Dette gjør hvit måned med kroppen din

Etter en lang juletid, med både julebord og andre festligheter, henger stadig flere seg på trenden med å ta en såkalt «hvit måned» og dropper alkoholinntaket i januar.

En undersøkelse, utført av IPSOS på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, viser at så mange som hver 4. nordmann har vurdert å ta en hvit måned, og det er det mange gode grunner til.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn ofte drikker mer i høytidene enn de ville gjort ellers, og jula er intet unntak. Desember er den måneden hvor det selges mest alkohol i Norge. Etter flere uker med mye alkohol kan det derfor være godt for kroppen å ta seg en aldri så liten «ferie». Forskning viser nemlig at det å ta en pause, kan gi store helsegevinster. 

Store helsefordeler

Avstår du fra å drikke alkohol over en periode, vil du kunne merke en hel del positive helsemessige endringer på kroppen. Redusert forbruk over tid kan føre til:

  • bedret immunforsvar
  • mindre risiko for leversykdom, hjertesykdom, hjerneskade og kreft
  • vektreduksjon
  • bedre hukommelse og konsentrasjon
  • bedre blodtrykk
  • bedre søvn
  • finere hud
  • generelt mer glede i hverdagen
  • mindre alkoholkonsum på lang sikt

Alkohol fungerer som et slags giftstoff på kroppen, og kan ha mange helsenegative effekter. Ifølge en undersøkelse utført i 195 land, sto alkoholbruk for den 7. viktigste risikofaktoren for tidlig død og sykdom. Helserisikoen øker ettersom hvor mye du drikker, hvor ofte du drikker og hvor genetisk sårbar du er for visse typer sykdommer.

Bedre immunforsvar

Når du drikker alkohol, blir kroppen ekstra sårbar for sykdom. Dette fordi alkohol reduserer evnen de hvite blodcellene i kroppen har til å bekjempe infeksjoner. Når man ikke drikker, er man med andre ord bedre rustet dersom du blir utsatt for bakterier og virus.

Mindre risiko for sykdommer

Alkohol øker blant annet risikoen for en rekke krefttyper, inkludert brystkreft, leverkreft og tykktarm/endetarmskreft. Dette fordi det dannes kreftfremkallende stoffer når alkohol brytes ned i kroppen, noe som kan skade både cellene og genmaterialet ditt og dermed øker risikoen for denne type sykdom. 

Bedre blodtrykk

Dersom du sliter med høyt blodtrykk, kan det også være en god idé å redusere alkoholforbruket. Verdens Helseorganisasjon anslår at 1 av 7 dødsfall relatert til alkoholdødelighet skyldes alkoholens påvirkning på blodtrykket, som kan føre til hjerte-og karsykdommer som hjerneslag og hjerteinfarkt.

Vektreduksjon

Alkoholholdig drikke inneholder som regel en hel del kalorier, men gir ingen næring. 1 glass vin for eksempel inneholder rundt 100 kalorier. Kutter man ut alkoholen vil man på sikt kunne gå ned i vekt, avhengig av hvor mye man normalt drikker.

Mer energi

Har du drukket mye dagen før, har du kanskje kjent deg både sliten og trøtt dagen derpå? Dette er fordi alkohol fører til redusert energitilgjengelighet og dehydrering, noe som påvirker energinivået ditt negativt. Å kutte ut alkohol vil derfor kunne gi deg mer energi til å prioritere ting som er positive for deg, som for eksempel trening.

Mer glede

Ettersom alkohol virker dempende på hjernen, kan den få innvirkning på humøret ditt og gjøre deg mindre glad, dersom du drikker jevnlig over tid. Derfor kan en pause fra alkoholen kunne gi deg mer glede i hverdagen på lengre sikt.  

Bedre søvn

Alkohol gjør kanskje at du sovner raskere på kvelden, men kvaliteten på søvnen blir derimot dårligere. Mens du sover, bearbeider nemlig kroppen din alkoholen, noe som fører til mer urolig søvn med mange oppvåkninger. 

Finere hud

Alkohol virker dehydrerende på huden din, og kan gjøre den både tørr og mer rynkete. Alkohol gjør også at blodet strømmer raskere ved hudens overflate, og kan føre til at huden din blir rød og irritert. 

Bedre hukommelse

Fordi alkohol virker dempende på sentralnervesystemet ditt, kan den hindre signalstoffet som er viktig for å danne hukommelsesspor i hjernen i å nå frem. Jo mer du drikker, jo verre blir det.

Det er derfor noen får såkalte «blackouts» under en lang natt med mye alkohol. Og er man svært beruset, kan man i verste fall risikere at alkoholen forårsaker endringer i hukommelsen som kan vare over flere måneder. Men en avholdsperiode har derimot vist seg å bidra til å få hukommelsen tilbake igjen. 

