Far er i fokus

Bilde av Blå Kors barnas stasjon ansatt Ola Hårekro Koengen.

Skrevet av: Ola Hårek Rokoengen, som er miljøterapeut hos Blå Kors barnas stasjon i Trondheim, og jobber tett med familier.

Blå Kors barnas stasjon er opptatt av å gjøre foreldre til den beste versjonen som de kan være for sine barn. De skal kjenne hvor viktige de er for barna sine, uavhengig av kjønn. Gjennom mitt arbeid hos Blå Kors barnas stasjon i Trondheim har jeg møtt mange fedre og barn med unike og sterke historier.

Jeg har vært med når fedre gjenopptar kontakten med barna sine etter lang tids fravær. Jeg har møtt barn som sørger over at far har forsvunnet ut av livet deres, på meningsløse måter. Jeg har møter med fedre som sliter med å se hvor viktige de er for familien sin, og som sliter med skam og skyld over familiens utfordringer. 

Illustrasjonsbilde fra Blå Kors barnas stasjon

Føler seg ikke god nok

De er gode nok fedre, men føler det ikke selv. Vi jobber med samtalegrupper, der vi har et fellesskap. Det er basert på at vi er fedre, og kan ta bort noe av skammen sammen. Det kan være med på å hjelpe. 

Det er godt å møte andre med liknende utfordringer, eller andre som er totalt ulike. En giver ga oss en gang penger til å gjøre noe sosialt sammen. Da dro vi på restaurant og spiste burger, og koste oss, før vi dro på en temakveld på St.Olavs hospital. Det ble både en fin og lærerik kveld for mange av oss.

Når barnet lener seg fornøyd på far

Når fedre deltar på kurs, samtaler og aktiviteter, jobber vi med det sammen. Vi deler erfaring og kunnskap, hvordan uttrykke seg, prosesser og følelser, som innimellom ender opp med at vi sitter rundt et bål, en høstkveld, far, barnet og jeg.

Barnet lener seg trøtt og fornøyd inntil fars skulder, hans kropp lener seg mot barnet og han ser på meg med et smil. Det er rolig og godt. Så enkelt. Naturlig. Og så komplekst.

La oss hedre fedre, og ikke bare på farsdag.

Flere historier fra Blå Kors barnas stasjon

Senest oppdatert: 24. mars 2021

Var dette nyttig?