Trening som en del av rusbehandlingen

Det er fire personer i en treningssal. To personer som sykler, en mann og en dame. En annen person står på tredemølle.

Hvorfor aktivitet og trening i rusbehandling?

På Blå Kors Borgestadklinikken bruker vi trening som behandlingsmetode. Dette har en godt dokumentert positiv effekt i behandlingen av rusproblemer og psykisk helse-problematikk.

Ett aktivitetsteam med to fysioterapeuter og to idrettspedagoger planlegger treningen og aktiviteter i samarbeid med behandlingspersonalet og pasientene.

Målet er å oppnå en permanent forandring av levevaner som kan gi bedre helse, forebygge psykiske plager og tilbakefall til rus.

Hva gjør vi?

Vi har styrketreningsrom med apparater og tredemølle på begge avdelinger og strukurert gruppetrening er en del av ukeplanen for pasientene ved flere enheter. Der har vi fokus på kondisjonstrening, styrketrening, bevegelighet og avspenning.

I avdeling Skien er det i tillegg et godt utstyrt aktivitetsrom med bordtennisbord, dart, shuffleboard, slynger, innebandyutstyr, treningsstrikk, matter og balanseputer. Vi har utendørs volleyballbane og i tillegg leier vi gymsal til ukentlig volleyballtrening. På Borgestad er tennisbane tilgjengelig.

Pasientene kan også trene på egen hånd i tillegg til å delta på den organiserte treningen.

Avdeling Skien og Borgestad ligger i hjerte av Grenland – med fine turområder i nærmiljøet og kort vei til fjell og sjø. Alle pasientene har tilbud om faste turdager.

I tillegg til de faste ukentlige aktivitetene med miljøpersonalet og aktivitetsteamet arrangeres felles sesongturer som skidag, sommertur, hvitveistur, badeturer og lignende.

Når rusen tas bort er det viktig å finne noe som kan erstatte den. Vårt trenings- og aktivitetsprogram kan være med på å gi pasientene interesser og hobbyer de kan fortsette med etter endt behandling.

Noen bildeglimt

Full jubel når man vinner settet i bordtennis. En mann løfter armene av glede og smiler bredt. De andre ler og tuller
Det er fem mennesker som trener yoga på matter. To menn og tre damer, og de strekker armene over den ene siden.
Fire personer spiller bordtennis. De er ivrige og smiler
To personer med shuffle board aktivitet
Det er fire personer i en treningssal. To personer som sykler, en mann og en dame. En annen person står på tredemølle og får hjelp
En mann med mange tatoveringer holder en biljard-pinne i hånden, på vei til å slå mot ballen. En dame spiller med, hun smiler
Flere personer hviler på toppen etter tur