Tips og ressurser til menigheter

Gjennom utstrakt kontakt med barn og unge har menigheter en unik mulighet til å ruste barna for fremtiden. Trygge relasjoner og fellesskap kan utgjøre den store forskjellen for en som lever med utrygghet hjemme. Samtaler om rus og grenser kan sette varige spor som blir avgjørende når ungdommen står overfor et vanskelig valg.

På denne siden har vi samlet et knippe ressurser vi tror kan være nyttig for dere. Ta gjerne kontakt med oss om det er noe du savner eller lurer på!

Bli med på sommeraksjon!

Om kort tid kommer vi til å sette i gang en sommeraksjon for å støtte opp om barn og unge som vokser opp i hjem med rus. Nå er det mange som trenger oss mer enn noensinne. Vi håper din menighet vil bli med på dugnaden ved å opprette en innsamlingsaksjon på menighetens Facebookside til inntekt for Blå Kors sitt arbeid med barn og unge.  

Perioden for innsamlingsaksjonen er 15.-28. juni (uke 24-25), men det er fritt fram for lokal tilpasning. Oppskrift, bilde og forslag til tekst kommer om kort tid. I mellomtiden håper vi dere vil vurdere å legge dette inn i menighetens plan for sosiale medier.  

Ressurser for ansatte og frivillige i menigheter

Bekymret for et barn?

Blå Kors har utarbeidet en veileder med fem gode råd til deg som er bekymret for et barn. Råd 1: Ta magefølelsen din på alvor. Les videre her.

Arbeid med tweens (9-13 år)

Hvordan lykkes med tweensarbeidet? Og hvordan ruste barn i denne alderen for ungdomslivet? Her finner du film- og samtaleopplegg om blant annet nettvett, gruppepress og grenser.

Konfirmantundervisning

Hvordan snakke med ungdom om rus? «Sunt og sant» er et film- og samtaleopplegg for ungdom om rus, seksualitet og andre temaer ungdommen selv er opptatt av. Plukk og velg bolkene du vil bruke med konfirmanter og/eller ungdomsforeldre.

Ung gutt som smiler med skateboard under armen. Blå Kors barn og unge.

Hjelp til nyskapende arbeid med barn og unge

Få inspirasjon, verktøy og ideer til å fornye diakonalt arbeid med barn og unge. Vi arrangerer konferanser og utvikler digitale ressurser for å inspirere til nyskaping og bedre samarbeid lokalt.

.st0{fill:#086FB6;} .st1{fill:#0D76BC;}
Følg med på hva som skjer

Webinar: Se de usynlige barna

Barn og unge som lever i hjem med utfordringer knyttet til alkohol, rus og vold er ofte usynlige. I dagens koronasituasjon kan disse barna bli vanskeligere både å oppdage og følge opp. Hva kan du som er ansatt eller frivillig i menighet gjøre? Cathrine Dahle som er psykologspesialist i Blå Kors Kompasset er en av de som deler av sine tips og erfaringer. (Trykk på CC nederst i høyre hjørne for å skru på teksting.)

Program: 03:00: Introduksjon (Janne Dale Hauger, Blå Kors), 05:29 Hvorfor angår det kirken (Jan Christian Kielland, Kirkerådet), 09:09 Hvem er de usynlige barna (Cathrine Dahle, Blå Kors Kompasset Lillehammer), 38:00 Råd og tips til menigheter (Dina Willemse, Kirkelig Ressurssenter), 49:59 Å møte barn og unges behov i koronatid (Kim Andre V. Bjerkestrand, Forandringshuset Drammen), 56:56 Takk for nå (Janne Dale Hauger, Blå Kors)

Spørsmål?

Den norske kirke og flere andre kirkesamfunn og kristne organisasjoner er medlemmer i Blå Kors. Vårt oppdrag er å styrke det forebyggende og diakonale arbeidet i lokalmenighetene.

Ønsker du veiledning, eller mer informasjon om våre opplegg eller tilbud til barn og unge? Ta kontakt med oss!