Problematisk pokerspilling er ikke alltid som andre spilleproblemer

To gutter spiller poker. Den ene sitter med hodet i hendene med et fortvilt ansiktsutrykk etter å ha tapt.
Illustrasjonsfoto: Blå Kors

For å være pokerspiller med suksess over tid kreves noen viktige ferdigheter. Den danske forskeren Ole Bjerg mener at manglende ferdigheter er det som fører til problemer:

  1. Spillferdigheter: Teknikk og strategi, lese motstanderne, velge bord der man har en egde.
  2. Selvkontroll: «Bankroll management», være konsentrert over tid, «tilt control».
  3. Prioritering: Å klare å finne en balanse mellom pokerspilling og andre områder i livet.

Å finne balansen mellom pokerspilling og livet generelt er nok det viktigste, men også det som er vanskeligst. Det hjelper ikke å ha ekstremt gode spillferdigheter, om pokerspillingen påvirker andre områder av livet svært negativt.

Ulike typer problemspillere

  1. Den klassiske spilleavhengige har problemer på alle de tre områdene; spillferdigheter, selvkontroll og prioritering. Personen spiller mye på flaks og tar ikke nok hensyn til ferdighetsaspektet ved poker. Personen spiller ofte flere forskjellige pengespill, som blir en en ond sirkel der man taper og forsøker å vinne tilbake.
  2. Break-even problem-gambler har ok ferdigheter i poker, men mangler det ekstra som skal til for å nå helt til topps. Over tid går personen ofte tilnærmet i null, eller vinner/taper ubetydelige beløp. Problemet er at personen er fullstendig oppslukt av poker, i en slik grad at det går ut over andre sider av livet. Spilleren selv og familien opplever at poker spilles og tenkes på nesten hele tiden.
  3. Tilted problem-gambler (emosjonell kontroll) har egentlig gode pokerferdigheter, men mister hodet i perioder, og ender opp med å spille som om man var på tilt i lengre perioder. Personen vil ofte ha store svingninger på spillekontoen, også humøret. Noen lekker til andre spill, vinner på poker og taper på rene gamblingspill.
  4. Winning problem-gambler har gode pokerferdigheter og tjener penger på poker, men klarer ikke å balansere poker med andre områder i livet. For eksempel at man bruker mer tid enn man ønsker på poker.
En guttegjeng spiller poker rundt spisebordet. Den ene feirer seieren med henda i været og et stort glis om munn, mens de andre tre guttene sitter med fortvilede utrykk.
Illustrasjonsfoto: BLå Kors

Hva betyr dette i praksis?

Betyr det at man ved å lære seg noen ferdigheter kan snu en negativ trend? For noen kan nok enkle grep gjøre en stor forskjell, mens for andre er det verre. Et problem er at mange av disse ferdighetene er svært vanskelig å øve opp.

Særlig gjelder det ferdigheter som går på emosjonell kontroll (tilt control) og konsentrasjon. Bank roll management er basert på enkle prinsipper, men som ofte viser seg å være vanskelig å faktisk følge. Mange vil nok bruke svært mye tid og penger på poker uten å nå helt opp.