Her finner du et knippe filmer som kan brukes i undervisning om alkohol og annen rus med ungdom. Kombiner gjerne med vårt undervisningsopplegg om rus eller snakkekort.
Innhold
Drikkepress
Unge voksne opplever drikkepress i stor grad. Hele 1 av 3 unge voksne heller sier ufrivillig ja til alkohol enn å forklare hvorfor de ikke drikker, ifølge en IPSOS undersøkelse i 2021. Det er viktig å forberede ungdom før de havner i situasjoner der drikkepress oppstår.
Tema i filmen:
- årsaker til drikkepress
- hvorfor det er viktig å utsette alkoholdebut
- hva kan man si hvis man blir tilbudt alkohol
Filmen ovenfor bruker humor for å få frem budskapet om at alle selv må få bestemme om de ønsker å drikke.
Se også:
- Drekkaprezz musikkvideo (4 min) – en ironisk musikkvideo som åpner for å snakke om drikkepress – for ungdom 16 år og oppover
- Vinmonopolet: Ta 2 sek i speilet på vors (0,5 min) – en gode vane å ha for å redusere alkoholinntak – for ungdom 16 år og oppover
- Actis: Sjef i eget liv: alkohol og ungdomstida (11 minutter) – en minidokumentar hvor ungdom og politi snaker om blant annet effekten av alkohol og fare for overgrep
- Vinmonopolet: Alkohol, kropp og helse (2 min) – om alkokoholens effekt på ungdomskroppen og hjernen
I formidling til barn og ungdom om rusmidler kan det også være relevant å snakke om følelser, grenser, vennskap og seksualitet. Serien Kort fortalt på NRK er laget i samarbeid med blant annet Blå Kors og inneholder korte filmer om disse temaene for barn ca 10-15 år.
Rus med Leo Ajkic
En populær dokumentar i undervisning om alkohol og annen rus er NRK-serien Rus, med Leo Ajkic som programleder. De fem episodene tar for seg ulike aspekter knyttet til ungdom og alkohol og annen rus. Bonusepisoden er en animert video om ulike rusmidler, som alkohol, cannabis, MDMA, kokain, LSD, med mer.
NRK har oppført 9 års aldersgrense på denne serien. Samtidig er det viktig å presisere for yngre seere at flertallet av ungdomsskoleelever ikke har debutert med alkohol, og at denne serien primært viser ungdommer på videregående og oppover.
KoRus har utviklet et undervisningopplegg til videregående skole knyttet til hver episode.
Avhengighet
Å være hekta, eller avhengig, av alt fra sosiale medier til godteri til trening, er et mange som kjenner seg igjen i. Denne filmsnutten fra Kort fortalt er en ufarlig samtalestarter om hvordan man kan finne balanse i livet.
Filmen forklarer hvordan belønningssenteret i hjernen fungerer, og viser hvordan dette kan føre til at man blir hekta på alt fra spill, telefon, trening, og så videre. Den gir gode råd til hva du kan gjøre hvis du kjenner deg avhengig.
Se også:
- NRK episoden: Ung alkis (56 minutter) – målgruppe: 15 år og oppover
Rus i familien
1 av 10 barn i Norge vokser opp har en foreldre med et alkoholproblem. Ved å ta opp dette temaet kan du formidle at de som opplever dette ikke er alene, og at det er hjelp å få.
I denne filmsnutten følger vi en ung voksen som forteller om hvordan det var å vokse opp med rusavhengige foreldre, og hva det har betydd for han å få hjelp.
Cannabis
Helsedirektoratet står bak den interaktive nettsiden Weedensenteret, som inneholder filmer og informasjon om cannabis til ungdom på 15-17 år og foreldre. Her ser du episode 1 i en serie på 6 filmer.
I denne filmen er målet å få tydelig frem hva cannabis egentlig er, hvordan det ser ut og hvordan det brukes. De andre filmene fra Weedensenteret tar opp blant annet cannabis og psykisk helse, avhengighet, innvirkning på hjernen og skoleprestasjoner, med mer.
Se også:
- Sjef i eget liv: Cannabis er en dårlig venn – Minidokumentar fra Actis om farene ved overdreven bruk av cannabis (11 minutter)