Hvordan snakke med ungdom om alkohol?

Forskning viser at tenåringen drikker mindre og mer hensynsfullt når foreldrene setter klare regler om alkohol. Et godt råd er å snakke med barnet ditt om alkohol.

I en Ipsosundersøkelse for barn og unge gjennomført av Blå Kors, rapporterer 73% av barn og unge at de snakker mest med mamma og pappa når de har det vanskelig. 69% av de unge ønsker også at foreldrene har klare og tydelige grenser når det gjelder alkohol.

Likevel rapporterer under halvparten at de har snakket med sine foresatte om hvilke regler som gjelder. Årsaken til dette er at alkohol fortsatt er et tabulagt tema og mange foreldre ikke vet hvordan de skal snakke med barnet sitt om det.

Tall fra foreldreundersøkelsen 2022, gjennomført av Ipsos på vegne av Blå Kors, viser at foreldre til barn i alderen 13-15 år, er 10 % helt enige og 24 % delvis enige i påstanden «Jeg synes det er greit at ungdommen får smake alkohol hjemme». Det betyr at 1 av 3 foreldre med barn mellom 13-15 år synes det er greit at ungdommen får smake alkohol hjemme.

Snakk med tenåringen din om alkohol

Det er vanlig å tenke at det som venner gjør, er det mest viktige. Men undersøkelser viser faktisk at når det kommer til alkohol så er det foreldrene som er den viktigste påvirkningsfaktoren.

Så heldige er vi foreldre altså! Vi har en unik posisjon til å påvirke våre barn og dytte dem i riktig retning.

Barn og unge-undersøkelsen, 2022:

55 % mellom 16-19 år svarer at de har opplevd drikkepress, 4 % har opplevd det ofte.

Jenter (60 %) opplever drikkepress i større grad enn gutter (48 %)

Flere jenter (18 %) enn gutter (12 %) svarer at de har takket ja til alkohol for å unngå å forklare hvorfor de ikke drikker.

Barn og unge-undersøkelsen, 2021

Nesten 1 av 2 ville helst snakke om alkohol med forelder. I alderen 12-15 år er andelen enda høyere, 57 %. Mens 16-19 åringer foretrekke å snakke med venn/søsken.

69 % av unge er enige i at foreldrene bør ha strenge og tydelige regler når det gjelder alkoholbruk. Nesten like mange synes at foreldre ikke bør la ungdom under 18 år drikke alkohol.

Nesten halvparten av barn og unge har snakket med foreldrene om alkohol

Slik drikker tenåringer i dag

En god nyhet er at det kan se ut til at en del av dagens ungdom drikker mindre og debuterer senere enn tidligere. De hører også mer på foreldrene sine enn det vi i foreldregenerasjonen gjorde.

Til tross for en positiv trend er det fortsatt mange negative hendelser knyttet til ungdomsfyll. Det er ikke slik at norske tenåringer har sluttet å drikke. Tenåringer er uerfarne med alkohol og er derfor ekstra sårbare når de drikker.

Det er derfor viktig at vi foreldre snakker med tenåringen om alkohol. Våg å sette klare regler om alkohol. Barn med “kjipe” foreldre drikker mindre.

Derfor drikker tenåringen

Fra barn til voksen

I overgangen fra ungdom til snart voksen endrer holdninger og livsstil seg. Denne overgangen markerer en form for løsrivelse fra foreldrene og etablering av en identitet som nesten voksen. Mange er nysgjerrige på å prøve alkohol og ser på det som et naturlig steg i retning av voksenlivet.

Fellesskapet

Noen tenåringer kan kjenne på et press om å drikke fordi «alle andre» gjør det. Mange drikker alkohol for å bli sosialt akseptert og for å være en del av et fellesskap. Tenåringer er nysgjerrige på alkohol og drikker på fest for å ha det gøy sammen med venner

Virkningen

Hva som skjer med ungdommen når han eller hun drikker, får også betydning for om- og hvorfor tenåringen drikker neste gang. Hvis tenåringen føler seg mer vital, morsom og sosial enn før, vil det påvirke forholdet til alkohol.

På samme måte bruker noen ungdommer alkohol som stressdemper eller trøstemiddel. De kan ha problemer eller bekymringer som føles mindre når de er beruset.

.st0{fill:#4F2C49;}
Undervisning om alkohol og annen rus?

Risiko og sårbarhet

Inntak av alkohol påvirker hjernen vår. Hjernen er også under vekst fram til vi er 25 år, og dermed kan alkohol påvirke utviklingen. Ved inntak av alkohol får man nedsatt vurderingsevne og kan utsette seg selv for farer og risiko. Tenåringen kan også miste hemninger for hva man er villig til å utsette andre for.

Avhengig av hva tenåringen drikker, hvor fort man drikker og hvor mye man drikker, så utsetter man seg selv for risiko ved inntak av alkohol:

  • Alle typer ulykker øker under alkoholpåvirkning.
  • Å bli utsatt for vold eller utøve vold er mer vanlig ved inntak av alkohol.
  • Å ha sex man angrer på skjer oftere i fylla.
  • Å ta bilder og bli fotografert med uønsket deling av bildene i sosiale medier skjer lettere med alkohol i blodet.
  • Blackouts og behov for pumping kan skje ved inntak av for mye alkohol.
  • Man blir generelt mer sårbar og har dårligere vurderingsevne med alkohol i blodet.

Når tar du samtalen første gang?

Jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet ditt om alkohol, jo lettere blir det for dere begge. Ved å ha en åpen dialog signaliserer du til barna dine at dette er noe som ikke er farlig å snakke om.

