Hemmeligheter om rus og avhengighet

Illustrasjon fra Norske Hemmeligheter av en figur som føler seg som andrevalg og ser litt lei seg ut. Han står i en grønn drakt og har et smykke med nummer 2 på seg

Hemmelighetene du ikke er alene om å gå med

Med Blå Kors som samarbeidspartner har Norske Hemmeligheter hatt fokus på rus og avhengighet den siste tiden. Her kan du lese noen av hemmelighetene som er blitt delt.

Nettfellesskapet Norske Hemmeligheter er et digitalt kunstprosjekt som gjennom 11 år har samlet anonyme betroelser fra nordmenn. Den gode tanken bak Norske hemmeligheter er å vise folk flest at de ikke er alene om det de går og bærer på. Nettopp det ønsker Blå Kors å belyse. Alle illustrasjonene er laget av Norske Hemmeligheter.

Illustrasjon av et ølglass som er fylt med øl, men som skal illustrere havet med en båt på. Drikker alene hver kveld for å takle livet
Illustrasjon er laget av Norske Hemmeligheter

Ensomhet og følelser

  • Jeg drikker for å gjemme de vonde følelsene. Det er på vei til å ta over livet mitt. Jeg vet jeg må slutte, men jeg klarer det ikke.
  • Alle tror jeg elsker livet og opplever alt jeg vil, men jeg drikker alene hver kveld for å takle livet.
  • Jeg drikker nesten hver dag for å klare å komme gjennom dagen.. Selv med jobb, barn og hektisk familieliv er det ingen som vet at jeg sliter, og at alkoholen alltid er med.
  • Ingen vet jeg er rusmisbruker fordi jeg er en utrolig kul sykepleier å omgås med. Kun ensomheten vet.
  • Jeg trenger så inderlig hjelp med mitt alkoholmisbruk, men skjuler det for å unngå å miste førerkortet og bli meldt til barnevernet. Jeg stoler ikke på noen og tør ikke be om hjelp eller søke behandling.
Vi har tatt en prat med fagsjef Tove Mathisen ved Blå Kors klinikk Skien, som uttrykker stor begeistring for nettfellesskapet «Norske Hemmeligheter». 

Ruse seg på en følelse

– Mange her forteller om hvordan rusmidler kan regulere følelser? 

– Ja, og et godt eksempel er ensomhetsfølelsen. Den blir mindre når dopamin frigjøres i hjernen. Når dopamin skilles ut, får vi et berusende rush. Dette gir opplevelse av mening og belønning, og forteller oss at det vi gjør er av avgjørende betydning for vår overlevelse.

– Rus frigjør mer dopamin enn under naturlig stimuli. Inntak av rusmidler kan derfor foretrekkes foran andre aktiviteter. Men så følger tomrommet, en tilstand av meningsløshet når rusen gir seg, og en er tilbake der en var, forteller fagsjef Tove Mathisen i Blå Kors klinikk Skien.

Fakta om Blå Kors

Blå Kors er den største ideelle aktøren innen rus, alkohol og avhengighet i Norge. I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling.

Rus er en av våre største samfunnsutfordringer og Blå Kors har i over hundre år gjort en viktig innsats i Norge for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet gjennom våre behandlingstilbud. 

Illustrasjon av en dame med lilla hår som har på briller og står med en avis i hånden

Jobb og rus

  • Har en jobb som krever at jeg har rent rulleblad og kontroll på livet. Ingen vet at jeg speeder meg nesten hver helg.
  • Har en høy lederstilling med masse ansvar. Må ta sovepiller hver kveld for å takle den.
  • Min mor er en velstående og suksessfull kvinne som er veldig interessert i vin. Hun går i vinklubb og drikker kun eksklusive rødviner. Ingen ville trodd meg om jeg fortalte at hun er alkoholiker og drikker seg full på den dyre vinen hver kveld. Det er slitsomt og umotiverende å lede avdelingen når jeg har tunge perioder med hasjmisbruk.
  • Drakk daglig på jobb for å døyve angst. «Kl 14-knekken» fikk en helt ny betydning. Aldri vært så sliten av å skjule noe.

