeg ikke fått møte Kongen. Og så er jeg heldig fordi jeg fikk en ordentlig fin sommerferie. I år reiste vi en uke rundt omkring i Norge, og det var veldig gøy.

Gabriel kaster et langt blikk mot Slottet før han fortsetter.

– For meg er stasjonen et sted jeg kan være trygg, og et sted jeg kan prate med folk hvis jeg er lei meg. Da kan det være fint å ha noen å prate med.

TIL SLOTTET: Et eventyr for fem barn fra Blå Kors barnas stasjon da kong Harald åpnet dørene til Slottet.

– Stort for oss alle

Gabriels mamma, Randi, er med til Oslo, men foreldrene må stå utenfor Slottet og vente.

– Jeg er kjempestolt av at mitt barn skal få lov til å møte Kongen. Det er stort for oss alle.

Randi synes det har vært tøft i koronatiden, særlig med 2 barn på hjemmeskole og en permittert mann.

– Vi måtte bare gjøre det beste ut av det. Vi gikk mye turer og var mye sammen. Vi fikk mye tid som vi ellers ikke hadde.

Hvilken støtte har dere fått fra Blå Kors barnas stasjon?

– De har vært en fantastisk støtte i denne tiden. De har ringt oss og spurt «Hei, hvordan går det med dere? Er det noe vi kan gjøre for dere? Trenger dere noe i dag?» Hele veien var det noen som tok kontakt, og viste at de var der for oss, forteller hun.

STOLT: Randi, moren til Gabriel, var kry for at sønnen hennes skulle møte kong Harald. Hun roser tilbudet hos Blå Kors barnas stasjon.

– Barnefamilier som oss som sliter

Anne er mamma til Sofina Kristine, og sier seg helt enig med Randi.

– Barnas Stasjon har vært fantastiske mot oss også. De kjørte mat til oss flere dager i uka. Vi trengte bare å ringe dersom det var noe vi trengte.

Hun forteller at datteren har forberedt seg på å fortelle Hans Majestet Kong Harald om hvordan hun har det på stasjonen, som hun er så glad i. Sofina og moren har vært brukere av stasjonen i Kristiansand i over 10 år.

­– For oss er Barnas Stasjon et sted å være, der hun har venner i trygge omgivelser. De tar henne med på aktiviteter som jeg aldri hadde hatt mulighet til fordi det er for dyrt. Med dem får hun klatre, dra i dyreparken, gå på kino, alt som jeg ikke har mulighet til å gi henne.

– Derfor betyr det mye for oss at kongen vet at vi eksisterer; at det er barnefamilier som oss som sliter.

– Sofina Kristine drømmer om et bedre liv. Et liv der vi ikke alltid må tenke på hva vi har råd til, forteller Anne med en dysterhet.

YDMYK: Det betyr mye for Anne at kongen vet at de eksisterer; at det er barnefamilier som sliter i Norge.

Etter audiens med kong Harald

Etter 45 minutter kommer barna løpende ut på gårdsplassen til Slottet og styrter inn i mødrenes favn. Adrenalinet sto til himmels.

Hvordan var det å møte Kongen?

– Han var ikke slik jeg trodde. Han var snill. Med personligheten hans kunne han vært bestefaren min, smiler Andrea.

De andre barna skyter raskt inn:
– Kongen var veldig snill.

– Han var god til å lytte, og han så på oss når vi snakket. Han virket interessert i det vi sa, forteller Gabriel.

– Jeg spurte om favorittkanalen hans på TV. Han sa det var nyhetene.

– Vi stilte mange spørsmål; hvilken favorittmat, favorittfarge, favorittrom, til hvor mye lampa i taket kostet, for den var veldig fin! Det glitrer i øynene til Helena.

– Han fortalte oss at favorittfargen hans er rød, så da vet vi det. Han ga oss kanelsnurrer med sukker på og rød saft, så det var veldig koselig, forteller Sofina Kristine.

Spurte du Kong Harald om når 1-meteren tar slutt?

– Ja, jeg fikk spurt, men han visste ikke helt. Han syntes det var vanskelig å holde 1 meter avstand og ikke klemme folk. Og det er jeg veldig enig i. Jeg er enig med kongen i noen ting, i hvert fall.

Les også fra Kongehuset: Kong Harald har fulgt arbeidet til Blå Kors gjennom flere år

Tilstedeværende og opptatt av ungene

Anne-Randi Hanssen, som er virksomhetsleder i Blå Kors barnas stasjon i Kristiansand, og Kristine Aasen som er miljøterapeut var med barna inn til Hans Majestet Kong Harald.  

– Det betyr mye for oss å bli invitert. Wow, for et møte med en fantastisk mann, som er så tilstede og opptatt av ungene. Det var dem som var de viktigste, forteller Hanssen.

– Han var rolig, så på dem og stilte spørsmål. Det var en god følelse.

Anne-Randi Hanssen (t.v) virksomhetsleder i Blå Kors barnas stasjon i Kristiansand og Kristine Aasen som er miljøterapeut og sykepleier var med inn til kong Harald.

I Kongens tale den 15. mars sa han til folket at vi må vise vennlighet for hverandre og at vi må ta ekstra godt vare på barna. Hanssen mener at kongen er god på å vise dette i praksis.

– Han er en rollemodell, og jeg er imponert, poengterer hun.

I mars måtte deler av Norge stenge av. Da måtte Blå Kors barnas stasjon tenkte alternativt.

– Det som var viktig for oss var å være tilgjengelige. Vi måtte gjøre det på en annen måte enn tidligere, men vi kunne ikke stenge helt. Det ble mye telefoner, SMS og gåturer. Tilbakemeldinger fra både barn og voksne har vært positive.

Både barn og voksne er slitne etter en dag med mye forberedelser og forventninger. Senere på dagen ventet turen hjemover til Kristiansand med toget.

– Til og med togføreren skulle hilse til kongen, skyter Gabriel inn.

Denne dagen går inn i historien for disse barna, og er en dag som aldri vil glemmes.