Er du bevisst dine alkoholvaner i ferien?

Familie koser seg med drikke ute i hagen på sommeren.

For mange er alkohol forbundet med sosial hygge, fri og avkopling. Derfor drikker vi ofte mer i ferier, og noen drikker hver dag. Selv om dette stort sett er forbundet med avslapning og glede for foreldrene, vil barna kunne oppleve det utrygt.

.st0{fill:#4F2C49;}
Er du mellom 13 og 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer? Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.

Alkoholvaner påvirker barn

Barn er sensitive for endringer, og de merker forandringer knyttet til alkohol lenge før vi selv gjør det. Det som er greit for oss, er ikke alltid greit for dem. Barna blir også ekstra sårbare hvis de er på nye steder og borte fra sine ellers trygge rammer, slik vi ofte er på ferier.

Bevisste foreldre – En trygg oppvekst spilleliste

Alkohol er med på å sløve vårt foreldreinstinkt og gjør oss mindre vare for barnas følelser og sinnsstemning. Dette skjer selv om vi ikke er beruset. Vår mentale tilstedeværelse, tilgjengelighet, rutiner, måten å kommunisere på og grensesetting endres. Det skaper uforutsigbarhet og utrygghet hos barna.

Barn spiller brettspill med voksen uten alkohol. Dette er en hyggelig aktivitet barn kan oppleve uten alkohol tilstede.
Barn og voksne kan ha det gøy sammen uten alkohol

Vi har stor innflytelse på barna

Våre alkoholvaner påvirker også våre nærmeste senere i livet. Drikkemønsteret barn får som voksne, minner ofte om foreldrenes drikkevaner da de vokste opp. Vi har derfor stor innflytelse på barna i oppveksten, og er den viktigste påvirkningsfaktoren når det gjelder alkohol. Her har vi en unik mulighet til å dytte barna våre i riktig retning.

Vil du hjelpe?
Blå Kors har en rekke tilbud for barn, unge og barnefamilier som strever. Med din støtte kan vi hjelpe flere!

ikon som viser samhandling

En trygg og hyggelig sommerferie

Endringer i foreldres oppførsel er både utrygt og skremmende. Vi bør derfor begrense betydelig forbruk med barn til stede, og sørge for å skåne dem fra eventuelt andre voksne som blir beruset. La oss være bevisste på barnas opplevelse av for mye alkoholinntak og sørge for at sommerferien blir en trygg, avslappende og hyggelig opplevelse, også for barna. Vi er barnas forbilder, og kan lære dem at det går an å kose seg og slappe av også uten alkohol.

En liten jente står på kjøkkenet med et alvorlig blikk mens hun prøver å rydde ølboksene som flyter på kjøkkenbenken.
Barn som er pårørende
header