Tips til et sunt kosthold

To menn står og kutter grønnsaker i et industrielt kjøkken.

For å snu det negative til det positive. Hvordan kan hjemmesituasjonen i disse dager gi oss en gyllen mulighet for sunne livsstilsendringer med hele familien?

– I den spesielle situasjonen med koronavirus blir det lange dager for mange av oss. Nå oppfordrer jeg folk til å bruke litt ekstra tid til matlaging for å lage næringsrike, gode måltider. Istedenfor raske løsninger på grunn av tidsklemma har vi nå mulighet til å få frem matglede i hverdagen, forteller Håvard Rise, som er personlig trener, snart ernæringsfysiolog og Tidgiver hos Blå Kors. For tiden skriver han på masteroppgaven i klinisk ernæringsfysiologi ved Universitetet i Bergen.

Ernæringsfysiolog Håvard Rise med blå t-skjorte som sier Tidgiver for Blå Kors.
Håvard Rise er Tidgiver i Blå Kors og personlig trener. Han kan snart kalle seg klinisk ernæringsfysiolog.

Sosial arena i løpet av dagen

Selv om vi har mer tid til å lage gode og næringsrike måltider, og gå turer ute i naturen, er ikke det nødvendigvis alle som klarer å holde godtesuget unna. Det viser rapporter fra dagligvarehandelen i disse dager. Godteri-salget i ukedagene har doblet seg, og folk sitter mer i ro.

– Når det gjelder kosemat er det en naturlig del av et variert kosthold, men det bør tilhøre sjeldenheten og ikke utgjøre hverdagskosten. Du kan lage god og næringsrik mat som fungerer som kosemat for hele familien – når hverdagene er ekstra lange, råder Rise.

Tips til sunnere kosemat

På denne måten kan du få følelsen av at du får den kosen du trenger uten ekstra inntak av snacks og søtsaker.

Sunt påskeegg?

Påskeegg med sjokolade.

Når det gjelder påskeegg og maten i løpet av påskefeiringen, så bør denne kosen være i passelige mengder. Det er også fullt mulig å lage gode og mer næringsrike alternativer, som en del av påskekosen.

Påskeegg kan istedenfor godteri inneholde:

Et lurt tips er å ikke la påskeegget bli stående fremme hele uken. La det heller være forbeholdt påskeaften og helg. Og husk, påskekosen smaker ekstra godt etter at man har brukt kroppen litt, og vært ute i frisk luft.

Billig og sunn mat

Mange føler at sunne ting gjerne koster mer, er dette riktig?

– Det kan virke som sunne matvarer koster mer og at det er veldig dyrt å spise sunt. Dette er en sannhet med moderasjoner. Det er fullt mulig å spise sunt uten å sprenge budsjettet. Faktisk er det oftest billigere per porsjon å kjøpe sunne råvarer og lage maten selv enn å kjøpe bearbeidede ferdigretter. Ikke overse frysedisken! Det finnes flere sunne og gode matvarer i frysedisken, som er mye billigere enn ferskvarer.

Stekte laksefileter med brokkoli og saus.

Andre billige og næringsrike matvarer:

  • Frosne grønnsaker
  • Frosne bær
  • Frossen fisk
  • Havregryn
  • Poteter
  • Egg

Bearbeidet mat har ofte høyt saltinnhold

Hermetikkmat er ikke et ukjent fenomen i Norge. Den kjente Joika-boksen er det flere som spiser, og kanskje enda flere i disse dager.

Er det noen måter man kan gjøre disse måltidene sunnere og mer næringsrike?

– En utfordring generelt med bearbeidede matvarer, som hermetiske produkter, er at de ofte har et høyt innhold av salt, mettet fett og lite grønnsaker. For å gjøre hermetikkmat mer næringsrik, og til et fullverdig måltid, kan det være en god idé å tilsette en god porsjon med grønnsaker og litt ekstra magert kjøtt, anbefaler Rise.

Beskytter ikke mot sykdom

– Et generelt næringsrikt og variert kosthold i henhold til Helsedirektoratets anbefalinger vil over tid kunne redusere risikoen for utvikling av sykdom, men det er ingen matvarer eller måltider som vil kunne gi bedre beskyttelse mot koronasmitte. Kostholdet gir ikke akutte effekter på immunforsvaret, så de vanlige anbefalingene gjelder også nå. Det mest effektive for å beskytte seg mot korona er å følge helsemyndighetenes anbefalinger om å holde avstand og god håndhygiene, forteller Rise.

Som frivillig deler Håvard av sin kompetanse

Rise stilte nylig opp i direktesendt webinar på Facebook i regi av Blå Kors steg for steg. Der holdt han foredrag om hvordan skape seg et sunt kosthold i koronatider (og ellers). Ved at han deler av sin spisskompetanse via foredrag eller samlinger, er det en 1 av 4 ulike måter å være Tidgiver på.

– Jeg liker å holde foredrag om det jeg jobber med. Og så er det en god sak å kunne gjøre dette for Blå Kors, og for mennesker som trenger litt ekstra hjelp i hverdagen, forteller Rise.

Som frivillig Tidgiver deler du litt av tiden din med noen som kan få glede av dine interesser og hobbyer i hverdagen.