Tweens

Kirker og kristne organisasjoner har en viktig rolle som formidlere til barn og unge. Verdiene og troen som formidles til barna i tweens-årene kan være avgjørende for viktige valg barna tar i ungdomstiden. Her finner du konkrete ressurser og faglig påfyll.

Velg Selv – en film om gruppepress

Hjelp barn til å bli trygge på seg selv og ta gode valg. Denne filmsnutten på 2,5 minutter fungerer godt som en samtalestarter for å ta opp tema som angår barn i tweens-alderen, inkludert grenser, rusmidler og mobbing.

Skal din menighet ha Lys Våken eller annet arrangement for 11-åringer? Her finner du en tilpasset versjon av Velg selv samtaleopplegget med bibelfortelleringer og refleksjonsspørsmål: Lys våken for hverandre (bokmål) / Lys våken (nynorsk).

Derfor er det viktig å gjøre tweens trygge på seg selv

Tweens står for «in between», mellom det å være barn og ungdom. Det betyr at barna er i ferd med å bevege seg fra lekens til tenåringens verden med alle de følelser, dilemmaer og problemstillinger det innebærer.

Kropp og utseende blir stadig viktigere, forelskelser, gruppetilhørighet og vennskap aktualiseres i enda større grad. Sosiale medier og gaming tar større plass i barnas liv. Videre i tenårene blir de fleste eksponert for alkohol og andre rusmidler.

Da er det avgjørende å være forberedt på å motstå press og rustet til å ta gode valg. Å forstå og sette ord på egne og andres følelser kan også styrke barnas evne til å håndtere krevende situasjoner på en sunn og hensiktsmessig måte.

Flere ressurser for tweens:

Faglig påfyll: Hvordan lykkes med tweensarbeid?

Hvem er tweens og hvordan møter vi dem i trosopplæringen? Hvordan forkynne til denne gruppa? Og hva må til for at tweens-arbeidet blir vellykka? Nedenfor finner du glimt fra konferansen Perler for tweens.

Ingeborg Ørjasæter, tidligere prosjektleder i Blå Kors, er familieterapeut og har lang erfaring med å veilede barn. Ispedd historier fra virkeligheten, forteller hun om tweens barn og relasjoner til foreldre og venner, selvfølelse og seksualitet.

0.00: Introduksjon – om å være en ene 4.26: Hvem er tweens? 13.36: Relasjoner til foreldre 16.40: Kjønn, seksualitet og porno 24.20: Selvfølelse og selvtillit 27:32: Relasjoner og venner

Vil du høre mer fra konferansen? Du kan også se:

  • Linn Sæbø Rystad, stipendiat ved MF, presentere forskning på Tweens og forkynnelse. Her får du høre om viktigheten av mat og fire spørsmål man bør stille seg før man forkynner for tweens.
  • Føbe Elise Edvardsen, pastor i Filadelfiakirken Sarpsborg, gir gode råd for å bygge et godt miljø for tweens. Nøkkelord er trygghet, relasjon, tid og dialog.

Kurs med frivillige og ansatte

Vil du starte eller videreutvikle arbeid med tweens i din menighet eller organisasjon? Bestill boken Fokus: Tweens fra IKO og få gode eksempler fra tweens-arbeid i praksis og kunnskap, tips og råd om hvordan lykkes med tweens-arbeidet.

Du kan søke om økonomisk tilskudd fra K-stud til å gjennomføre et kurs med frivillige eller ansatte med utgangspunkt i boken.

Forskningsrapport om formidling til tweens

Hva kjennetegner kristent tweens-arbeid? Over halvparten av de som driver tweens-arbeid i kirkelig sammenheng lar være å ta opp rusmidler nettvett og kropp, selv om de vet at mange av barna selv ønsker formidling om disse temaene. Dette var ett av funnene i forskningsrapporten Bra nok som du er. Formidling til tweens i kirker og kristne organisasjoner.

Rapporten ble utarbeidet i 2018 KIFO Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, i samarbeid med Blå Kors.

Vi tilbyr veiledning

Ønsker du å ta i bruk et av våre opplegg, eller har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss!

Janne Dale Hauger

Rådgiver Forebygging
+4740514194

Relaterte ressurser