Rammer alle samfunnslag

– Rusmisbruk rammer alle samfunnslag. I flere av hemmelighetene blir vi minnet om akkurat det. Og det stemmer helt med det vi ser i vår behandlingshverdag, forteller Tove Mathisen. 

– Flere er redde for hvordan samfunnet rundt en vil reagere dersom hemmeligheten kom ut? 

– Vi som behandlere har plikt til å melde fra til myndighetene dersom en har grunn til å tro at barn lider overlast, eller at vedkommende ikke er helsemessig i stand til å kjøre bil. Det er trist at folk ikke tør å be om hjelp på grunn av redselen for samfunnets sanksjoner. Jeg stiller ofte spørsmålet: Hva kan vi som samfunn gjøre for å skape større trygghet for dem det gjelder, slik at de våger å oppsøke hjelp i tide? 

Illustrasjon fra Norske Hemmeligheter som viser to glass ved siden av hverandre og en sol som skinner

Hemmelighold

  • Ofte sier jeg til kjæresten min at jeg må jobbe overtid. Sannheten er at jeg må ha et par øl før jeg kommer hjem. Orker ikke å møte hverdagen hjemme med repetativt husarbeid uten en øl først.
  • Jeg drakk minst to glass hver dag hele denne korona-våren. Det er det ingen som vet.
  • Fredager og lørdager er best. Da drikker jeg vinen min åpenlyst i vinglass. De andre kveldene i uka drikker jeg fra kafekrus når mannen og ungene har lagt seg.
  • Mannen min drikker kule ølsorter fra lokale bryggeri når han er ute med kompiser. Hjemme har han sprit gjemt på utrolige steder.
  • Forloveden min er alkoholiker, men innser det ikke selv. Jeg tør ikke si det til noen.

De skjulte deler av livet

Tove Mathisen har notert seg at mange har hemmelige deler av livet de føler de må skjule. 

– Den ferske mammaen som savner fyllekulene og den «kule» sykepleieren har begge mye de trenger å holde skjult. Liknende ting ser vi ofte, at rus blir som en person man kan oppsøke med tanke på den hemmelige delen av livet. I rusen finner mammaen og sykepleieren anerkjennelse for denne delen av livet. Istedenfor å få trøst og forståelse hos en nær venn, finner en altså trøst i rusen. 

– Det slår meg at ingen av de som deler sine hemmeligheter her, ser ut til å ha vært innom et behandlingstilbud. Mange har gode grunner til å søke hjelp. Det er veldig synd at de ikke gjør det. 

Fagsjef hos Blå Kors klinikk Skien, Tove Mathisen

Skammen går igjen

– Jeg legger merke til at skammen går igjen i mange av hemmelighetene, og frykten for å bli avslørt. Vi ser hvor ofte rusen kommer inn som det eneste trygge og vennlige stedet å gå. En pasient sa det slik en gang: «Alkoholen holder alt den lover. Det er det ingen andre som gjør». Men rusen er en høyst svikefull venn, poengterer Tove Mathisen

Ønsker du hjelp?

Blå Kors har behandlingstilbud flere steder i landet innenfor alkohol, rus og spilleproblemer. Vi har også tilbud til pårørende.

Illustrasjon fra Norske Hemmeligheter av en blå figur som ser lei seg ut

Pårørende

  • Jeg har hatt selvmordstanker siden jeg var 11 år. Levde med rusmisbruk og vold hjemme.
  • Hver helg får jeg angstanfall fordi jeg gjenopplever festene mamma hadde da jeg var barn.
  • At pappa drikker i skjul og ikke vet at han har alkoholproblem, gjør vondt og skuffer… jeg vil ha pappa tilbake.
  • Mannen min har sluttet å ruse seg sier han. Men jeg finner stadig vekk ølbokser han har gjemt, både under setet i bilen og i sokkeskuffen…
  • Å være barnet til en forelder som er alkoholiker er å være andrevalget på livstid.

