Tweens i menigheten

Kirker og kristne organisasjoner har en viktig rolle som formidlere til barn og unge. Verdiene og troen som formidles til barna i tweens-årene kan være avgjørende for viktige valg barna tar i ungdomstiden.

Velg selv: om dilemma, gruppepress, og rus

Denne filmsnutten på 2,5 minutter fungerer godt som en samtalestarter for å ta opp ulike tema som angår barn i tweens-alder, 9-13 år.

Det kan ha god forebyggende effekt å snakke om gruppepress, dilemma og rus før ungdomstiden.

Filmen og samtaleoppleggene er utviklet i samarbeid med KFUK-KFUM, Kirkerådet for Den norske kirke, IKO, og Kirkelig Ressurssenter mot vold og overgrep.

Eventyrlandet: om sosiale medier, spill og nettvett

Filmen «Eventyrlandet» er et godt utgangspunkt for samtaler mellom barn og voksne om nettvett og spill.

Filmen på 2 minutter og er utviklet i samarbeid mellom Blå Kors, Barnevakten og SnakkOmMobbing.no

Gaming – til begeistring og bekymring

Dataspill er en lidenskap for mange barn og ungdom. Men for mange kan det også bli for mye av det gode, og i mange familier er gaming og skjermbruk en kilde til konflikt. Ved å ta opp denne tematikken med barn og foreldre kan man bidra til å forebygge problematisk spilling og familiekonflikt.

0.46: Fordeler 2.34: Regler 4.40: Begrensninger 6.42: Mobiltelefon 8.08: Spill vs virkelighet 09:08 Pengebruk

Blå Kors tilbyr veiledning og behandling til familier og unge hvor spilling har blitt et problem. Se våre tips og råd.

Faglig påfyll: Hvordan lykkes med tweensarbeid?

Hvem er tweens og hvordan møter vi dem i trosopplæringen? Hvordan forkynne til tweens? Og hva må til for at tweens-arbeidet blir vellykka? Nedenfor finner du glimt fra konferansen Perler for tweens, som gikk av stabelen høsten 2017.

Ingeborg Ørjasæter, tidligre prosjektleder i Blå Kors, er familieterapeut og har lang erfaring med å veilede barn i tweens alder. Hør historier fra hennes arbeid, og få innsikt i tema som er viktig for å kunne jobbe med tweens barna på best mulig måte, som relasjoner, selvfølelse og seksualitet.

0.00: Introduksjon – om å være en ene 4.26: Hvem er tweens? 13.36: Relasjoner til foreldre 16.40: Kjønn, seksualitet og porno 24.20: Selvfølelse og selvtillit 27:32: Relasjoner og venner

Vil du høre mer fra konferansen? Du kan også se:

  • Linn Sæbø Rystad, stipendiat ved MF, presentere forskning på Tweens og forkynnelse. Her får du høre om viktigheten av mat og fire spørsmål man bør stille seg før man forkynner for tweens.
  • Føbe Elise Edvardsen, pastor i Filadelfiakirken Sarpsborg, gir gode råd for å bygge et godt miljø for tweens. Nøkkelord er trygghet, relasjon, tid og dialog.

Kurs med frivillige og ansatte

Vil du starte eller videreutvikle arbeid med tweens i din menighet eller organisasjon? Bestill boken Fokus: Tweens og få gode eksempler fra tweens-arbeid i praksis. Du kan søke om økonomisk tilskudd fra K-stud til å gjennomføre et kurs med frivillige eller ansatte med utgangspunkt i boken.

Boken tar blant annet opp tema om tweens og:

  • sårbarhet
  • åndelighet
  • mediebruk
  • trosopplæring

Forskningsrapport om formidling til tweens

Over halvparten av de som driver tweens-arbeid i kirkelig sammenheng vegrer seg for å ta opp rus og seksualitet, selv om de vet at mange av barna selv ønsker formidling om disse temaene. Dette var ett av funnene i forskningsrapporten Bra nok som du er. Formidling til tweens i kirker og kristne organisasjoner.

Rapporten ble utarbeidet i 2018 KIFO Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, i samarbeid med Blå Kors, og gir innsikt i hvilke tema som formidles til barn i 9-13 års alder, med særskilt blikk for nettvett, rus og seksualitet.

Vi tilbyr veiledning

Ønsker du å ta i bruk et av våre opplegg, eller har du spørsmål om forebyggende arbeid med tweens generelt, ta kontakt med oss!