Firebarnsfamilien hadde aldri vært på ferie: – betyr mye

Å skape gode minner sammen som en familie, kan være krevende for Omar og Guli å få til på egen hånd. Men så kom de over Blå Kors sine tilbud.

Med 2 av barna hardt rammet av autisme, hadde Omar og Guli Ismail aldri hatt verken økonomi eller overskudd til å ta med seg familien på ferie. Men så dukket det opp en mulighet de trodde var for god til å være sann.

Vi møter Omar og Guli hjemme i huset deres, i Drammen, sammen med deres fire barn Jonas, (4), Mustafa (7), Arina (9) og Zakaria (10). 

Mens Jonas og Arina leker fint for seg selv, følger foreldrene nøye med på de to andre.

Både Zakaria og Mustafa er nemlig diagnostisert med autisme, som krever mye oppfølging. Spesielt av Mustafa, som er hardest rammet av diagnosen. For mens Zakaria har litt språk og er noe mer selvstendig, er lillebroren helt avhengig av tilsyn.

– Det er veldig krevende. Vi må alltid ha et øye på Mustafa, og alltid sørge for at han ikke skader seg selv eller andre, sier mamma Guli.  

Hjelp barn og unge i sårbare livssituasjoner!

Kan ikke være alene

Da Mustafa ble født, virket alt normalt. Han både snakket og gikk, men da han ble 2 år, endret alt seg. Han sluttet å snakke og begynte å spise dårlig. Da han var 3 år fikk han, i likhet med sin storebror, påvist autisme.

Autisme kommer i mange former, og i større eller mindre alvorlighetsgrad. For lille Mustafa innebærer diagnosen at han trenger hjelp til de minste gjøremål. Og han kan heller ikke sove alene på natten. 

Men det mest utfordrende for alle parter, er at Mustafa ikke snakker. Det gjør det naturlig nok svært vanskelig for han å kommunisere, og fører ofte til veldig vanskelige og uforutsigbare situasjoner for familien. 

Da lille Mustafa ble født, var det ingen tegn på autisme. Endringene skjedde gradevis, og kom som et sjokk på foreldrene.

Som et resultat, kan ikke Guli være alene hjemme med barna mer enn et par timer av gangen. 

– Det blir rett og slett for mye for henne å håndtere alene. Må jeg ut en tur, kommer jeg tilbake så fort jeg kan, forteller ektemannen Omar.

Fikk hjerneblødning

Mens det for mange er mulig å få noe avlastning fra besteforeldre, søsken eller venner, er situasjonen for seksbarnsfamilien svært annerledes.

Omar og Guli kommer opprinnelig fra Irak, og har ingen nær familie i Norge. På grunn av livssituasjonen har de heller ikke hatt så mye tid til å pleie andre relasjoner. 

Storebror Zakaria (10) er også autistisk, men er mer selvstendig enn Mustafa. Her med lillebror Jonas (4).

Det andre foreldre tar for gitt, som å kunne gå seg en tur, trene, være med venner eller tilbringe litt alenetid som mann og kone, er for Omar og Guli nærmest umulig.

– Vi elsker jo barna våre. Men det å være så låst som vi er, er svært krevende, forteller Omar.

Både Omar og Guli beskriver en hverdag preget av lite søvn, stress og mange bekymringer. I tillegg sliter begge med helsa, noe som gjør situasjonen ekstra utfordrende. 

Et altfor høyt blodtrykk resulterte blant annet i at Guli ble hastet til sykehus i jula. Der fikk hun konstatert hjerneblødning, som fortsatt preger helsen hennes den dag i dag.

– Men vi prøver å hjelpe og støtte hverandre så godt vi kan. Og finne glede i de små øyeblikkene, sier Omar.

Omar og Guli som ser på hverandre og smiler
Livet har bydd på mange utfordringer for Omar og Guli, men de holder fortsatt sammen og støtter hverandre så godt de kan.

Feriedrømmen som ble til virkelighet

Når livet byr på utfordringer, er det ekstra viktig å finne små pusterom. Men etter 12 år i Norge, hadde familien i fjor sommer fortsatt ikke vært på en eneste ferie sammen. Ikke hadde de råd til å dra, og hadde de hatt råd, hadde de ikke hatt overskudd. 

Men så ble de tipset om ferietilbudene til Blå Kors. Et tilbud de nesten trodde var for godt til å være sant.  

– For første gang kunne barna våre fortelle de andre elevene i klassen at de hadde planer for sommerferien. Og de hadde også mye å fortelle da skolen begynte. 

Guli

Feriene tilbys til familier som sliter med dårlig økonomi, har rusavhengighet, psykiske vansker, eller andre utfordringer.

Gratis ferietilbud for barnefamilier

Ikke bare er feriene gratis for familiene, men den blir også tilrettelagt etter familiens behov, noe som gjør det mulig for både barn og foreldre å senke skuldrene.

For seksbarnsfamilien innebar innvilgelsen av søknaden en hel uke i idylliske Kristiansand på Sørlandet i fjor sommer.

Ferieturen gikk over all forventning og barna storkoste seg, forteller Omar og Guli. Her fra dyreparken i Kristiansand.

Her fikk de endelig mulighet til å skape gode familieminner, lade opp og samle energi. 

– For første gang kunne barna våre fortelle de andre elevene i klassen at de hadde planer for sommerferien. Og de hadde også mye å fortelle da skolen begynte, forteller Guli.

Må avvise rekordmange

Portrettbilde av virksomhetsleder Synnøve Roland i Blå Kors ferier.
Virksomhetsleder Synnøve Roland håper de kan gi enda flere familier et ferietilbud i årene som kommer.

Hvert år søker flere hundre familier på ferietilbud i regi av Blå Kors ferier. Men bare 1 av 5 får tilbud. Behovet for ferietilbud er med andre ord langt større enn det Blå Kors er i stand til å imøtekomme.

– Å avvise søknader er hjerteskjærende.  Mange av våre gjester står i veldig krevende hverdager, og det å kunne legge hverdagen hjemme, og reise på ferie sammen som familie, betyr enormt mye. Som en mamma sa så godt en gang: «minnene varer livet ut!», sier virksomhetsleder Synnøve Roland i Blå Kors ferier.

Vi prøver å hjelpe og støtte hverandre så godt vi kan. Og finne glede i de små øyeblikkene.

Omar

For å kunne utvide tilbudet og tilby flere barnefamilier, er Blå Kors helt avhengig av gaver og støtte fra private og næringsliv, forteller hun.

– Støtten vi får, betyr enormt mye, og er et viktig bidrag i feriearbeidet vårt!

Seksbarnsfamilien får god hjelp fra Blå Kors. Her på besøk hos Blå Kors barnas stasjon Drammen, hvor de denne gangen fikk med seg en del leker til sine fire barn.

– Betyr mye

Under uken fikk de blant annet besøke dyreparken, som var feriens høydepunkt. I tillegg ble det turer til lekepark, svømmehall og andre morsomme aktiviteter.

– De hadde laget et helt supert opplegg og vi følte oss veldig godt ivaretatt. Barna koste seg så mye, og når barna er glade, er vi glade, forteller Guli.  

Gi gode ferieminner til sårbare familier

I tillegg til tur med Blå Kors ferier, har familien også fått hjelp fra Blå Kors barnas stasjon. Både i form av økonomisk bistand, men også ulike aktivitetstilbud i ukedager, helger og ferier som skal gjøre det lettere for dem å tilbringe kvalitetstid sammen.

– Det betyr mye for barna, og for oss, sier Omar.