Terapi på nett fikk Morten til å fullføre studiene i utlandet

En terapeut sine foran PC og har en samtale med en bruker. Hun har headset på og smiler mot skjermen.
Illustrasjonsbilde med Mette Norman i skjermbildet, som er avdelingsleder for Blå Kors kompasset i Oslo. Hun jobber også som terapeut.

Blå Kors kompasset ga muligheter for terapi på nett allerede i 2019. Det sørget for at «Morten» klarte å fullføre studiene sine i utlandet. Netterapi ga Morten (23) en mulighet for rask hjelp.

Morten har vokst opp i en familie med høyt alkoholbruk og mye uforutsigbarhet. Disse erfaringene har satt spor. Et stykke inn i utenlandsstudiene fikk han det vanskelig, og kontaktet Blå Kors kompasset.

– Hadde det ikke vært for at jeg kunne få terapi fra Blå Kors kompasset på nett hadde jeg måttet avbryte studiene mine, forteller han.

Det er en imøtekommende ung mann som sitter i sin egen leilighet, med solen strømmende inn, og med bokhyller og grønne planter i bakgrunnen. Det gir et lite glimt av hverdagen hans. 

– Det blir litt mer personlig når terapeuten min «kommer på besøk» i stua mi, og ser inn i bokhylla eller klesskapet. Det er akkurat som om vi er i samme rom, forteller Morten.

Krever mindre tid

Morten har tidligere gått i terapi ansikt til ansikt. Han synes terapi på nett er et fullgodt alternativ. Han følte at han slappet mer av i sin egen stue, og var seg selv.
– Jeg ble ikke så redd for å «gjøre feil» og slappet mer av, forteller han.

En annen fordel med terapi på nett var at reiseveien ble kort, og krevde mindre tid.
– Det blir ikke så travelt og dermed enklere å få til.

Ung kvinne sitter i sengen sin med Macen på fanget og ser på noe i mørket
Illustrasjonsbilde fra Unsplash.

Digital kommunikasjon

Morten som selv er en ung mann, tror ikke at unge mennesker vil oppleve netterapi som useriøst.
– Vi unge er så vant til å bruke nettet til all mulig kommunikasjon. Det er normalt, mener han.

Morten understreker at terapi på nett er et tilbud til de som ønsker det. Alternativet for han var å ikke ha noe terapitilbud i det hele tatt.

– Det viktigste for meg var hvordan terapeuten møtte meg og hva terapien handlet om. For meg var det viktig å sette problemene og vanskene i en sammenheng, og forstå hvordan erfaringene og opplevelsene fra oppveksten har påvirket meg.  

Anbefaler på det varmeste

– Samtalene ble redningen min. Uten den hjelpen, i de tyngste periodene, hadde jeg vært nødt til å avbryte studiene mine – og gi opp det jeg hadde jobbet for de siste tre årene. Jeg tror ikke at noen kan skjønne hvor sinnssykt stor betydning dette kan ha. Jeg anbefaler netterapi på det varmeste.