Definisjonen på alkoholisme

Illustrasjon av Nina B. Olsen som skal vise til alkoholisme. Du ser en mann som kommer ut fra Vinmonopolet og en dame som går ut fra Rema 1000.
Illustrasjon av Nina B. Olson

Alkoholisme er et avhengighetssyndrom. Det er en sykdom som påvirker hjernen og som kan gi store helseutfordringer både fysisk og psykisk. Når alkoholisme er utviklet er det vanskelig å bare bestemme seg for å slutte å drikke. Personer som er blitt avhengig kan ha perioder av og på rusen, men har både en fysisk og psykisk avhengighet.

Kjennetegn på alkoholisme

 • Personen har en sterk lyst eller trang til å drikke
 • Den som drikker har planer om å drikke mindre men mislykkes med det
 • Det oppstår abstinenser etter inntak av alkohol
 • Det oppstår abstinenser når personen forsøker å drikke mindre
 • Drikking blir prioritert foran andre oppgaver, gleder og interesser
 • Drikking fortsetter selv om det får skadelige konsekvenser for den som drikker, familie og nettverk
 • Toleranse oppstår. Det betyr at personen må ha mer alkohol for å oppnå samme rus som tidligere

Denne informasjonen er basert på en forenklet versjon fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Er du bekymret for at en av dine nærmeste drikker for mye alkohol og er avhengig? Eller merker du selv at du drikker for mye? En «alkoholiker», den tidligere betegnelsen på en alkoholavhengig, er en person som ikke lenger klarer å kontrollere hvor mye og hvor ofte det drikkes. Ingen er «alkoholiker», men en person som har utviklet avhengighet til alkohol. Det er mulig å ta grep og få hjelp.

Test om du er i faresonen?

Det er ikke nødvendigvis slik at en må ha profesjonell hjelp til å drikke mindre. Er du blitt bevisst på at du drikker på en usunn måte som ikke er bra for deg eller de rundt deg, kan du selv ta grep og bestemme deg for å drikke mindre og sjeldnere.

Undersøkelser viser at 8 av 10 i alderen 18-79 år drikker alkohol i Norge. For de aller fleste er det derfor ikke et spørsmål om man drikker alkohol, men hvordan man drikker.

Er du usikker på om du drikker for mye? Under finner du en test som kan gi deg et signal om du er i ferd med å utvikle alkoholproblemer. Testen er en oversatt utgave at AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test).

Testen passer nok ikke for alle. Det behøver ikke å bety at du har et alkoholproblem selv om du skårer høyt.

Gode råd

 • Tenk igjennom hvorfor du drikker alkohol og hvilken funksjon alkoholen har i livet ditt
 • Finn meningsfulle aktiviteter du kan erstatte alkohol og rus med
 • Ikke drikk alkohol for å redusere stress, psykisk press eller ved søvnløshet
 • Innfør dager og perioder helt uten alkohol

Hvorfor drikker du ikke?

Hvordan er det å grue seg til å gå på fest? Kristopher Schau er kjent for å være hemningsløs og uredd. Det mange ikke vet er at han ikke har rørt alkohol på 10 år. Hør ham fortelle om frykten for å miste i kontrollen i podcasten Utafor, som er laget av Synva Hjørnevik i samarbeid med Blå Kors, med støtte av Stiftelsen Dam.

Her kan du få hjelp for alkoholproblemer

For noen er det nødvendig med profesjonell hjelp. Hvis alkoholbruken er et problem for deg og dine nærmeste kan du få hjelp hos Blå Kors sine behandlingstilbud. Det er nødvendig med henvisning fra fastlegen for å få behandling hos oss. All behandling er gratis, med unntak av ordinær egenandel hos poliklinikkene.

.st0{fill:#086FB6;} .st1{fill:#0D76BC;}
Om du ønsker hjelp har Blå Kors behandlingstilbud flere steder i landet.

Er du pårørende til en person med et alkoholproblem?

Det kan være vanskelig for den som drikker å innse at drikkingen er et stort problem som også går utover relasjoner og nettverk. Ofte har familiemedlemmer, venner og kollegaer sett omfanget av problemet i lang tid før den avhengige vil ha hjelp.

Illustrasjon av Nina B. Olsen

Vi vet det er vanskelig og belastende å leve nær en rusavhengig person, uavhengig av hvilket rusmiddel som brukes. Det kan være godt å snakke med andre i samme situasjon, og få hjelp for egen del. Vi har et eget tilbud for unge pårørende mellom 14 og 35 år.

Er du mellom 14 og 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer? Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.

Ler mer om alkohol og rusbehandling

Senest oppdatert: 20. oktober 2020

Var dette nyttig?