Det er aldri for tidlig å snakke med barna om alkohol. Det er viktig å være åpen, ærlig og lyttende i møtet med ungdommen.

Spørsmål fra ungdom

Spørsmålene om alkohol kommer. Sørg for at det er nettopp deg barnet ditt kommer til med spørsmålene sine. Sannsynligheten for at det skjer, øker ved at du er forberedt, ærlig, interessert og at du ikke bare snakker, men også lytter.

Det er helt ok å møte spørsmål fra barnet ditt med svar som «jeg vet ikke», eller «dette synes jeg er vanskelig å snakke om», eller «kan jeg tenke litt på det og komme tilbake til deg»? Du trenger ikke være den som har alle svarene, men du skal jobbe for å beholde posisjonen som den barnet ditt kommer til med sine spørsmål.

Barn og unge kan ha mange spørsmål om alkohol. Det går fint an å være ærlig uten å legge ut om sine egne ungdomsopplevelser med alkohol. Ofte kan det være at barn spør om noe helt annet enn det du tror. Det er viktig å huske på at du er en veileder, mer enn en historieforteller.

Spørsmål og svar

  • Har du vært full?

    Hva tenker du det vil si å være full? Jeg har noen ganger drukket litt for mye sånn at jeg ble dårlig dagen etterpå. Det var ikke så hyggelig.

  • Hvorfor drikker du så mye i ferier?

    Vi voksne drikker kanskje mer når vi har fri og vil slappe av. Hva synes du om at vi drikker mer i ferier?

  • Hvorfor drikker du og andre voksne?

    Jeg drikker fordi jeg liker smaken, og fordi alkohol kan få oss voksne til å slappe av og føle oss bra. Men det kan være andre og bedre måter å føle seg bra og avslappet på. Her kan det jo være at voksne trenger gode tips. 

    Hva tenker du om at voksne drikker alkohol?

  • Hvordan føles det å være full?

    Du kan føle deg litt svimmel. Hvis du er i godt humør så kan alt virke litt mer morsomt. Men hvis du er trist kan du bli enda tristere. Alkohol er et forstørrelsesglass på følelsene våre. Når du drikker alkohol kan du bry deg mindre om det du sier og gjør.

    Hvis du blir for full kan du også bli veldig dårlig dagen etterpå. Da kan du kanskje angre på ting du har sagt eller gjort.

  • Hva smaker alkohol?

    Ulike typer alkohol smaker forskjellig. Øl smaker mer bittert, mens vin smaker litt som sur saft. Som regel liker man ikke smaken av alkohol første gang man drikker.

  • Når drakk du første gang?

    Jeg er nysgjerrig på hvorfor du lurer på dette. Nå som jeg er voksen, så tenker jeg at jeg var for ung den gangen, og at det hadde vært bedre å vente.

Nøkkeltall :

  • 2 av 3  voksne er usikre på hvordan man skal snakke med ungdom om alkohol, i følge tall fra Ipsos MMI
  • 16 % synes det er greit å sende alkohol med 16-17-åringer på fest
  • 90 % av foreldre over 40 mener det er viktig å snakke med ungdom om alkohol

5 gode råd

1. Sett klare regler

Vær tydelig på at du ikke aksepterer at barnet ditt drikker før han eller hun er 18. Ved å være tydelig blir det mindre sannsynlig at ungdommene bryter reglene. Ungdommer vil alltid pushe grenser, men grenser føles samtidig veldig trygt for dem.

På den måten kan de også bruke deg som «unnskyldning» for å si nei til alkohol. «Nei, jeg vil ikke drikke for da kommer jeg i trøbbel med foreldrene mine». Ungdomstiden er fylt med usikkerhet og det kan være godt å ha en «kjip” forelder å skylde på.

2. Ikke gi barnet ditt alkohol

En av de mest seiglivede mytene som finnes, er at det er lurt å sende med tenåringene alkohol hjemmefra når de skal på fest,  fordi da «vet du i alle fall hva de drikker”. Ungdom som får smake hjemme eller som møter aksept hjemme for at de drikker alkohol, drikker mer og oftere ute blant sine jevnaldrende venner.

3. Vær tilgjengelig

Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta. Hold deg gjerne edru så du kan kjøre og hente barnet ditt om det har vært på fest.

 4. Pust med magen

Husk at for de aller fleste er ungdomstiden fylt med forelskelse, musikk, gode opplevelser og minner for livet.

Vi har våre barn til låns, og før vi vet ordet av det har de forlatt redet. Selv om årene går fort, har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i livet mens dere bor under samme tak. Det gjør du best ved å være både kjærlig og kanskje i tenåringens øyne “litt kjip”. For enn så lenge er du fortsatt kongen på haugen.

5. Du er viktigst

Det kan være vanskelig å ha tenåringer i hus som er nysgjerrige på alkohol, men vi foreldre må våge å være sette klare grenser. Det å være forelder er ikke en popularitetskonkurranse. Ved å sette grenser viser du at du er til å stole på. Du er en forelder. Ikke en kompis.

Ressurser

Gratis brosjyrer til foreldre – gode råd om ungdom og alkohol

Som foreldre kan du være med på å gjøre en forskjell. Tenåringer bryr seg om hva foreldrene sier – selv om det ikke alltid virker sånn.

Vi ønsker å minne alle foreldre på hvor viktig man er for tenåringen sin. Tenk for en fantastisk jobb du har – å følge barnet på veien til selvstendighet. Tenåringen trenger deg. Du er viktigst.

Bestill gratis her eller last ned!


Marte Sandslett Seland

Rådgiver forebygging
984 50 736