Mímir Kristjánsson tok en hvit måned

header

– Jeg fikk raskt mer overskudd og bedre humør

Har du vurdert en hvit måned i januar? Mímir Kristjánsson hadde 42 alkoholfrie dager etter valget, og han er ikke i tvil om at det var bra både for kropp og sjel.

Valgkampen er en travel og slitsom tid. Det er også en tid da man som politiker kan ende opp med å drikke alkohol veldig ofte.

Under valgkampen er det egentlig sjokkerende mange anledninger da man blir tilbudt øl.

Mímir Kristjánsson

– Vi reiser rundt og treffer folk i det ganske land, deltar på pubdebatter og stemningen skal liksom holdes oppe, sier Rødt-politiker og stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson.

Fikk skikkelig hvile

Dette var bakgrunnen for at han bestemte seg for å ta en hvit måned etter valget.

– Man blir veldig sliten etter en valgkamp, og jeg kjente at jeg trengte å få tilbake overskuddet og få gjort litt av det jeg måtte utsette under valgkampen, sier han.

Han forteller at han også kunne merke at den fysiske formen ble dårligere i månedene før valget. Det ble mye gatekjøkkenmat på farten, lite trening og sene kvelder.

– Det var helt klart behov for å lade batteriet skikkelig en periode, og dette gjør man best uten alkohol. Da får du hvilt skikkelig og kommer litt ovenpå igjen, sier han.

Det er ikke første gang Mímir har tatt en hvit måned, men tidligere har han som regel gjort det i januar.

Lett å gjennomføre

Denne gangen startet prosjektet 15. september, og en måned ble til slutt til 42 dager.

– Etter en måned kom en helg med barna, og så hadde jeg en frist å overholde. Det gjorde at jeg klarte å dra det enda litt lenger, og jeg synes det var en positiv erfaring det også, sier han.

De første dagene var ifølge Mímir de verste. Han sammenligner det med å begynne å vaske i et hus der det er skikkelig møkkete. Når man først setter i gang, merker man hvor mye man har latt fare.

– Men etter et par dager gikk alt greiere. Da sov jeg bedre og fikk mer overskudd. I tillegg steg formen, jeg gikk ned i vekt og merket godt at jeg ble i bedre humør, sier han.

Tips fra Mímir:

  • Ha tro på deg selv.
  • Fortell andre at du skal ta en hvit måned. Da er det lettere å gjennomføre.
  • Bruk mer tid på noe du ikke rekker i hverdagen.
  • Planlegg noe hyggelig eller gøy mens du gjennomfører din hvite måned.

Gir mersmak

Hvit måned har for Mímir vært en nesten utelukkende god opplevelse, og det gir mersmak.

– Det har egentlig ikke vært noe negativt med det, men det er klart at det er en grunn til at folk går ut og fester. De som liker det, synes det er gøy, og jeg er en av dem, sier han.

Han mener det derfor er naturlig at man vil savne denne delen av det sosiale livet etter en stund.

– Jeg er med på sosiale ting også når jeg ikke drikker, men det blir mindre enn ellers. Det er for eksempel fullt mulig å gå ut og spise middag med venner uten å drikke alkohol, men man blir liksom ikke sittende på en pub til klokka tre om natta, sier han.

Han anbefaler derfor å finne på andre kjekke ting å drive med. Kanskje noe du ikke føler du får gjort nok av ellers, som å trene, lese bøker eller gå turer.

– Du vil helt sikkert merke at du får bedre tid når du tar en hvit måned, slår han fast.

Som å gå på diett

– Jeg opplever at det er stor aksept for å ta en hvit måned. Det ligger jo i sakens natur at man er glad i å drikke hvis man tenker at man bør ta en hvit måned, og ofte har man jo dette til felles med gode venner, sier han.

Han forteller at det hender han blir invitert til sammenkomster han tenker blir stress eller mindre gøy i en hvit periode, men han opplever aldri mas fra andre om at han skal ta et glass likevel.

– Det er ikke noe skamfullt ved å ha en hvit måned. Jeg tenker at det blir litt som å gå på en diett eller begynne å trene. Jeg har til gode å møte noen som ikke synes dette er en akseptabel unnskyldning for ikke å drikke, sier han.

Mímir opplever at det ofte er andre som drikker til vanlig som har størst forståelse for at dette er noe kroppen kan trenge.

– De har sto respekt for at man har behov for en pause, for de vet jo at det kan gå over stokk og stein iblant, sier han og ler.

Fortell det til andre

For å møte denne forståelsen, tror Mímir det er smart å være åpen om at du tar en hvit måned.

– Fortell det til kjæresten, venner og andre rundt deg. Da binder du deg selv litt til masten og forplikter deg. Er du den eneste som vet det, er det mye lettere å tenke at en dag med drikking ikke er så farlig, sier han.

Selv trakk han den enda litt lenger og fortalte det på Facebook.

– På den måten ble det flauere for meg å måtte gi tapt, sier han. 

Et annet råd er ikke ta alle forsettene på en gang.

– Ofte kommer hvit måned samtidig som du bestemmer deg for å trene mer og spise sunnere, men ikke tenk at du skal fikse alt på en gang. Kanskje du skal unne deg litt ekstra godteri mens du holder deg unna alkohol, sier han.

For få alkoholfrie arenaer

Selv om Mímir er glad i en fest, synes han det er rart og litt trist at det blir stadig færre alkoholfrie arenaer i samfunnet.

– Det er ikke mange år siden det var utenkelig å få servert alkohol de første ti timene av 17.mai, men i dag vurderer utestedene å åpne ølsalget tidligere denne dagen. Det serveres stadig oftere alkohol i sammenhenger som ikke nødvendigvis burde handle om drikking, sier han.

Han syns det er urovekkende at man kan føle at man må drikke for å kunne henge med på alt som skjer. I politikken har de pubdebatter og pubmøter, og selv om Mimir synes dette er gøy, mener han vi bør stoppe opp og tenke om dette er smart å ha så få alkoholfrie arenaer.

– Nå får man til og med servert alkohol på kino og idrettsarenaer. Dette kombinert med den tradisjonelle norske drikkekulturen, der folk ikke stopper før de går i dørken, er nok ikke så smart, sier han.

Klar for en ny hvit måned

Januar er kanskje den måneden flest vurderer å ta en hvit måned. Ifølge organisasjonen Av-og-til sier en av fire nordmenn at de har vurdert å gjennomføre en hvit måned, og blant unge voksne svarer to av fire det samme.

Mímir er ikke i tvil om at han kan anbefale en alkoholfri måned til andre. Selv er han klar for en ny runde på nyåret, men denne gangen blir det 29 dager på grunn av en planlagt reise.

– Det er bare å sette i gang og gjennomføre. Ikke tenk at du må vente til det passer, for det er veldig vanskelig å finne en måned det ikke skjer noe. Da er det viktig å huske at dette gjør godt for deg, og at du ganske sikkert vil møte forståelse fra dem rundt deg, avslutter han.

Her er fem grunner til å ta en hvit måned:

  1. Du blir i bedre humør.
  2.  Du får mer overskudd og vil merke at du får gjort mer.
  3. Den fysiske formen blir raskt merkbart bedre.
  4. Du sparer penger. Pengene du sparer kan du bruke på noe annet gøy.
  5. Du får bevise for deg selv at du klarer det og at ikke alt blir elendighet selv om du ikke drikker alkohol.