Krevende å leve med hemmeligheter knyttet til rus

– Det å ha en hemmelighet ligger jo tett opp til det å lyve, et krevende tema i nære relasjoner. Hvor mye kan den ene holde for seg selv? Hvor mye åpenhet tåler et forhold eller en relasjon? Når er våre hemmeligheter skadelige for andre? 

– For pårørende er det krevende å leve med hemmeligheter knyttet til rus. Noen forteller at de har en anelse som stadig blir avkreftet av den som ruser seg. Den lille tvilen som hele tiden ligger der og gnager, gjør noe med tilliten og fortroligheten i nære relasjoner. Når fortroligheten blir borte ødelegges relasjonen. 

Er du mellom 13 – 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer? 

Du er ikke alene. Hos oss kan du få råd, veiledning og terapi.

Pårørende føler seg dumme

Tove Mathisen forteller om pårørende som kan føle seg dumme når de har trodd på noen som i etterkant viser seg å holde store deler av sannheten for seg selv. 

– Om det er snakk om direkte løgn diskuterer vi mye i behandlingen. Noen lyver bevisst for å slippe sanksjoner, og noen holder noe av sannheten unna for å beskytte de pårørende. Andre igjen forteller at sannheten er alltid best, da vet de hva de skal forholde seg til, og kan begynne endringsprosjektet derfra. Hemmelighetene som er samlet her, beskriver dette komplekse bildet godt, synes jeg. 

Pårørende overtar skammen

Fagsjef Tove Mathiesen understreker at hemmeligheten hos den pårørende ofte er egne reaksjoner ved åpenbar rusing hos sine nærmeste: 

– De pårørende overtar litt av, og noen ganger hele, problemet og skammen. De legger det på sine egne skuldre å finne løsningen. Det er en tung bør å bære for pårørende over lang tid. Det er naturlig å ville beskytte sine nærmeste, og holde ting skjult, men skadelig når egne reaksjoner blir hemmelige og vonde å bære. De utvikler seg fort til egne problem. Dette ser vi mye hos pårørende som tar kontakt med oss for egne helseproblemer. 

Illustrasjon fra Norske Hemmeligheter av et par med et barn. Mannen holder den ene armen om skulderen på kvinnen. De smiler.

Rusfri

  • For et år siden var jeg avhengig av heroin, nå sitter jeg på universitetet nykter.
  • Jeg ruset meg gjennom studier, og i starten av arbeidslivet. Ingen vet det. Slutta først da jeg ble gravid med sønnen min, og har nå vært nykter i 3 år. Aldri mer.
  • Jeg stortrives som nybakt mamma, selv om jeg savner veldig mitt gamle liv og å drikke meg full alene.
  • Jeg har vært rusavhengig i 8 år, alkoholavhengig i 10 år. Midt oppi alt har jeg studert, jobbet og etablert meg i livet. Nå er jeg rusfri, og denne gangen skal jeg klare å holde det sånn.
  • Jeg kom meg til slutt ut av et usunt forhold der vi tok forskjellige typer narkotika hver dag i 3 år. Min nye kjæreste vet ikke om det, og vi har fått vårt første barn. Livet smiler endelig.

En stor glede

– Folk skal glede seg! Vi opplever ofte den gleden blant våre pasienter. Samtidig ser vi også en vegring mot å snakke om risikosituasjoner som kan føre en tilbake til rusavhengigheten. Vi behandlere kan oppleves som gledesdrepere når vi tar opp akkurat dette.

– Vi ser at det alltid er en fare i forbindelse med ethvert endringsprosjekt. Den det gjelder kan komme til å tenke at «jeg faller aldri tilbake i det gamle mønsteret». Her er det viktig å passe på, understreker fagsjef Tove Mathisen ved Blå Kors klinikk Skien

Les mer fakta om