For mange er alkohol forbundet med sosial hygge, fri og avkopling. Derfor drikker vi ofte mer i ferier, og noen drikker hver dag. Selv om dette stort sett er forbundet med avslapning og glede for foreldrene, vil barna kunne oppleve det utrygt.
Alkoholvaner påvirker barn
Barn er sensitive for endringer, og de merker forandringer knyttet til alkohol lenge før vi selv gjør det. Det som er greit for oss, er ikke alltid greit for dem. Barna blir også ekstra sårbare hvis de er på nye steder og borte fra sine ellers trygge rammer, slik vi ofte er på ferier.
Alkohol er med på å sløve vårt foreldreinstinkt og gjør oss mindre vare for barnas følelser og sinnsstemning. Dette skjer selv om vi ikke er beruset. Vår mentale tilstedeværelse, tilgjengelighet, rutiner, måten å kommunisere på og grensesetting endres. Det skaper uforutsigbarhet og utrygghet hos barna.
Vi har stor innflytelse på barna
Våre alkoholvaner påvirker også våre nærmeste senere i livet. Drikkemønsteret barn får som voksne, minner ofte om foreldrenes drikkevaner da de vokste opp. Vi har derfor stor innflytelse på barna i oppveksten, og er den viktigste påvirkningsfaktoren når det gjelder alkohol. Her har vi en unik mulighet til å dytte barna våre i riktig retning.
Vil du hjelpe?
Blå Kors har en rekke tilbud for barn, unge og barnefamilier som strever. Med din støtte kan vi hjelpe flere!
En trygg og hyggelig sommerferie
Endringer i foreldres oppførsel er både utrygt og skremmende. Vi bør derfor begrense betydelig forbruk med barn til stede, og sørge for å skåne dem fra eventuelt andre voksne som blir beruset. La oss være bevisste på barnas opplevelse av for mye alkoholinntak og sørge for at sommerferien blir en trygg, avslappende og hyggelig opplevelse, også for barna. Vi er barnas forbilder, og kan lære dem at det går an å kose seg og slappe av også uten alkohol.