Hva skjer med kroppen når du inntar alkohol?

Alkohol har både akutte og mer kroniske effekter på kroppen. På kort sikt er den største helsegevinsten man kan få ved å kutte alkohol, at risikoen for alkoholrelaterte skader som følge av ulykker eller vold, forsvinner.

Når du drikker, øker nemlig risikoen for:

  • Alle typer ulykker.
  • Sex man angrer på.
  • Ta bilder og bli fotografert med uønsket deling av bildene i sosiale medier.
  • Blackouts som kan skje ved inntak av for mye alkohol.

Grunnen til dette er at alkohol fungerer som en demper på sentralnervesystemet ditt. Det gjør blant annet at både koordinasjonsevnen og den kritiske sansen din svekkes. 

Alkohol er det mest utbredte rusmiddelet i samfunnet vårt, men hvordan vet du om du drikker for mye?

Hvit måned kan øke bevissthet rundt eget alkoholforbruk

Selv om det å avstå fra alkohol én måned, kan ha positive innvirkninger på helsen din, er det er ingen hemmelighet at det å fortsette med et redusert alkoholforbruk også etter at januar er over, vil gi de største positive effektene på lang sikt.

Forskning har vist at de som gjennomførte hvit måned ofte fortsetter med et redusert alkoholforbruk, også etter at måneden var over. Ifølge en studie drakk 9 av 10 generelt mindre enn det de gjorde før. Også deltakerne som ikke klarte å gjennomføre hele måneden, fortsatte med et redusert alkoholforbruk etter at måneden var over, viser studien.  

Ikke bare blir du mer bevisst på eget alkoholforbruk, men mange blir nok også overrasket over de positive effektene en pause fra alkohol kan ha på kroppen. Den hvite måneden er derfor en god anledning til å stoppe opp og reflektere over hvorfor man drikker som man gjør, og om nødvendig redusere forbruket sitt.

Sliter du med rus? Blå Kors har behandlingstilbud flere steder i landet.

Alkohol og sosiale settinger

Alkohol kan også virke som en smører i sosiale settinger, så det å kutte alkoholen kan være en fin måte å «øve» seg på og kjenne at det faktisk fint går an å ikke drikke når man er sammen med andre.

I tillegg kan en hvit måned være svært godt for lommeboken. I 2020 kjøpte hver og en av oss i gjennomsnitt alkohol tilsvarende 80 flasker vin. Kjøper man en av de billigste flaskene med vin som koster rundt en 100-lapp, sparer man hele 8000 kroner i året. 

.st0{fill:#4F2C49;}
Blå Kors jobber hver dag med å hjelpe mennesker som sliter med rus og avhengighet. Du kan hjelpe oss å hjelpe flere!
Å kutte alkoholen kan spare deg for mange penger i året. Illustrasjonsbilde: Unsplash

Når kan man forvente en effekt?

Når man kan forvente å begynne å se virkningene av hvit måned på kroppen, varierer fra person til person, og kommer an på hvor mye og hvor lenge en har drukket.

Men det er ingen hemmelighet at de som drikker mest, også vil ha mest igjen for å kutte ned på alkoholen. For de som drikker mest, er jo naturligvis mer utsatt for ulike typer negative helseeffekter.

Også de som generelt sliter med dårlig helse, vil kunne nyte svært godt av å kutte ned på alkoholforbruket. 

Den umiddelbare risikoen man utsetter seg selv for når man drikker, vil forsvinne umiddelbart dersom man slutter å drikke. Det samme gjør risikoen for bakrus, som ofte innebærer tretthet, kvalme og hodepine. 

Men de mer kroniske virkningene av å avstå fra alkohol vil ta lenger tid, fra noen dager til noen uker.

Søvn for eksempel, kan bedres raskt, mens endringer i hjernen og alvorligere helseplager som følge av langvarig høyt alkoholforbruk, tar gjerne lengre tid å reparere.

Tankevekker

Drikker man jevnlig og har hatt et gradvis økende forbruk, vil man kunne få seg en overraskelse dersom man begynner å kjenne på alkoholabstinenser eller synes det er veldig vanskelig å la være å drikke. Gjør man det, kan det være et faresignal.

Vi vet at rundt 1 av 10 mennesker vil få et problem med alkohol i løpet av livet. Mange klarer å redusere bruken eller slutte på egenhånd, mens andre vil trenge profesjonell hjelp.

Sliter du eller noen du kjenner med alkohol? Vi har behandlingstilbud flere steder i landet.

For å få behandling trenger du en henvisning fra fastlegen. All behandling hos oss er gratis med unntak av ordinær egenandel hos poliklinikkene. For mer informasjon, klikk deg inn på de ulike behandlingstilbudene nedenfor.