Blir du med på NoLo-trenden?

En mor på tur i skogen med sine tre barn. De smiler og koser seg sammen. Barna har på seg nisseluer og vinterklær.

Desember er den måneden hvor det selges mest alkohol i Norge. Dette påvirker mange barn og unge. La oss bidra til alternativer som gjør julen til en trygg og inkluderende feiring for alle.

Mange unge voksne og unge foreldre har de siste årene hengt seg på “NoLo-trenden”. Trenden handler om å drikke alkoholfritt, eller alkohol med lav alkoholprosent. Blir du med? 

Barns opplevelse av alkohol 

Mange barn og unge gruer seg til jul på grunn av et for stort alkoholforbruk i familien. Barna merker forandringer knyttet til alkohol lenge før vi selv gjør det, og det som er greit for oss, er ikke alltid like greit for dem. De voksne trenger ikke å være synlig beruset for at barna opplever situasjonen som utrygg. Det trenger heller ikke å skje noe dramatisk. 

En undersøkelse fra Blå Kors viser at 1 av 7 barn og unge mellom 8 og 19 år har opplevd det ubehagelig når en eller flere av deres foreldre har drukket alkohol. Samtidig sier 1 av 5 at de ønsker at deres foreldre skal drikke mindre alkohol.

Kilder: Ipsos rapport Barn og Ungdom 2022 og Ipsos rapport foreldreundersøkelse 2022

Barn trenger forutsigbare omsorgspersoner rundt seg, og små endring av atferd er nok til at de kan føle seg utrygge. Dette kan for eksempel være endring i grenser, vaner, uttrykk, språk og handling. Det vi voksne selv ser på som uskyldig, oppleves ikke alltid like uskyldig for barna.  

Snakk om rammer for alkoholbruk i juletiden og velg alternative drikkevarer 

Kilder: Ipsos rapport Barn og Ungdom 2022 og Ipsos rapport foreldreundersøkelse 2022

I tillegg til å være bevisste på egne alkoholvaner, bør vi snakke med de voksne og barna om forventninger og rammer rundt alkohol i julen. De som ikke ønsker å drikke skal også slippe å måtte forsvare seg.

Foresatte er barnas viktigste rollemodeller og har stor innflytelse på barnas alkoholvaner senere i livet. Det betyr at vi har en unik mulighet til å veilede barna i riktig retning. Så hva med å velge noen alkoholfrie alternativer i jula? Vinmonopolet har økt salget av alkoholfrie drikkevarer med hele 20% de siste par årene. NoLo-trenden, som handler om å velge alkoholfritt eller drikke med lite alkohol, kan bidra til å forklare dette.

La oss sørge for at alle barn og unge får en trygg og hyggelig julefeiring, og minne oss på at julen er til for hverandre. 

Fem råd til voksne om alkoholbruk i juletiden

  1. Avklar forventninger til alkoholbruk sammen med andre voksne, der barn er til stede. 
  2. Vær bevisst på hvordan dine alkoholvaner kan påvirke deg og dine nærmeste i julen. 
  3. Vær til stede for de som kan trenge din omsorg, og be om hjelp hvis stressnivået blir for høyt. 
  4. Vis både barn og voksne nær deg at julen handler om de hyggelige opplevelsene dere deler sammen.  
  5. Server alltid også alkoholfrie drikker som den største selvfølgelighet.
header