Drikkemas

I disse dager har tusenvis av unge mennesker oppstart på universiteter og høyskoler. Erfarne studenter legger til rette så nye skal føle seg velkomne, bli kjent med studenttilværelsen og få nye venner: Fadderuka er i gang selv om det i disse tider er preget av mange restriksjoner. Det kan bli kjempegøy – men for noen kan “litt til” bli fort litt for mye.

Hva er drikkepress?

I Blå Kors sin undersøkelse om «Norske alkoholvaner» fra 2018 kommer det fram at mange stiller seg kategorisk avvisende til at drikkepress er noe som eksisterer i deres liv.

Allikevel oppgir de fleste at de får spørsmål dersom de ikke drikker alkohol i sosiale lag.

Presset kommer oftest fra de nærmeste som venner og familie. Man skal liksom kose seg og nyte alkoholen sammen. Om man ikke drikker får man ofte spørsmål om hvorfor ikke. Mange føler at man må ha en gyldig grunn dersom man takker nei til alkohol.

Ordet «drikkepress» kan skape en distansering til hva drikkepress faktisk er. Det handler sjeldent om at noen forsøker å dytte i andre alkohol.

«Drikkemas» kan kanskje være et bedre ord å bruke?

Mange oppgir at de har en følelse av å sende et sterkt signal dersom de velger å ikke drikke alkohol på fest. Det kan oppfattes som at man tar avstand, kjeder seg eller ikke vil ta del av fellesskapet. Foto: Colourbox

Skaper jeg drikkepress?

VG-journalist, Maren Olava Ask Hütt tok nylig et ærlig oppgjør med seg selv i forhold til drikkepress. Hun spurte seg selv om hvorfor det er slik at hun nesten alltid har en forventning om at det skal drikkes alkohol i sosiale lag og på fest? Og om hun, ved å ha denne forventningen, selv bidrar til å skape et drikkepress?

Skjermdump fra artikkelen «Skaper jeg drikkepress» i VG.

Hvorfor er det så vanskelig å bare drikke brus på fest?

Maren Olava Ask Hutt

– 1 av 3 synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol

Mange rapporterer om at de opplever det som ubehagelig å takke nei til alkohol fordi de føler at andre kan oppfatte dem som uhøflige, moraliserende eller kjedelige. Følelsen av å ikke være en del av «det sosiale limet» ved å takke nei til alkohol kan oppleves ganske kjipt. Det blir som om man takker nei til felleskapet.

– 1 av 5 takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor man ikke vil drikke

Googler du ordet «drikkepress» blir du med en gang møtt med tips og råd «til deg som opplever drikkepress». Med en slik tilnærming må derfor den som opplever drikkepresset selv må ta ansvar for sitt eget ubehag. 1 av 5 takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor de ikke vil drikke. Det tyder på at dette er en kamp mange rett og slett ikke ønsker å ta.

Føkk it, jeg blir med på festen!

Hvordan er det å grue seg til å gå på fest? Kristopher Schau er kjent for å være hemningsløs og uredd. Det mange ikke vet er at han ikke har rørt alkohol på 10 år. Hør ham fortelle om frykten for å miste kontrollen.

Les også: Jenny Sofie (19) føler ikke behov for å drikke alkohol.

2 gode råd for en inkluderende studiestart

Det skal ikke så mye til for at studiestarten blir trivelig og inkluderende for alle. Her er våre to enkle råd:

  • Ta det som en selvfølge at mange ikke ønsker å drikke alkohol – uten spørsmål
  • Vær raus med alkoholfrie alternativer – lag festen like morsom for alle, og gjør det enkelt å velge alkoholfritt

Gjør det du kan for at alle får en fin studiestart. Bidra til at alle føler seg inkludert, og ingen føler seg presset til noe de ikke vil.

Afterski-musikksjangeren har kommet for å bli. I den forbindelse lanserte vi vår egen heidundrande drikkevise som heter «Drekkaprezz», som du kan danse på bordet til.